Vjera Papa govori Papa sa zatvorenicima: Isus sve poziva, svima je potrebno očišćenje
Papa govori Vjera

Papa sa zatvorenicima: Isus sve poziva, svima je potrebno očišćenje

Papa Franjo susreo se jučer (27. rujna) u Philadelphiji sa skupinom zatvorenika u Curran-Fromhold popravnom centru te istaknuo da zatvoreništvo nije isto što i isključenost. Njihovo vrijeme u zatvoru teško je i bolno ne samo za njih, nego i za obitelji i čitavo društvo, jer ako društvo i obitelj ne sudjeluju u boli svoje djece, ne uzimaju je za ozbiljno te drže njihovu bol nečim normalnim ili očekivanim, onda su osuđene postati vlastitim zatvorenicima, zatvorenicima svega onoga što uzrokuje patnju – rekao je Papa.

Po vjeri znamo da nas Isus traži, želi izliječiti naše rane, olakšati boli samotnoga hoda te oprati nas od prašine s puta. Ne pita nas gdje smo bili i što smo učinili, nego nam kaže: „Ako ti ne operem noge, nećeš imati udjela sa mnom“ – odnosno, ako ti ne operem noge, neću ti moći dati život koji ti je Otac oduvijek naumio dati, život za koji si stvoren. Kako je naglasio Papa, Isus nam dolazi ususret da bi nam povratio dostojanstvo djece Božje. Želi da nastavimo hoditi putem života, shvatiti da imamo poslanje i da ovo vrijeme zatvoreništva nije nikada bilo i nikada neće biti isto što i isključenost.

Živjeti znači zaprljati noge na prašnjavim putovima života i povijesti. Svima je potrebno očišćenje, svima – meni prvome – nastavio je Sveti Otac, dodajući kako nas Isus sve traži ne bi li nam pružio ruku. Žalosno je vidjeti kako neki zatvorski sustavi ne pokušavaju liječiti rane i stvarati nove mogućnosti. Žalosno je kad se vjeruje da je samo drugima potrebno očišćenje. Gospodin nam pere noge kako bismo mogli pristupiti stolu, od kojeg ne želi da itko bude isključen. Njegov je stol pripremljen za sve i svi su pozvani – rekao je Papa.

Istaknuo je kako je svrha ovog razdoblja njihova života pomoći im vratiti se u društvo te da su u tome svi pozvani pomoći im. Radi se o rehabilitaciji koju svi žele i koja koristi čitavoj zajednici. Potaknuo je zatvorenike, čuvare i čitavo društvo da se vide Kristovim očima, koje se ne sablažnjavaju nad prašinom koju smo putem pokupili, nego da nas žele očistiti i izliječiti. Svima je potrebno očišćenje. Svima. Neka ta činjenica probudi solidarnost među svima i podrži nas u nastojanju oko dobra bližnjega – kazao je papa Franjo, zahvaljujući na koncu zatvorenicima koji su mu povodom njegova posjeta izradili katedru.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.