Vjera Papa govori Papa: ‘Na prvom je mjestu neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe od začeća sve do prirodne smrti’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Na prvom je mjestu neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe od začeća sve do prirodne smrti’

Papa Franjo danas je primio sudionike skupa koji je organiziralo Povjerenstvo za ljubav i zdravlje Talijanske biskupske konferencije u prigodi 25. svjetskog dana bolesnika koji se obilježava, 11. veljače, na blagdan Gospe Lurdske. Sveti im je Otac govorio o „svjetlu i sjeni“ u zdravstvu, pritom zahvaljujući za „mnoge zdravstvene djelatnike koji sa znanjem i savješću žive svoj posao kao poslanje.“

Papa je skupini talijanskih zdravstvenih djelatnika rekao da su se dogodile mnoge društvene i kulturne promjene otkako je 1992. godine sv. Ivan Pavao II. ustanovio Svjetski dan bolesnika. Istaknuo je da danas vidimo i svjetla i sjene u zdravstvenom sustavu. Što se „svjetla“ u zdravstvu tiče, Sveti je Otac kazao da je znanstveno istraživanje zasigurno napredovalo i da su postignuti brojni dragocjeni rezultati za borbu protiv nekih bolesti.

Bogu je iskazao hvalu zbog misionarskog žara zdravstvenih djelatnika koji su dionici ljubavi Boga Stvoritelja koja se izlijeva; svojim rukama svakodnevno dodiruju trpeće tijelo Kristovo. Izrazio je svoju radost zbog brojnih volontera koji nastoje „olakšati te očovječiti duge i teške dane mnogih bolesnih i starijih ljudi.“

Papa je Franjo zatim govorio o „sjenama“ u zdravstvenom sustavu, koje prijete pogoršati iskustvo naše braće i sestara. „Ako postoji područje u kojem su najvidljivije posljedice kulture odbacivanja, onda je to upravo zdravstvena skrb. Kada se bolesnika ne stavlja u središte i ne promatra u njegovom dostojanstvu, oblikuju se stavovi koji mogu dovesti i do okorištavanja tuđom nevoljom“, kazao je Sveti Otac.

Papa se zatim osvrnuo na svoju poruku za 25. svjetski dan bolesnika kazavši da je na prvom mjestu neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe od začeća sve do prirodne smrti. Rekao je da financijske brige ne smiju određivati političke i administrativne odluke kao ni izbor onih koji upravljaju zdravstvenim strukturama. Papa je Franjo potaknuo zdravstvene djelatnike da također nikada ne oklijevaju ponovno promisliti svoja djela ljubavi kako bi ponudili znak Božjeg milosrđa najsiromašnijima koji, s pouzdanjem i nadom, kucaju na vrata njihovih struktura.

Sveti je Otac na kraju kazao: „Bolesnici su dragocjeni članovi Crkve. (…) Neka budu jaki u svojoj slabosti i neka prime milost koja će im omogućiti ‘da u svom tijelu nadopune ono što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu.“ Te muke – rekao je Papa – zauvijek su preobražene ljubavlju.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican Radio

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.