Vjera Papa govori Papa pijaristima o potrebi evangelizacijske pedagogije
Papa govori Vjera

Papa pijaristima o potrebi evangelizacijske pedagogije

Nastavite svoje djelovanje s entuzijazmom, predanošću i nadom na slavu Božju i korist bližnjih – stoji u poruci pape Franje pijaristima povodom početka Jubilarne godine, kojom obilježavaju 400 godina od osnivanja reda kao i 250 godina od proglašenja svetim utemeljitelja reda Josipa Kalascencija. Jubilarna godina je započela 27. studenog ove godine, a završit će 25. studenog 2017. godine.

Iako su se okolnosti kroz 400 godina od osnutka reda promijenile, Papa smatra da su potrebe ostale bitno iste: djeci i mladima je potreban kruh pobožnosti i slova, siromašni nas nastavljaju pozivati i zazivati, društvu je potrebna preobrazba u skladu s vrijednostima Evanđelja, a Isusa treba naviještati svim narodima i nacijama.

Sveti Otac je podsjetio da je tadašnji papa Pavao V. prepoznao kako je Duh Sveti potaknuo sv. Josipa Kalascencija da se potpuno posveti obrazovanju djece. To je bila prva kongregacija koja se posvetila isključivo obrazovanju djece i mladih, posebno siromašnih. A kroz sve vrijeme krasio ih je stav stalne otvorenosti prema stvarnosti te želja da „idu naprijed“ i to po cijelom svijetu.

Iako je njihova prvotna karizma obrazovanje djece i mladih, Papa je istaknuo kako su oni tu karizmu utjelovili i u drugim područjima. Odgovarali su na potrebe Crkve, preuzimajući pastoralne dužnosti gdje je to bilo potrebno. Osim toga odgovorili su na želje Drugog vatikanskog sabora i otvorili put za pijarističke zajednice, pozivajući muškarce i žene dobre volje da imaju udjela u njihovoj karizmi i misiji.

Sveti Otac je pred oči pijarista stavio primjer njihovog utemeljitelja, koji bi im trebao pomoći prisjetiti se tko su i na što su pozvani. Papina je želja da im ova jubilarna godina postane svojevrsna „pedesetnica“, koja će im pomoći naviještati oslobađajuću i spasiteljsku silu Evanđelja na svim jezicima, po cijelom svijetu, svim kulturama. Neka vam Gospodin pomogne uvijek imati misionarski duh i spremnost da idete tim putom – poručio je Papa.

Potaknuo ih je da budu otvoreni i pozorni na poticaje Duha. Neka vam Bog udijeli da budete proročki prisutni tamo gdje djeca nepravedno trpe – kazao je Sveti Otac. Potom je istaknuo hitnost evangelizacijske pedagogije sposobne mijenjati srca i stvarnost kako bi bili u skladu s Kraljevstvom Božjim, čineći ljude protagonistima i sudionicima procesa. Obrazovanje otvara mogućnost razumijevanja i prihvaćanja Božje prisutnosti u srcu svakog čovjeka od najranije dobi, koristeći ljudsko i božansko znanje. Samo dosljednost života utemeljenog na toj ljubavi može učiniti vaš rad plodonosnim – rekao je papa Franjo.

Pijaristi su poslani milijunima djece koja nemaju pristupa obrazovanju; tisućama djece koja su daleko od svojih domova i škola zbog strahota rata; svoj djeci koja su uvijek potrebna dobrih učitelja, koji će im pokazati Krista i pratiti ih na putu života – kazao je Papa. Govorio je i o tome da biti redovnik znači odlučiti se za život poniženja, odnosno uniženja. Biti pijarist po definiciji znači biti malen i siromašan kako bi se poistovjetili s malenima i siromašnima. Slijediti Isusa znači nasljedovati ga u njegovu poniženju, postati sluga kao što je i on bio, postati kao onaj koji nije došao na svijet da bude služen, već da služi i dade svoj život za mnoge – rekao je papa Franjo te nastavio:

Vaš osnivač je otkrio kako je istinski put samospoznaje i ostvarivanja najviših vrlina put poniženja pred djecom, posebno onom napuštenom, kako bi ih se dovelo k svjetlu. Kao što je Gospodin stavio istinsku radost i sreću u poniženje na križu, tako vi kao posvećene osobe trebate pronaći puninu i radost u svakodnevnom poniženju među djecom i mladima, posebno najsiromašnijima i potrebitima. Osnovani ste ne radi neke veličine, nego radi uniženja, koje vas oblači osjećajima Kristovim i to vas vodi da budete suradnici Božje Istine te postanete djeca s djecom i siromasi sa siromasima – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.chiesacattolica.it

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.