Vjera Papa govori Papa s novinarima u zrakoplovu
Papa govori Vjera

Papa s novinarima u zrakoplovu

Od zla seksualnoga zlostavljanja do velikog problema izbjeglica u Europi, od Sinode o obitelji do priziva savjesti, pitanja su na koja je papa Franjo odgovarao novinarima tijekom leta u Rim, na povratku iz Philadelphije. Na uobičajenoj konferenciji za tisak, koja je trajala 50 minuta, Papa je govorio i o miru u Kolumbiji, o želji da posjeti Kinu, te o ulozi ženâ u Crkvi. Prije povratka u Vatikan, Sveti je Otac otišao zahvaliti Gospi u baziliku Svete Marije Velike.

Iznenadila me srdačnost ljudi – tim je riječima papa Franjo započeo konferenciju osvrćući se na doček na koji je naišao u Sjedinjenim Državama te istaknuo veliku pobožnost naroda. Izazov je Crkve u Sjedinjenim Državama taj da bude blizu ljudima, ne smije biti odijeljena od naroda, i ona je to dobro shvatila – rekao je Papa.

Odgovarajući na pitanje o seksualnom zlostavljanju počinjenom od članova klera, Sveti je Otac istaknuo veliku patnju američkih biskupa, kojima se obratio u Washingtonu. Mnogi su od njih mnogo trpjeli zbog toga – kazao je te vrlo jasno istaknuo koliko je strašno to zlo koje je nazvao svetogrđem. Kada neki svećenik počini takvo djelo, izdao je svoje zvanje, Gospodinov poziv. Međutim, krivi su – prema Papinim riječima – i oni koji su prikrivali te stvari, a među njima su i neki biskupi. Što se pak tiče praštanja u tim dramatičnim situacijama, papa je Franjo kazao da razumije žrtve i njihove obitelji koje ne mogu oprostiti. Razumijem ih i ne sudim ih, nego molim za njih – rekao je Sveti Otac.

Potom je spomenuo mirovni dogovor u Kolumbiji, koji je poduprlo upravo djelovanje Svete Stolice i njega osobno, te izrazio veliko zadovoljstvo zbog postignutoga dogovora. Odgovarajući pak na pitanje o problemu izbjeglica u Europi, Sveti je Otac govorio o Africi kao o dugo izrabljivanom kontinentu, te pozvao da se umjesto izrabljivanja nekog kontinenta ili neke zemlje, ulaže u njih kako bi tamošnji narod imao posao i kako bi se tako izbjegle krize. Pritom je kritizirao zidove koji se ponovno dižu u srcu Europe. Svi se zidovi jednom sruše: danas, sutra ili nakon 100 godina. Oni stoga nisu rješenje. Zidovi ne mogu nikada biti rješenje; mostovi, naprotiv, mogu – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je opširno govorio o obitelji, u vidiku skore sinode, i posebno o reformi ništavnosti ženidbe. Oni koji misle na ‘katolički razvod’  griješe, – istaknuo je Sveti Otac – jer posljednji je dokument zatvorio vrata razvodu koji se mogao lakše ostvariti administrativno. Međutim, i dalje će to biti sudski postupak – istaknuo je Papa. Motu proprij olakšava postupke, ali to nije razvod, jer brak je nerazrješiv kada je on sakrament, i Crkva to ne može promijeniti – objasnio je Papa. Pravni postupak postoji kako bi se dokazalo da ono što se činilo sakramentom nije bio sakrament, bilo zbog nedostatka slobode, primjerice, ili zbog nedovoljne zrelosti, ili pak zbog mentalne bolesti… – objasnio je Sveti Otac.

Što se pak tiče pozornosti na problem drugoga braka, razvedenih osoba koje ulaze u novu zajednicu, Papa je primijetio da mu se čini pomalo površno reći da je rješenje za te osobe da mogu pristupiti pričesti. To nije rješenje – istaknuo je Papa te spomenuvši druge pastoralne probleme, poput mladih koji se ne žele vjenčati, Papa je potaknuo na čitanje dokumenta ‘Instrumentum laboris’, te kazao da se na sinodi treba dobro razmisliti kako pripremiti mlade za brak. To je jedna od najtežih stvari – istaknuo je Sveti Otac.

Na pitanje o prizivu savjesti, posebice što se tiče državnih službenika koji su u Sjedinjenim Američkim Državama odbili potpisati dokumente o „istospolnim brakovima“, Papa je kazao da je priziv savjesti ljudsko pravo i ako se nekoj osobi ne dopušta priziv na savjest, niječe joj se jedno njezino pravo.

Sveti je Otac govorio i o ratovima, te zatražio da se izbjegavaju bombardiranja koja donose smrt i krvoproliće, a potom izrazio želju da posjeti Kinu. Nadam se da će biti mogućnosti za dobre odnose. Imati za prijatelja zemlju kao što je Kina, koja ima veliku kulturu i mnogo mogućnosti za ostvarivanje dobra, za mene bi bila velika radost – kazao je Sveti Otac.

Papa je Franjo istaknuo i važnu ulogu žene u Crkvi te primijetio koliko su časne sestre voljene u Sjedinjenim Državama. Pritom je naglasio da ženskoga svećeništva ne može biti, kao što je to istaknuo i sveti Ivan Pavao II. – podsjetio je papa Franjo. Međutim, u Crkvi su važnije žene od muškaraca – dodao je te kazao da je potrebna teologija žene na kojoj valja raditi.

Što se pak tiče uspjeha koji je postigao tijekom tog putovanja, Papa je vlast nazvao služenjem. Vlast je prolazna stvar: danas je imaš, sutra je više nemaš… Važno je da uz vlast koju imaš možeš činiti dobro – istaknuo je Sveti Otac napominjući da se on uvijek osjeća slabim, odnosno bez moći, bez vlasti.

Odgovarajući na kraju na pitanje o svojoj velikoj popularnosti, te na primjedbu da ga mnogi smatraju „zvijezdom“, papa je Franjo napomenuo da je papa sluga slugu Božjih. To je malo drugačije od zvijezde. Zvijezde su lijepe kad ih gledaš, volim gledati vedro ljetno nebo… Ali Papa ima biti sluga slugu Božjih. Koliko smo zvijezda vidjeli koje su se ugasile i pale… To je nešto prolazno. Naprotiv, biti sluga slugu Božjih je vrlo lijepo! Nikada ne prolazi! – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.