Vjera Papa govori Papa: Rat se može pobijediti milosrđem
Papa govori Vjera

Papa: Rat se može pobijediti milosrđem

Susret osoba, pomirba naroda, promicanje pravde, to su putovi za rješavanje užasnoga „svjetskoga rata u dijelovima“ koji je zahvatio čovječanstvo – podsjetio je Sveti Otac u poruci sudionicima konferencije katoličkoga mirovnoga pokreta Pax Christi International, koja se u Rimu održava pod geslom: „ Nenasilje i pravedan mir: pridonijeti katoličkom razumijevanju i zauzimanje za nenasilje“, a koja je organizirana u suradnji Pax Christi i Papinskoga vijeća ‘Pravda i mir’. Papa je ponovio apel za ukidanje smrtne kazne, mogućnost pomilovanja, te oprost međunarodnoga duga najsiromašnijih država.

U našem složenom i nasilnom svijetu zahtjevna zadaća očekuje sve one koji rade za mir živeći iskustvo nenasilja: ostvarenje potpunoga razoružanja, borba protiv straha, promicanje otvorena i iskrena dijaloga, tražeći opće dobro; to je vrlo naporan posao. Za vođenje dijaloga treba ‘davati i primati’, polaziti od naših različitosti tražeći opće dobro, a kada se postigne sporazum valja ga brižno čuvati – istaknuo je Sveti Otac.

Dijalog, susret, pomirba: putovi za svjetski mir

Papa se obratio sudionicima konferencije potičući ih da obnove svoj  „pozitivni prinos“, kao i sve oruđe na raspolaganju kako bi današnji ljudi mogli ostvariti željenu pravdu i mir. Svim sredstvima valja poduprijeti „mudri napor“ diplomacije. Tko je u prošlom stoljeću ustanovio Pax Christi i Papinsko vijeće Pravda i mir, zauzeo se za promicanje susreta među osobama, pomirbe među narodima raznih ideologija te političke, društvene i gospodarske pravednosti. To su pak današnji putovi da se obustavi ‘svjetski rat u dijelovima’ koji je zahvatio čovječanstvo – primijetio je Papa.

Ne treba zanemarivati ili prešućivati sukobe

Papa je podsjetio sudionike na tri vidika koja smatra važnima: ukidanje rata glavni je cilj ljudske osobe i zajednice. Nije korisno nijekati ili prešućivati sukobe, nego ih valja „prihvatiti da ne padnemo u zamku gubeći opću perspektivu“. Ratovi se jedino tako mogu obustaviti, preobražavajući ih u „spojnicu novoga procesa koji mirotvorci promiču“.

Bratstvo i borba protiv ravnodušnosti

Samo ako „sve ljude smatramo svojom braćom“, kao kršćani možemo nadvisiti ratove i neslaganja. „Zid ravnodušnosti“ danas je najveće prepreka, a ta žalosna stvarnost pogađa ljude i prirodu, s vrlo štetnim posljedicama“. Jedino ako po uzoru na Boga Oca budemo kadri rabiti milosrđe, koje se u politici naziva solidarnošću, moći ćemo pobijediti ravnodušnost – ustvrdio je Papa te ponovio apel da se u Godini milosrđa ukine smrtna kazna, gdje je još na snazi, omogući pomilovanje, te brisanje ili održivo upravljanje međunarodnim dugom najsiromašnijih država.

Izvor: radiovatican.va

Foto: paxchristiusa.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.