Vjera Papa govori Papa se zauzeo za dostojanstven život mladih
Papa govori Vjera

Papa se zauzeo za dostojanstven život mladih

Ove riječi svetoga Pavla imaju snažan odjek. Na kratak i koncizan način uvode nas u Božji plan za nas: da živimo kao djeca. Čitava povijest spasenja svoj odjek nalazi ovdje: Onaj koji nije bio podložan zakonu odluči, po ljubavi, izgubiti svaki privilegij i ući preko neočekivanog mjesta te nas osloboditi, nas podložnike zakona. Novost je u tome što je to odlučio učiniti u malenosti i krhkosti novorođenčeta; odlučio je približiti nam se osobno i u svom tijelu prigrliti naše; svojom slabošću prigrliti našu slabost; svojom malenošću pokriti našu. U Kristu  se Bog nije ‘maskirao’ u čovjeka, nego je postao čovjekom i u svemu je s nama dijelio našu uvjetovanost. Daleko od toga da ostane zatvoren u stanju ideje ili apstrakcije, htio je biti blizu svima onima koji se osjećaju izgubljenima, umrtvljenima, izranjenima, obeshrabrenima, neutješenima i uplašenima. Blizu je svima koji u svom tijelu nose težinu udaljenosti (od Boga) i usamljenosti, kako grijeh, muka, povreda, neutješnost i isključenost, ne bi imali posljednju riječ u životu njegove djece.

Jaslice su poziv da  ovu božansku logiku usvojimo. Logika koja se ne vrti oko privilegija, odobrenja; oko favoriziranja. Riječ je o logici susreta, blizine i bliskosti. Jaslice nas pozivaju da napustimo ‘logiku izuzetnosti’ prema sebi, a isključivanja drugih. Bog sâm dolazi raskinuti lance privilegija koji stalno stvaraju nove isključenosti, kako bi uveo milovanje sućuti koja rađa uključivanje, koja čini da svaka osoba zasja u svom dostojanstvu za koje je stvorena. Dijete u povojima pokazuje nam moć Boga koji nuka kao dar, kao ponudu, kao kvasac i prigodu za stvaranje kulture susreta.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican Radio – English Section

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.