Vjera Papa govori Papa siromašnima: Molite za sve koji nemaju samilosti
Papa govori Vjera

Papa siromašnima: Molite za sve koji nemaju samilosti

U dvorani Pavao VI. Papa je prije podne primio u audijenciju sudionike hodočašća siromašnih iz biskupija lionske pokrajine koje je predvodio lionski nadbiskup kardinal Philippe Barbarin. Hodočašće je organizirala udruga „Prijatelji oca Josepha Wresinskoga“, u prigodi 100. obljetnice rođenja svećenika koji je cijeli život posvetio siromašnima.

Vrlo sam radostan što vas primam – kazao je Papa nakon pozdravnoga govora kardinala Barbarina. Bez obzira na vaše stanje, vašu povijest, važu važnost, Isus je taj koji nas oko sebe okuplja. Ako išta ima Isus, onda je to baš ta sposobnost prihvata. On svaku osobu prihvaća onakvu kakva jest. U njemu smo braća, a ja bih želio da se osjećate dobro došlima; za mene je vrlo važna vaša prisutnost, a važno je da se ovdje osjećate kod kuće – istaknuo je papa Franjo.

Zašto je Isus želio dijeliti vaše stanje, iz ljubavi se učinio jednim od vas: prezren od ljudi, zaboravljen, svima beznačajan. Kad vam se dogodi da sve to kušate, ne zaboravite da je poput vas Isus to iskusio. To je potvrda da ste u njegovim očima dragocjeni, i da je on uz vas.  Vi ste u srcu Crkve, govorio je otac Wresinski, jer Isus je tijekom života uvijek davao prednost osobama kao što ste vi, koje su živjele u sličnim situacijama – kazao je Papa dodajući:

A Crkva, koja ljubi i bira ono što je Isus želio i osobito ljubio, nema mira sve dok ne dopre do svih onih koji kušaju odbacivanje, isključivanje i koji su svima beznačajni. U srcu Crkve vi nam omogućujete sresti Isusa, jer nam o njemu govorite cijelim svojim životom. Vi svjedočite važnost malenih gesta, koje su svima dostupne, koje pridonose izgradnji mira, podsjećajući nas da smo braća, da je Bog naš otac – kazao je papa Franjo te nastavio spontano govoriti:

         Potaknut sam na razmišljanje o tomu što je narod mislio kad je vidio Mariju, Josipa i Isusa kako bježe u Egipat. Oni su bili siromašni, bili su zabrinuti zbog progona, ali je Bog bio s njima – kazao je Papa.

Dragi pratitelji, želim vam zahvaliti na svemu što činite, vjerni karizmi oca Josepha Wresinskoga, koji je želio krenuti od dijeljena života, a ne od apstraktnih teorija. Apstraktne teorije vode do ideologije, a ideologije do nijekanja da se Bog utjelovio, da je postao jedan od nas. Zašto nas preobražava i obraća dijeljeni život sa siromašnima? Dobro razmislite o tome – potaknuo je papa Franjo dodajući:

Ne samo da idete u susret siromašnima, koji se stide i skrivaju, ne samo s njima hodite, nastojeći shvatiti njihovu patnju, ući u njihov očaj, već se trudite da uđete u njihovo beznađe. Osim toga, oko njih podižete zajednicu, vraćajući im život, identitet i dostojanstvo. Ova je Godina milosrđa prigoda da se otkrije i živi dimenzija solidarnosti, bratstva, uzajamne pomoći i potpore – rekao je Papa.

Ljubljena braća, molim vas da sačuvate hrabrost i da u svojim tjeskobama sačuvate radost nade. Da se ne ugasi plamen nade koji je u vama. Jer mi vjerujemo u Boga koji ispravlja sve nepravde, ublažuje sve patnje i nagrađuje sve one koji postojano vjeruju u Njega. U iščekivanju dana mira i svjetla, vaš je prinos vrlo važan za Crkvu i za svijet: vi ste Kristovi svjedoci, zagovornici kod Boga koji na poseban način uslišava vaše molitve – istaknuo je Papa te nastavio spontano govoriti.

Molili ste me da podsjetim Crkvu u Francuskoj kako Isus trpi na vratima naših crkvi ako nema siromašnih. Ako nema siromašnih …Siromašni su blago Crkve, govorio je sveti Lovro. Želio bih vas na kraju zamoliti za jednu uslugu, više od usluge, želio bih vas zadužiti. Jedino ćete vi u svojem siromaštvu moći obaviti tu važnu zadaću – ustvrdio je Papa objašnjavajući:

Katkada je Isus bio vrlo strog i oštro je korio osobe koje nisu prihvaćale Božju poruku. A kao što je rekao onu lijepu riječ: blaženi siromašni, gladni, oni koji plaču, oni koje mrze i progone, rekao je i vrlo zastrašujuću riječ: Jao! Uputio ju je bogatima, mudrima, onima koji se sada raduju, koji uživaju u laskanjima, licemjerima.

Stoga vas potičem da molite za njih, da Bog promijeni njihovo srce. Molim vas da molite i za one koji su krivi za vaše siromaštvo, da se i oni obrate. Molite za brojne bogataše koji se odijevaju grimizom i morskom svilom, uveseljavaju se velim gozbama, ne primjećujući da na njihovim vratima ima mnogo Lazara koji se žele nasititi ostatcima njihove gozbe – kazao je Papa te potaknuo nazočne da mole i za svećenike.

Molite za svećenike, levite, koji idu dalje, ne osvrćući se na izudarana i napola mrtva čovjeka, okreću glavu u drugu stranu, jer nemaju samilosti. Od srca se smilujte svim tim osobama (…), želite im dobro i molite Isusa da se obrate. Jamčim vam da će biti velika radost u Crkvi, u vašem srcu i u ljubljenoj Francuskoj ako tako budete činili. Sada vas sve zajedno, pod pogledom našega nebeskoga Oca, povjeravam zaštiti Isusove Majke i svetoga Josipa te od srca vam udjeljujem apostolski blagoslov. Svi zajedno izmolimo Oče naš – zaključio je Sveti Otac.

Recimo i to da se Sveti Otac, prije same audijencije u Dvorani Pavla VI., susreo s roditeljima i rodbinom Beaua Salomona (Boa Salomona), američkog mladića čije je tijelo prije nekoliko dana pronađeno bez znakova života, u rijeci Tiber. Papa Franjo je, zbog nemilog događaja, obitelji i rodbini izrazio svoju blizinu i iskrenu sućut te je obećao moliti Gospodina za tragično nastradalog mladića.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.