Vjera Papa govori Papa na Pedesetnicu: Duh Sveti oblikuje jedinstvo u kojem različitost ostaje sačuvana
Papa govori Vjera

Papa na Pedesetnicu: Duh Sveti oblikuje jedinstvo u kojem različitost ostaje sačuvana

U današnjim nam se čitanjima predstavljaju dvije novosti: u prvom čitanju Duh Sveti od učenika čini novi narod, a u evanđelju u učenicima stvara novo srce – istaknuo je papa Franjo na današnjoj misi na Trgu svetoga Petra povodom svetkovine Pedesetnice. Duh Sveti od apostola čini novi Božji narod koji je Crkva – kazao je Papa – Svakom od njih daje dar i okuplja sve u jedinstvo u kojem je različitost sačuvana, a da pritom nije izgubljeno jedinstvo.

Jedinstvo i različitost nisu samo jedno pokraj drugog, nego slijede jedno drugo – rekao je Sveti Otac. Duh najprije domišljato i neočekivano stvara različitost: tȁ u svako doba dopušta da cvjetaju nove i raznolike karizme. Ali taj isti Duh tvori i jedinstvo: povezuje, okuplja, ponovno uspostavlja sklad. To jedinstvo nije jednoličnost, nego je „jedinstvo u različitosti“ – naglasio je papa Franjo.

Upozorio je na dvije krajnosti ili napasti. Prva je krajnost različitost bez jedinstva, odnosno kada se smatramo pripadnicima neke stranke ili kampa, a ne braćom i sestrama u Duhu Svetom. Druga je krajnost težiti jedinstvu bez različitosti, koje postaje jednoličnost, ujednačenost, a to za posljedicu ima da više nema slobode.

Silaskom Duha Svetoga novim biva i srce, o čemu govori današnje evanđelje – kazao je Papa. To prvenstveno ima veze s opraštanjem. Duh je prvi dar Uskrsloga i daje ga učenicima kako bi opraštali grijehe. Tu je početak Crkve, vezivo koje nas drži na okupu – opraštanje. Ono dopušta novi početak, daje nadu i omogućuje izgradnju Crkve.

Sveti je Otac također upozorio na moguće stranputice i napasti: ishitreni putovi onoga koji osuđuje, bezizlazne staze onoga koji zatvara svaka vrata, jednosmjerne ulice onoga koji kritizira druge. No Duh Sveti nas potiče da idemo putom Božjega milosrđa, dvosmjernim putom primljenog i darovanog praštanja, putom ljubavi koja je jedino mjerilo hoćemo li djelovati ili ne, hoćemo li mijenjati ili očuvati – rekao je Papa.

Molimo stoga za Božju milost da uljepšavamo lice Majke Crkve, tako što se obnavljamo i popravljamo zahvaljujući praštanju. Samo ćemo onda moći drugoga prekoriti u ljubavi – kazao je na kraju papa Franjo.

Izvor i foto:radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.