Vjera Papa govori Papa s bioetičarima: Embriji nisu otpadni materijal
Papa govori Vjera

Papa s bioetičarima: Embriji nisu otpadni materijal

Valja poštovati ljudski život, a osobito onih najslabijih. Neka se znanost nikada ne uroti protiv čovjeka – poticaji su pape Franje upućeni članovima Nacionalnog povjerenstva za bioetiku, koje je danas primio u audijenciju. Sveti je Otac osobito istaknuo da embriji nikada ne smiju biti smatrani otpadnim materijalom. Također je kazao da primjena biotehnologije ne smije biti vođena samo komercijalnim ciljevima.

Služenje čovjeku, svim ljudima, s osobitom pažnjom i skrbi za najslabije i ugrožene, čiji je glas teško čuti ili čiji se glas još ne može čuti – to je područje na kojem Papa vidi susret crkvene i društvene zajednice i na kojem su pozvane surađivati u skladu s vlastitim kompetencijama.

Napomenuo je da je poznato koliko je Crkva osjetljiva za etička pitanja, ali je primijetio da možda nije toliko poznato da Crkva na tom području ne zauzima povlašteno mjesto, nego da je zadovoljna kad – kako je rekao – društvena savjest može promišljati, razlučivati i raditi na temelju slobodne i otvorene razumnosti te konstitutivnih vrjednota osobe i društva. Upravo je ta odgovorna civilna zrelost znak da je sjetva evanđelja, koja je povjerena Crkvi, urodila plodom, promičući traženje istinitoga, dobroga i lijepoga u složenim ljudskim i etičkim pitanjima.

Papa je istaknuo kako se Povjerenstvo više puta bavilo pitanjem poštovanja čovjekova cjelovitog dobra i brige za zdravlje od začeća do prirodne smrti, odnoseći se prema osobi uvijek kao cilju, a nikada kao prema pukom sredstvu. To načelo je, prema Svetome Ocu, temeljno i za primjenu biotehnologija na području medicine. Ne može ih se nikada koristiti na način koji nagrđuje ljudsko dostojanstvo te se ne smiju voditi samo industrijskim i komercijalnim ciljevima.

Rekao je kako ubrzani razvoj bioloških i medicinskih tehnologija riskira izgubiti doticaj s bilo čime što nije određeno korisnošću ili profitom. Istaknuo je kako je važno traženje etičke istine u kontekstu koji je označen relativizmom i slabim povjerenjem u sposobnosti ljudskoga razuma.

Na koncu je Sveti Otac potaknuo rad Povjerenstva na tri polja: Prvo, na interdisciplinarnoj analizi uzroka razaranja okoliša. Rekao je kako se nada da će formulirati smjernice za znanstveni život i potaknuti očuvanje i skrb za okoliš, što je od temeljne važnosti za buduće naraštaje. Na drugome mjestu ih je potaknuo da posvete pažnju marginalizaciji ranjivih skupina u društvu koje je usmjereno na natjecanje i ubrzani napredak. Istaknuo je važnost suočavanja s kulturom otpada, koja se očituje u odnosu prema embrijima, bolesnima i starima kao prema otpadnom materijalu.

Na koncu je potaknuo Povjerenstvo da radi na jačanju dijaloga, čak i ako to predstavlja teškoće, kako bi se došlo do usklađivanja bioloških i medicinskih standarda i pravila te se prepoznale sržne vrjednote i temeljna prava.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.