Vjera Papa govori Papa patrijarhu Bartolomeju I.: Nema prepreka za euharistijsko zajedništvo
Papa govori Vjera

Papa patrijarhu Bartolomeju I.: Nema prepreka za euharistijsko zajedništvo

Povodom blagdana svetoga Andrije, zaštitnika Pravoslavne Crkve, papa je Franjo dan prije, na kraju mise slavljene na stadionu u Banguiju, u Srednjoafričkoj Republici, uputio posebnu čestitku ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I., kojemu je poslao i poruku. Nju je 30. studenog, u patrijarhalnoj crkvi svetoga Jurja na Fanaru, pročitao kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana. Kardinal je, naime, bio na čelu izaslanstva Svete Stolice u okviru tradicionalne razmjene posjeta povodom blagdanâ svetih zaštitnika Petra i Pavla, 29. lipnja u Rimu, te Andrije, 30. studenog u Istanbulu.

Odavde, iz srca Afrike, želim se obratiti svojem dragom bratu Bartolomeju, ekumenskom patrijarhu. Želim mu mnogo sreće i bratstva, i molim Gospodina da blagoslovi naše sestrinske Crkve. Papa je Franjo potom, u vlastoručno napisanoj poruci, patrijarhu izrazio bratsku naklonost i duhovnu blizinu, u dubokom zajedništvu vjere i ljubavi.

Svijetu je danas vrlo potrebno pomirenje, posebice zbog tako mnogo krvi prolivene u nedavnim terorističkim napadima. Žrtve možemo popratiti molitvom, te obnoviti svoju obvezu trajnoga mira, promičući dijalog među religijama, jer ravnodušje i uzajamno nepoznavanje mogu samo dovesti do nepouzdanja i, nažalost, do sukobâ – napisao je Papa.

Kako bismo išli naprijed našim putom prema punom zajedništvu, imamo se i dalje nadahnjivati gestom pomirenja i mira pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore, koji su prije 50 godina, 7. prosinca 1965. godine, potpisali Zajedničku katoličko-pravoslavnu izjavu, kojom su ukinuta izopćenja iz 1054. godine.

Iako otada nisu poništene sve razlike među dvjema Crkvama – primijetio je papa Franjo – budući da su ponovno uspostavljeni odnosi naklonosti i bratstva, i to u duhu uzajamnoga povjerenja, poštovanja i milosrđa, nema više prepreka za euharistijsko zajedništvo, do kojega se može doći samo kroz molitvu, pročišćenje srdaca, dijalog i potvrđivanje istine.

Sveti je Otac također čestitao patrijarhu Bartolomeju, koji je za katolike primjerni svjedok, zbog njegove posebne osjetljivosti, svijesti i revnoga zauzimanja za očuvanje stvorenoga, ističući kao znak nade zajedničko obilježavanje Dana molitve za brigu o stvorenomu, 1. rujna, slijedeći dugo iskustvo Ekumenskoga patrijarhata.

Papa je Franjo na kraju od Bartolomeja i od svih pravoslavnih vjernika zatražio da mole za izvanredni Jubilej milosrđa, jamčeći istodobno svoje molitve za događaje koji će se ove godine slaviti u Pravoslavnoj Crkvi.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.