Ostalo Papa: ‘Potreban nam je uključiviji i pravedniji gospodarski model’
Ostalo

Papa: ‘Potreban nam je uključiviji i pravedniji gospodarski model’

Suočeni s „globalnom razinom nepravde“ trebamo promicati novi gospodarski model, koji je inkluzivniji i pravedniji – kazao je papa Franjo sudionicima Globalnog foruma Fortune-Time. U svom obraćanju Sveti Otac je podsjetio kako nejednakost među narodima nastavlja rasti te je pozvao Crkvu da uvijek bude glas onih koji su utišani.

Previše je razlika na svjetskoj razini, previše siromašnih, a bogatstvo se koncentrira u rukama nekolicine. Papa je istaknuo da nejednakost među narodima nastavlja rasti, a mnoge zajednice su izravno pogođene ratom i siromaštvom ili prisilnim seljenjem migranata i izbjeglica. Ti ljudi žele da ih se čuje te izraziti svoje brige i strahove. Žele učiniti svoj doprinos mjesnim zajednicama i širem društvu te imati koristi od resursa i razvoja, koji su prečesto rezervirani samo za neke – rekao je papa Franjo te nastavio:

I dok ovo može dovesti do sukoba te razotkriti brojne jade našeg svijeta, također nam pomaže shvatiti da živimo u trenutku nade. Jer kad napokon prepoznamo zlo u našoj sredini, možemo ga pokušati izliječiti primjenom odgovarajućeg lijeka.

Prema tome, sama prisutnost mnogih poduzetnika u Vatikanu je znak takve nade, zato što pokazuje kako oni prepoznaju probleme koji su pred nama kao i imperativ da djeluju odlučno. Ova strategija obnove i nade poziva na institucionalno i osobno obraćenje, na promjenu srca koje će dati prvenstvo najdubljim izrazima naše ljudskosti, naših kultura, religijskih uvjerenja i tradicija. Ova temeljita obnova nije povezana samo s tržišnim gospodarstvom, urednim računima, razvojem sirovina te poboljšanjem infrastrukture – kazao je Papa te nastavio:

Ne, mi govorimo o zajedničkom dobru čovječanstva, o pravu svake osobe da ima udjela na resursima ovoga svijeta te da ima iste mogućnosti ostvariti svoj potencijal, koji se u konačnosti temelji na dostojanstvu djece Božje, koja su stvorena na njegovu sliku i priliku.

Papa je kazao kako je naš je veliki izazov odgovoriti na nepravednost globalne razine, a to će se ostvariti promicanjem mjesnog i osobnog poimanja odgovornosti tako da nitko ne bude isključen iz sudjelovanja u društvu. Prema tome, pitanje je kako najbolje poticati jedni druge kao i naše zajednice da bismo mogli odgovoriti na trpljenja i potrebe koje vidimo, bilo da se događaju daleko od nas, bilo među nama. Obnova, pročišćenje i jačanje gospodarskih modela ovisi o našem osobnom obraćenju i velikodušnosti prema onima u potrebi – zaključio je na kraju papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.