Vjera Papa govori Papa: Pomirenje među Armencima i Turcima, mir u Gorskom Karabahu
Papa govori Vjera

Papa: Pomirenje među Armencima i Turcima, mir u Gorskom Karabahu

Da se više nikada ne ponove strahote poput suludoga pokolja provedenoga nad armenskim narodom prije stotinu godina – tim je riječima papa Franjo ponovno uputio svoj apel poradi spomena na rane armenskoga naroda, u govoru održanom na ekumenskom susretu s katolikosom Karekinom II. u Erevanu. Pred mnoštvom od više od 50.000 ljudi, koji su ga vrlo srdačno dočekali, Sveti je Otac molio za to da se ponovno krene putom pomirenja između armenskoga i turskoga naroda, te da se uspostavi mir u Gorskom Karabahu. Također je izrazio snažnu želju za hodom prema punom zajedništvu.

„Veliko zlo“ – da svijet više nikada ne upadne u takve strahote

Na tom nam putu prethode i prate nas brojni svjedoci, posebno brojni mučenici koji su krvlju označili zajedničku vjeru u Krista. Oni su naše zvijezde na nebu, koje blistaju nad nama i pokazuju put koji imamo još prijeći na zemlji, prema punom zajedništvu – rekao je Papa, a nakon toga spomenuo strašne kušnje kojima su bili podvrgnuti Armenci.

Samo je jedno stoljeće prošlo od ‘Velikoga zla’ koje vas je pogodilo. Taj strahoviti i suludi pokolj, to tragično otajstvo nepravde koje je vaš narod osjetio na svojemu tijelu, ostaje urezano u sjećanje i gori u srcu – rekao je Papa te istaknuo da je to trpljenje, trpljenje otajstvenoga Kristova Tijela. Sjećati se toga nije samo dolično, nego je dužnost; da bude upozorenje u svako doba, kako svijet ne bi nikada više ponovno upao u uvojnicu sličnih strahota! – istaknuo je papa Franjo.

Rane, koje su ostale otvorene poradi okrutne i bezumne mržnje, mogu se suobličiti s onima uskrsloga Krista. Strašne rane boli pretrpljene na križu, koje je ljubav preobličila, postale su vrelo praštanja i mira – napomenuo je Papa te podsjetio da i najveća bol može postati sjeme mira za budućnost, ako ne dopustimo da nas obuzme prijevarna snaga osvete.

Papina želja za pomirenjem armenskoga i turskoga naroda

Riječ je o tomu da se izgradi budućnost koja pripada i mladima, kojima se papa Franjo obratio pozivajući ih da budu aktivni promicatelji kulture susreta. Neka Bog blagoslovi vašu budućnost i dade da se nastavi put pomirenja između armenskoga i turskoga naroda, kao i da se uspostavi mir u Gorskom Karabahu – bio je snažan Papin poticaj.

Poticaj da se „trči“ prema jedinstvu

Govoreći pak o hodu prema jedinstvu, Sveti je Otac rekao da je on prošlih godina ojačan susretima, te istaknuo – navodeći riječi svetoga Ivana Pavla II. – stvarno i duboko jedinstvo među našim crkvama. Ponovno smo zajedno kako bismo ojačali apostolsko zajedništvo među nama – dodao je papa Franjo te zahvalio Armeniji, prvoj kršćanskoj zemlji koja je prihvatila vjeru, za vjernost Evanđelju, koja je često bila herojska. Ponovni je susret – prema Papinim riječima – ‘razmjena darova’, a ne ideja. Stoga je uputio poziv da s pouzdanjem gledaju prema danu kada ćemo biti ujedinjeni u punini euharistijskoga zajedništva.

Za jedinstvo je potrebna molitva. Ali, bitna je također uzajamna ljubav. Samo ljubav briše predrasude – rekao ja Papa – Valja odustati od strogih uvjerenja i vlastitih interesa, u ime ponizne ljubavi, koja je ‘blagoslovljeno ulje kršćanskoga života. Ne mogu računice i prednosti privući Očevo milosrđe, Kristov blagoslov i obilje Svetoga Duha, nego ponizna ljubav. Moleći i snažno se voleći, iskrenoga srca, jedni druge, u poniznosti i otvorenosti duha, pripremimo se kako bismo primili božanski dar jedinstva. Nastavimo odlučno ići našim putom, štoviše, trčimo prema punom jedinstvu! – istaknuo je Papa.

Nasilje muči i Bliski Istok

Osvrnuvši se potom na temu Evanđelja: Krist koji daruje mir, Papa je istaknuo da su zapreke na putu mira još uvijek velike, te koliko su tragične posljedice ratova u svijetu. Svoje je misli upravio i svima koji su bili primorani napustiti sve, posebice na Bliskom Istoku, na kojemu – kako je istaknuo – brojna naša braća i sestre trpe nasilje i progone, i to zbog mržnje, zbog sukobâ potaknutih trgovinom oružjem, te zbog nedostatnoga poštovanja ljudskoga bića, a posebno najslabijih.

Neka Armenci budu veleposlanici mira

Jedan od velikih svjedoka mira bio je sveti Grgur iz Nareka, kojega je papa Franjo proglasio crkvenim naučiteljem. On je u svojoj knjizi – koja bi po Papinu mišljenju mogla biti nazvana ‘duhovnim ustavom armenskoga naroda’ – tražio za svoje neprijatelje oprost i milosrđe: „Nemoj satrti one koji me grizu: preobrazi ih!“ To je – istaknuo je papa Franjo – vapaj milosrđa za sve ljude. Neka Armenci, nazočni u brojnim zemljama, i koje želim bratski zagrliti, budu vjesnici te težnje prema zajedništvu. Cijelom je svijetu potreban vaš navještaj, treba mu vaša nazočnost, treba mu vaše najvjerodostojnije svjedočanstvo. Mir vama! – rekao je na kraju Papa.

Ekumenski i molitveni susret za mir, bogat emocijama, završio je zajedničkom gestom pape Franje i katolikosa Karekina II., kada su, svatko s malenom amforom, zalili jednu biljku posađenu u loncu u obliku lađe.

Izvor i foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.