Ljepota Papa: Primanje Tijela i Krvi Kristove čini nas živom euharistijom
Papa govori Vjera

Papa: Primanje Tijela i Krvi Kristove čini nas živom euharistijom

Primanje Tijela i Krvi Kristova u vjeri čini nas živom euharistijom – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nastavljajući niz kateheza o euharistiji. Sveti je Otac podsjetio na Isusove riječi iz Evanđelja po Ivanu: „Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu“ (Iv 6,54-56). U tom je kontekstu rekao da se Isusovo darivanje sama sebe na Posljednjoj večeri nastavlja na svakoj misi. To spasenjsko djelo nastavlja se i danas putem službe svećenika i đakona – rekao je Papa.

Nakon lomljenja posvećenog kruha, odnosno tijela Kristova, svećenik ga pokazuje vjernicima, pozivajući ih da sudjeluju u euharistijskoj gozbi i pritom govori: „Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Blago onima koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu“. Papa Franjo je podsjetio da nas taj poziv potiče da doživimo prisno zajedništvo s Kristom, izvorom radosti i svetosti. Istodobno riječ je o pozivu koji nas vodi do ispita savjesti u svjetlu vjere. Sveti je Otac rekao da nam priznavanje vlastitih grijeha pomaže prihvatiti „lijek“ Krvi Kristove koja nas, prema riječima sv. Ambrozija, još više sjedinjuje s njim.

Papa je potom promišljao o trenutku kad vjernici primaju pričest. Napomenuo je da naš odgovor „Amen“ na svećenikove riječi „Tijelo Kristovo“, označava našu otvorenost preobražavajućoj moći Božje milosti. Dok se krećemo u procesiji da bismo se pričestili, u stvarnosti je Krist taj koji nam ide u susret kako bi nas suobličio sebi – istaknuo je papa Franjo i nastavio – Primiti pričest znači dopustiti da nas preobrazi nešto što smo primili. A kako bismo to što bolje razumjeli, Sveti je Otac predložio riječi svetog Augustina koji je čuo Gospodinov glas iz visine: „Ja sam hrana jakih: rasti pa ćeš me jesti. I nećeš ti mene pretvarati u sebe kao hranu svoga tijela, nego ćeš se ti promijeniti u mene“ (Ispovijesti VII, 10, 16).

Okrijepljeni kruhom života postajemo živa euharistija, odnosno postajemo ono što smo primili – naglasio je Papa. Napomenuo je potom da u svojim srcima nakon pričesti molimo da bismo u svom srcu pazili na dar koji smo primili. Konačno, papa Franjo je podsjetio da euharistijska liturgija završava popričesnom molitvom u kojoj svećenik zahvaljuje Bogu što nas je učinio dionicima te svete gozbe. Pristupimo euharistiji: primimo Isusa koji nas preobražava u sebe, koji nas osnažuje. Kako li je dobar i velik Gospodin! – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Wall Street Journal

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.