Vjera Papa govori Papa se zauzeo za dostojanstven život mladih
Papa govori Vjera

Papa se zauzeo za dostojanstven život mladih

Ove riječi svetoga Pavla imaju snažan odjek. Na kratak i koncizan način uvode nas u Božji plan za nas: da živimo kao djeca. Čitava povijest spasenja svoj odjek nalazi ovdje: Onaj koji nije bio podložan zakonu odluči, po ljubavi, izgubiti svaki privilegij i ući preko neočekivanog mjesta te nas osloboditi, nas podložnike zakona. Novost je u tome što je to odlučio učiniti u malenosti i krhkosti novorođenčeta; odlučio je približiti nam se osobno i u svom tijelu prigrliti naše; svojom slabošću prigrliti našu slabost; svojom malenošću pokriti našu. U Kristu  se Bog nije ‘maskirao’ u čovjeka, nego je postao čovjekom i u svemu je s nama dijelio našu uvjetovanost. Daleko od toga da ostane zatvoren u stanju ideje ili apstrakcije, htio je biti blizu svima onima koji se osjećaju izgubljenima, umrtvljenima, izranjenima, obeshrabrenima, neutješenima i uplašenima. Blizu je svima koji u svom tijelu nose težinu udaljenosti (od Boga) i usamljenosti, kako grijeh, muka, povreda, neutješnost i isključenost, ne bi imali posljednju riječ u životu njegove djece.

Jaslice su poziv da  ovu božansku logiku usvojimo. Logika koja se ne vrti oko privilegija, odobrenja; oko favoriziranja. Riječ je o logici susreta, blizine i bliskosti. Jaslice nas pozivaju da napustimo ‘logiku izuzetnosti’ prema sebi, a isključivanja drugih. Bog sâm dolazi raskinuti lance privilegija koji stalno stvaraju nove isključenosti, kako bi uveo milovanje sućuti koja rađa uključivanje, koja čini da svaka osoba zasja u svom dostojanstvu za koje je stvorena. Dijete u povojima pokazuje nam moć Boga koji nuka kao dar, kao ponudu, kao kvasac i prigodu za stvaranje kulture susreta.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican Radio – English Section

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.