Vjera Papa govori Papa: prevladati duhovnu suhoću s molitvom
Papa govori Vjera

Papa: prevladati duhovnu suhoću s molitvom

Što se događa u našem srcu kada nas zahvati “duhovna suhoća”? – zapitao je papa Franjo na jutarnjoj misi u Domu Santa Marta, govoreći o Jobu i njegovom trpljenju. Za prevladavanje onih najmračnijih trenutaka, Papa Franjo je istaknuo važnost šutnje i molitve.

“Job je u nevolji: izgubio je sve.” – nastavio je Papa, temeljeći svoju propovijed na Prvom čitanju koje nam prikazuje Joba, lišenog svih dobara, čak i djece. Osjeća se izgubljeno, ali ne proklinje Gospodina – kazao je. Prije ili kasnije doživimo veliku duhovnu suhoću. Job je doživio veliku “suhoću” i daje si oduška pred Bogom. To je odušak “sina pred svojim ocem.” Tako čini i prorok Jeremija, ali oni nikada ne psuju niti hule:

“Duhovna suhoća je nešto što se svima nama događa: i može biti jača ili slabija… To mračno stanje duše, bez nade i ispunjeno sumnjama, bez volje za životom i bez svjetla na kraju tunela, s tolikim nemirima u srcu i u mislima… Duhovna pustinja čini da se osjećamo kao da nam je duša slomljena; nije joj ni do života: “Bolje je smrt!” To je Jobov ‘odušak’. Bolje je umrijeti nego živjeti na ovaj način. Moramo shvatiti, kada je naš duh u tom stanju opće žalosti, koja gotovo da i prekida disanje, da se to svima nama događa: manje ili više – smatra Papa.

„Što da činim kada doživim ove tamne trenutke – bilo zbog neke obiteljske tragedije, bolesti, bilo zbog nečega drugog što me deprimira?” „Netko, pomišlja na tabletu za spavanje” i na bijeg “od činjenica”, ili pomšlja “trgnuti dvije, tri ili četiri ‘ljute’… „To ne pomaže” – rekao je Sveti Otac te nastavio – Današnja liturgija nam, “pokazuje kako nam se nositi s tom duhovnom pustoši, kad smo mlaki i bez nade.”

Kada se osjećamo izgubljeno, ustrajno moliti.

U Pripjevnom psalmu (Ps 87) je odgovor: “Nek’ do tebe dopre molitva moja, Gospodine.” Treba se moliti – rekao je – snažno moliti, kao što to čini Job: zapomagati dan i noć, dok Bog ne osluhne: “To je molitva kucanja na vrata, ali snažnoga kucanja!.. “‘Jer mi je duša zasićena patnjama, moj se život bliži Podzemlju. Broje me k onima što u grob silaze, postadoh sličan nemoćniku'”.

Koliko puta se osjećamo tako kao da smo bez snage … I ovo je molitva! Sam Gospodin nas uči kako moliti u ovim teškim trenucima. ‘Smjestio si me u jamu duboku, u tmine, u bezdan. Teško me pritišće ljutnja tvoja…’ ‘nek do tebe dopre molitva moja'”. Tako imamo moliti u najtežim trenucima, u trenucima tame, velike suhoće i skrhanosti. To je vjerodostojna molitva i odušak, kao što je činio i Job, onako, sinovski”.

Knjiga o Jobu zatim govori o šutnji (Jobovih) prijatelja. „Pred osobom koja pati“ – rekao je Papa – „riječi mogu povrijediti. Ono što je važno jest: biti blizu, dati do znanja da smo tu, a ne govoriti“. “Kada osoba pati; kad je u duhovnoj pustinji, treba što manje govoriti i ‘potpomagati’ tišinom, blizinom i milovanjem, njezinu molitvu pred Ocem”:

Kako bi sažeo sve rečeno, papa Franjo je ponovio: “Prvo nam je, dakle, u sebi prepoznati trenutke duhovne suhoće; kada smo u mraku, bez nade i upitati se ‘zašto?’. Drugo: moliti Gospodina kao u psalmu današnje liturgije. “Nek’ do tebe dopre molitva moja, Gospodine”. I treće: kad prilazimo osobi koja pati, bilo od bolesti ili nekoga drugog oblika trpljenja, ali koja se nalazi baš u pustinji, – šutnja; ali šutnja ljubavi, bliskosti, milovanja. Govoriti u konačnici ne pomaže, nego čak može nauditi” – ponovio je Sveti Otac – “Molimo Gospodina da nam udijeli tri milosti: da prepoznamo duhovnu suhoću; zatim milost, da kad se nađemo u tom stanju, da molimo; i na kraju milost da znamo pratiti druge koji prolaze kroz razdoblje tuge i duhovne pustinje” – zaključio je na kraju papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

 

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.