Vjera Papa govori Papa: Rat se može pobijediti milosrđem
Papa govori Vjera

Papa: Rat se može pobijediti milosrđem

Susret osoba, pomirba naroda, promicanje pravde, to su putovi za rješavanje užasnoga „svjetskoga rata u dijelovima“ koji je zahvatio čovječanstvo – podsjetio je Sveti Otac u poruci sudionicima konferencije katoličkoga mirovnoga pokreta Pax Christi International, koja se u Rimu održava pod geslom: „ Nenasilje i pravedan mir: pridonijeti katoličkom razumijevanju i zauzimanje za nenasilje“, a koja je organizirana u suradnji Pax Christi i Papinskoga vijeća ‘Pravda i mir’. Papa je ponovio apel za ukidanje smrtne kazne, mogućnost pomilovanja, te oprost međunarodnoga duga najsiromašnijih država.

U našem složenom i nasilnom svijetu zahtjevna zadaća očekuje sve one koji rade za mir živeći iskustvo nenasilja: ostvarenje potpunoga razoružanja, borba protiv straha, promicanje otvorena i iskrena dijaloga, tražeći opće dobro; to je vrlo naporan posao. Za vođenje dijaloga treba ‘davati i primati’, polaziti od naših različitosti tražeći opće dobro, a kada se postigne sporazum valja ga brižno čuvati – istaknuo je Sveti Otac.

Dijalog, susret, pomirba: putovi za svjetski mir

Papa se obratio sudionicima konferencije potičući ih da obnove svoj  „pozitivni prinos“, kao i sve oruđe na raspolaganju kako bi današnji ljudi mogli ostvariti željenu pravdu i mir. Svim sredstvima valja poduprijeti „mudri napor“ diplomacije. Tko je u prošlom stoljeću ustanovio Pax Christi i Papinsko vijeće Pravda i mir, zauzeo se za promicanje susreta među osobama, pomirbe među narodima raznih ideologija te političke, društvene i gospodarske pravednosti. To su pak današnji putovi da se obustavi ‘svjetski rat u dijelovima’ koji je zahvatio čovječanstvo – primijetio je Papa.

Ne treba zanemarivati ili prešućivati sukobe

Papa je podsjetio sudionike na tri vidika koja smatra važnima: ukidanje rata glavni je cilj ljudske osobe i zajednice. Nije korisno nijekati ili prešućivati sukobe, nego ih valja „prihvatiti da ne padnemo u zamku gubeći opću perspektivu“. Ratovi se jedino tako mogu obustaviti, preobražavajući ih u „spojnicu novoga procesa koji mirotvorci promiču“.

Bratstvo i borba protiv ravnodušnosti

Samo ako „sve ljude smatramo svojom braćom“, kao kršćani možemo nadvisiti ratove i neslaganja. „Zid ravnodušnosti“ danas je najveće prepreka, a ta žalosna stvarnost pogađa ljude i prirodu, s vrlo štetnim posljedicama“. Jedino ako po uzoru na Boga Oca budemo kadri rabiti milosrđe, koje se u politici naziva solidarnošću, moći ćemo pobijediti ravnodušnost – ustvrdio je Papa te ponovio apel da se u Godini milosrđa ukine smrtna kazna, gdje je još na snazi, omogući pomilovanje, te brisanje ili održivo upravljanje međunarodnim dugom najsiromašnijih država.

Izvor: radiovatican.va

Foto: paxchristiusa.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.