Vjera Papa govori PAPA: Roditelji su instrumenti Božje ljubavi za svoju djecu
Papa govori Vjera

PAPA: Roditelji su instrumenti Božje ljubavi za svoju djecu

Prije opće audijencije, papa Franjo je u auli Pavao VI. posjetio i obodrio ondje okupljene bolesnike: Raskomotite se. Dan ne izgleda previše lijep, zbog toga smo vas pozvali unutra, pa audijenciju možete pratiti na ekranu; mogla bi padati kiša, a ne želimo da imate problema, rekao je Papa, pozdravljajući i blagoslivljajući bolesnike.

Isusova je današnja riječ snažna – ustvrdio je Sveti Otac te dodao: Prije samoga početka kateheze, želio bih, u ime Crkve, zamoliti vas za oproštenje, zbog svih skandala, koji su se u posljednje vrijeme dogodili – bilo u Rimu, bilo u Vatikanu – molim vas oprostite – rekao je.

Danas je Papa govorio o obećanjima koja dajemo djeci. Rekao je da ne misli toliko na ona mala i svakodnevna obećanja koja dajemo kako bismo ih oraspoložili ili ih potaknuli da budu dobri; kako bismo ih privolili da se uključe u nastavu ili ih odvratili od nekog hira. On cilja na ona velika i životna obećanja, odlučujuća za životna očekivanja djece, za njihovo povjerenje prema ljudima, kao i za sposobnost da Božje ime shvate kao blagoslov.

Papa je nadalje kazao kako o djeci govorimo kao o ‘našoj budućnosti’ ali se – kad je o budućnosti djece riječ – pita: koliko smo ozbiljni i vjerni svojim obećanjima koja im dajemo, o njihovu dolasku na ovaj svijet. Prihvaćanje i njega, bliskost i pažnja, povjerenje i nada, važna su obećanja koja se sva mogu sažeti u samo jedno obećanje: ljubav. Obećavamo im ljubav. To je najispravniji način u prihvaćanju ljudskog bića koje dolazi na svijet – kazao je.

Obećanje ljubavi je ono koje muž i žena (otac i majka) daju svakom djetetu: od trenutka kada ga začnu u mislima. Djeca na svijet dolaze očekujući ‘potvrdu’ tog obećanja: očekuju ga u potpunosti, s povjerenjem, sasvim nezaštićena. Kada se očekivano iznevjeri, djeca se osjete povrijeđena “skandalom” koji im je nepodnošljiv – utoliko su teže povrijeđena, ukoliko još nisu sposobni razumjeti što se dogodilo – objasnio je papa Franjo.

Bog od prvoga trenutka bdije nad ovim obećanjem. Bog stoga djecu nikada ne gubi iz vida. (Mt 18,10). Jao onima koji iznevjere dječje povjerenje; jao njima! Njihovo posvemašnje povjerenje u nas i naše obećanje – smatra Sveti Otac – obvezuje nas od prvoga trenutka i sudi nam.

Spontano dječje povjerenje u Boga, ne bi smjelo nikada biti iznevjereno jer je to nježan i tajanstven odnos između Boga i dječje duše. Dijete je već od rođenja sposobno osjetiti Božju ljubav; da postoji Bog koji voli djecu. Djeca, tek što se rode – uz hranu i skrb – počinju primati na dar i potvrdu duhovnih kvaliteta ljubavi. Djelovanje ljubavi se očituje u nadijevanju imena, u govoru, namjernim pogledima, u sjaju osmijeha. Tako (djeca) uče da je ljepota veze među ljudima usmjerena na našu dušu; da traži našu slobodu, prihvaća različitost drugoga, priznaje ga i poštuje kao sugovornika – kazao je Papa.

Drugo čudo i drugo obećanje je: mi – tata i mama – ti se dajemo na dar, i to kako bismo te darovali tebi samom (samoj)! A ovo je ljubav: posredovati iskru Božje ljubavi! Vi tate i mame imate tu Božju iskru koju dajete svojoj djeci; vi ste instrumenti Božje ljubavi, što je tako lijepo! – dodao je Papa. Samo ako djecu gledamo Isusovim očima, možemo istinski razumjeti u kojem smislu, braneći obitelj, štitimo čovječanstvo! Dječje gledište je gledište Sina Božjega. I sama Crkva, u sakramentu Krštenja, djeci daje velika obećanja, kojima obvezuje i roditelje i kršćansku zajednicu. →

Sveta Isusova Majka – po kojoj je Sin Božji došao k nama; voljen i rođen kao dijete – čini da Crkva slijedi put njezinoga majčinstva i vjere. I sveti Josip – čovjek pravedan, koji ju je prihvatio i zaštitio – neka nas učini dostojnima ugostiti Isusa u svakom djetetu kojega Bog šalje na zemlju.

Nakon čitanja i pozdrava hodočasnicima na različitim jezicima, papa Franjo je najavio Svjetski dan borbe protiv bijede, 17. listopada, objasnivši da je taj Dan predložen kako bi se povećali napori u iskorjenjivanju krajnjega siromaštva i diskriminacije, kako bi svatko mogao u potpunosti ostvarivati i uživati svoja temeljna ljudska prava. Uputio je apel da se svi založe i kako bi Kristova ljubav doprla do najpotrebnijih i najnapuštenijih te im olakša život.

Podsjetivši na današnji spomen svetoga Kalista, pape i mučenika, poželio je da se hodočasnici prisjete tolikih hrabrih Kristovih svjedoka te da to u njima ponovno i snažno pobudi vjeru. Po svom običaju, pozdravio je posebno mlade, bolesnike te novovjenčane parove: Dragi mladi, s radošću prigrlite Gospodinov poziv da uložite svoju snagu u navještaj evanđelja. Dragi bolesnici, hvala vam na prikazanom trpljenju, jer je vrlo dragocjena radi tolikih koji još ne upoznaše Božju ljubav; dragi novovjenčani, nastavite svojim životom naviještati Gospodinovu vjernost!

 

Izvor: www.radiovatican.hr

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.