Vjera Papa govori Papa primio predstavnike katoličkih zakonodavaca
Papa govori

Papa primio predstavnike katoličkih zakonodavaca

Kršćanski političar je pozvan iznad svega nastojati ponizno i hrabro biti svjedok

Papa Franjo je danas u Vatikanu primio sudionike međunarodnog susreta koji je organizirala ‘Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca’ koja okuplja katoličke parlamentarce iz cijeloga svijeta. Osnovana je 2010. godine kao međunarodni neovisan i nestranački pothvat.

Naznačivši put koji bi trebao slijediti kršćanski političar, on je pozvan iznad svega nastojati ponizno i hrabro biti svjedok, mjerodavno predlažući nacrte zakona koji su u skladu s kršćanskim shvaćanjem čovjeka i društva – kazao je Papa i nastavio – Osobito oni koji se zauzimaju za promicanje zajedničkog dobra, mogu i moraju dati svoj doprinos temeljnom pitanju vjerskih sloboda.

Podsjećajući da je njihov ovogodišnji susret usredotočen na vjersku slobodu i savjest, Sveti Otac se osvrnuo i na odlomak iz povelje „Dignitatis Humanae” iz 1965. godine u kojem piše: ne nedostaju režimi koji, iako u svojim ustavima priznaju slobodu vjeroispovijesti, nastoje odvratiti građane od ispovijedanja vjere i učiniti vrlo teškim i opasnim život vjerskih zajednica.

Trenutne prilike pokazuju da se skupljaju nove sjene – primijetio je papa Franjo i objasnio – u zemljama koje proživljavaju fundamentalizam tragično se pogoršala situacija za kršćane i druge vjerske manjine. Radi se o zemljama koje su pogođene širenjem i zaoštravanjem netolerantnih, agresivnih i nasilnih stajališta koja su prouzročila i dalje podržavaju diskriminaciju, uznemiravanje i otvorene progone koji nisu uvijek na prikladan način procesuirani od državnih vlasti.

Postoje dvije ideologije koje su suprotne, ali jednako opasne za vjersku slobodu i savjest: sekularni relativizam i vjerski radikalizam, a u stvari to je tobožnji vjerski radikalizam – napomenuo je Papa i na kraju upozorio – Prava je opasnost boriti se protiv ekstremizma i netrpeljivosti isto tako ekstremizmom i netrpeljivošću, pa i ponašanjem i riječima.

Izvor: radiovatican.va (Amedeo Lomonaco, Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.