Vjera Papa govori Papa: Pobijediti ravnodušnost i izgraditi kulturu susreta
Papa govori Vjera

Papa: Pobijediti ravnodušnost i izgraditi kulturu susreta

Trudimo se izgraditi istinsku kulturu susreta kako bismo pobijedili kulturu ravnodušnosti: poručio je Papa Franjo tijekom jutrošnje mise u Domu Svete Marte. Govoreći o susretu Boga sa svojim narodom upozorio je na loše navike koje nas čak i u obitelji udaljavaju od međusobnog slušanja.

Tumačeći tekst iz Lukinog evanđelja o uskrišenju sina udovice iz Naina (Luka 7,11-17), Papa nas vodi kroz razmatranje o susretu. Ljudi često prolaze jedni pokraj drugih bez da se susretnu, primjećuje Papa. Svatko misli na sebe, gleda ali ne vidi, čuje ali ne sluša.

„No, susret je nešto sasvim drugo, ističe Sveti Otac, danas nam Evanđelje naviješta susret: susret između muškarca i žene, između živog sina jedinca i mrtvog sina jedinca.“ Papa upozorava kako nas slika susreta dvije skupine ljudi, onih radosnih što slijede Isusa i onih u pogrebnoj povorci, potiče na razmišljanje o tome kako se mi susrećemo.

U Evanđelju čitamo kako je Gospodin vidjevši ožalošćenu ženu što pokapa sina bio obuzet velikim suosjećanjem. Njegovo suosjećanje nije poput našeg, kad u prolazu vidimo nešto što nas rastužuje i samo pomislimo: “Šteta!”. Isus zastaje, obuzima ga suosjećanje. Približava se ženi, naglašava Papa, “uistinu je susreće i potom čini čudo”.

Susret s Isusom pobjeđuje ravnodušnost i vraća dostojanstvo. Na ovom primjeru vidimo i nježnost i plodove susreta. „Svaki je susret, ponavlja Papa, plodan. Svaki susret vraća osobe i stvari na svoje mjesto”. “Mi, navikli na kulturu ravnodušnosti, moramo se truditi i moliti milost da stvorimo kulturu susreta, plodnog susreta, koji bi svakoj osobi vratio vlastito dostojanstvo djeteta Božjeg, dostojanstvo živog.“

“Navikli smo na ravnodušnost, dok promatramo velike nesreće ovoga svijeta, ili pak neke manje stvari, pomislimo: ‘Šteta jadnih ljudi, kako samo trpe’, i idemo dalje.“ Ako ja ne gledam, naglašava Papa, ako se ne zaustavim, ako ne dodirnem, ako ne progovorim – ne mogu nikoga susresti i ne mogu pomoći u stvaranju kulture susreta.

Prema Lukinom evanđelju ljude je obuzeo je strah, nakon što su vidjeli čudo, te su slavili „Boga koji je susreo svoj narod“, ističe Papa, te nastavlja kako svakoga dana u Crkvi rado vidi susret Isusa i njegove zaručnice, Crkve, koja čeka Njegov povratak.

Papa potiče neka se i u obitelji živi istinski susret, neka se svi međusobno slušaju za stolom.  “Često se u obitelji, za stolom, jede, gleda TV ili šalju poruke putem mobitela. Svi su ravnodušni tijekom tog susreta. U jezgri društva, u obitelji – nema susreta. Neka nam ovo pomogne da se trudimo oko kulture susreta, na jednostavan način, poput Isusa. Ne samo vidjeti: nego gledati. Ne samo čuti: slušati. Ne samo prolaziti jedni pokraj drugih, već zaustaviti se. Ne samo reći ‘šteta, jadni ljudi’, nego dopustiti si da nas obuzme suosjećanje. Približiti se, dotaknuti i reći jezikom trenutka, riječima srca: ‘Nemoj plakati’, te pružiti tako barem kap života”.

Preuzeto: http://hr.radiovaticana.va/

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.