Vjera Papa govori PAPA: “Plač majki, nada je njihovoj djeci”!
Papa govori Vjera

PAPA: “Plač majki, nada je njihovoj djeci”!

U današnjoj katehezi, u dvorani Pavla VI., u Vatikanu, Papa je govorio o plaču nade. Biblijski tekst je uzet iz proroka Jeremije, a govori o Raheli, Jakovljevoj ženi i majci Josipa i Benjamina, koja umire dok na svijet daje svojega drugog sina, Benjamina. Prorok spominje Rahelu, obraćajući se Izraelcima u egzilu, kako bi ih utješio. Služi se Rahelinim plačem, da bi dao nadu Izraelskom narodu koji se nalazi u izgnanstvu.

“Ovako govori Gospodin: Glas se čuje u Rami, jauk i plač gorak: To Rahela oplakuje svoje sinove; i neće da se utješi, jer njih više nema” (Jer 31,15).
Jeremija u ovim recima predstavlja ženu svoga naroda, veliku ženu svoga plemena, u ozračju boli i plača, ali zajedno s neočekivanom perspektivom života.

Rahela, prema izvještaju Knjige postanka, umire rađajući; prihvaća svoju smrt kako bi sin mogao živjeti. Sada je pak od strane proroka predstavljena u Rami, gdje su se okupljali izgnanici, kao živa. Plače za djecom koja su u izvjesnom smislu mrtva, jer su u progonstvu; djeca koje – kako ona sama kaže – «više nema», «nestadoše zauvijek».

Upravo zbog toga Rahela ne želi biti utješena. Ovo njezino odbijanje izražava dubinu njezine boli i gorčine njezina plača. Pred tragedijom gubitka djece, majka ne može prihvatiti riječi ili čine utjehe, koji su počesto neprikladni i nedovoljni da olakšaju bol rane koja ne može i neće biti zaboravljena. Bol je to proporcionalna ljubavi.  Svaka majka zna za ovo i tolike su, koje i danas plaču, koje se ne mire s gubitkom djeteta, neutješne pred smrću koju je nemoguće prihvatiti.

Rahela u sebi obuhvaća bol svih majki svijeta, svih vremena i suze svakog ljudskog bića koje plače nad nepovratnim gubicima. Rahelino odbijanje utjehe uči nas tankoćutnosti koja se od nas traži, pred bolju drugoga. Da bismo onomu koji očajava govorili o nadi, potrebno je da postanemo dionici njegova očaja. Da bismo otrli suzu s lica onoga koji trpi, potrebno je s njegovim plačem ujedinimo svoj plač.

Samo tako naše riječi mogu zaista biti sposobne dati nešto nade. Ako ne mogu izreći takve riječi – kazao je papa Franjo – onda je bolje ostati u šutnji, bez riječi, samo pomilovati i šutjeti. Bog svojom tankoćutnošću i ljubavlju, odgovara na Rahelin plač istinitim riječima, kao što i donosi tekst proroka Jeremije (usp. Jer 31, 16–17).

Upravo zbog plača majki, postoji nada za djecu koja će se vratiti iz izgnanstva. Ova žena koja je u trenutku poroda prihvatila smrt, kako bi njezin sin živio, svojim plačem sad postaje začetkom novog života za prognane sinove. Na Rahelinu bol i gorki plač, Gospodin odgovara obećanjem koje sada za nju može biti prava utjeha: narod će se moći vratiti iz izgnanstva te živjeti u vjeri i slobodno, svoj odnos s Bogom. Suze su urodile nadom.

Ovo nije lako razumjeti, ali je istinito. Toliko puta u našem životu suze siju nadu; i sjeme su nade. Znamo da ovaj Jeremijin tekst kasnije preuzima evanđelist Matej i primjenjuje ga na stradanje Nevine dječice. Tekst koji nas stavlja pred tragediju ubojstva nezaštićenih ljudskih bića, pred užas moći koja tlači i ubija život.

Betlehemska djeca umiru zbog Isusa. A On, nevini Jaganjac, kasnije će, u svoje vrijeme umrijeti za sve. Sin Božji je ušao u ljudsku bol – ne zaboravimo to – upozorio je Papa. Kad mi ponekad postave teška pitanja poput: ‘Zašto djeca pate’, ja ne znam što da im odgovorim samo kažem: ‘Pogledaj na Raspetoga; Bog nam je dao svoga Sina koji je za nas trpio; možda ćeš tu pronaći odgovor.., ali nekakav odgovor ‘iz glave’ ne postoji – kazao je te nastavio: jedino gledajući Božju ljubav koja daje svojega Sina koji prikazuje svoj život za nas, može nam pokazati nekakav put utjehe.

Zbog toga i kažemo da je Sin Božji ‘ušao’ u ljudsku bol. S nama je podijelio i prihvatio smrt i njegova je riječ sigurno riječ utjehe, jer proizlazi iz plača. Na križu će On, umirući Sin, svojoj Majci darovati novu plodnost, povjeravajući  joj učenika Ivana i smatrajući je Majkom cjelokupnog vjerničkog naroda. Smrt je pobijeđena i tako se ispunja i Jeremijino proroštvo. I Marijine su suze, kao i one Raheline, urodile nadom i novim životom – kazao je na koncu svoje kateheze Papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican Radio – English Section

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.