Vjera Papa govori Papa patrijarhu Bartolomeju I.: Nema prepreka za euharistijsko zajedništvo
Papa govori Vjera

Papa patrijarhu Bartolomeju I.: Nema prepreka za euharistijsko zajedništvo

Povodom blagdana svetoga Andrije, zaštitnika Pravoslavne Crkve, papa je Franjo dan prije, na kraju mise slavljene na stadionu u Banguiju, u Srednjoafričkoj Republici, uputio posebnu čestitku ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I., kojemu je poslao i poruku. Nju je 30. studenog, u patrijarhalnoj crkvi svetoga Jurja na Fanaru, pročitao kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Kardinal je, naime, bio na čelu izaslanstva Svete Stolice u okviru tradicionalne razmjene posjeta povodom blagdanâ svetih zaštitnika Petra i Pavla, 29. lipnja u Rimu, te Andrije, 30. studenog u Istanbulu.

Odavde, iz srca Afrike, želim se obratiti svojem dragom bratu Bartolomeju, ekumenskom patrijarhu. Želim mu mnogo sreće i bratstva, i molim Gospodina da blagoslovi naše sestrinske Crkve. Papa je Franjo potom, u vlastoručno napisanoj poruci, patrijarhu izrazio bratsku naklonost i duhovnu blizinu, u dubokom zajedništvu vjere i ljubavi.

Svijetu je danas vrlo potrebno pomirenje, posebice zbog tako mnogo krvi prolivene u nedavnim terorističkim napadima. Žrtve možemo popratiti molitvom, te obnoviti svoju obvezu trajnoga mira, promičući dijalog među religijama, jer ravnodušje i uzajamno nepoznavanje mogu samo dovesti do nepouzdanja i, nažalost, do sukobâ – napisao je Papa.

Kako bismo išli naprijed našim putom prema punom zajedništvu, imamo se i dalje nadahnjivati gestom pomirenja i mira pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore, koji su prije 50 godina, 7. prosinca 1965. godine, potpisali Zajedničku katoličko-pravoslavnu izjavu, kojom su ukinuta izopćenja iz 1054. godine.

Iako otada nisu poništene sve razlike među dvjema Crkvama – primijetio je papa Franjo – budući da su ponovno uspostavljeni odnosi naklonosti i bratstva, i to u duhu uzajamnoga povjerenja, poštovanja i milosrđa, nema više prepreka za euharistijsko zajedništvo, do kojega se može doći samo kroz molitvu, pročišćenje srdaca, dijalog i potvrđivanje istine.

Sveti je Otac također čestitao patrijarhu Bartolomeju, koji je za katolike primjerni svjedok, zbog njegove posebne osjetljivosti, svijesti i revnoga zauzimanja za očuvanje stvorenoga, ističući kao znak nade zajedničko obilježavanje Dana molitve za brigu o stvorenomu, 1. rujna, slijedeći dugo iskustvo Ekumenskoga patrijarhata.

Papa je Franjo na kraju od Bartolomeja i od svih pravoslavnih vjernika zatražio da mole za izvanredni Jubilej milosrđa, jamčeći istodobno svoje molitve za događaje koji će se ove godine slaviti u Pravoslavnoj Crkvi.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.