Vjera Papa govori Papa: Papa potaknuo na molitvu za sveti stid
Papa govori Vjera

Papa: Papa potaknuo na molitvu za sveti stid

Neka nam Gospodin udijeli milost „svetoga srama“ pred napašću uzdizanja koja ne štedi nikoga, pa ni crkvenu zajednicu – molio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, podsjećajući na Isusov poziv na služenje svima.

Svi ćemo biti napastovani, polazeći od te činjenice u kršćanskom životu, Papa je u propovijedi rekao da se svi oni koji žele služiti trebaju pripremiti za suočavanje s kušnjama. Evanđelje govori o Isusu koji učenicima naviješta svoju smrt, oni ga pak nisu razumjeli, a bojali su se pitati ga. To je „napast da se ne izvršava poslanje“. Đavao je u pustinji triput napastovao Isusa, a potom Petar kad je Isus navijestio svoju smrt – rekao je Papa.

Napast uzdizanja postoji i među biskupima i u župama

Evanđelje govori o jednoj drugoj napasti: učenici na putu raspravljaju o tomu tko je najveći među njima, a šute kad ih Isus pita o čemu razgovaraju jer se srame svoga razgovora. Bili su dobri ljudi, željeli su slijediti Gospodina, služiti Bogu. Ali nisu znali da put služenja Gospodinu nije baš lagan, nije kao učlanjenje u neku udrugu. Toga su se bojali. Od početka sve do danas u Crkvi je bila, postoji i bit će napast svjetovnosti. U župama se vode borbe jer svi žele biti na čelu udruga, žele biti veliki i važni – rekao je Papa dodajući:

Napast potiče na ogovaranje druge osobe i na vlastito uzdizanje; svećenike potiče da se bore za župe, a biskupe za bolje biskupije, svi žele uglednije i bogatije župe i biskupije, stoga od drugih traže potporu da ostvare svoje želje. S pravom se dakle možemo upitati: Je li tu Bog? – primijetio je papa Franjo.

Sveti sram proti napasti svjetovnosti: sluge smo beskorisne

Želja za većom važnošću usmjerava nas na put svjetovnosti. Papa potiče na molitvu da nam Bogu „udijeli milost stida kad se nađemo u tim okolnostima“. Isus zaista preokreće tu logiku: podsjeća dvanaestoricu da „ako netko želi biti prvi, neka bude posljednji i poslužitelj svima“, a uzima jedno dijete i stavlja ga među učenike. Papa potiče na molitvu za Crkvu, „za sve nas“ da nas Bog brani „od napasti uzdizanja, od napasti da se osjećamo veći od drugih“.

Neka nam Bog udijeli milost srama, svetoga stida, da se stidimo kad se nađemo u takvoj okolnosti, pred napašću: Jesam li kadar tako misliti? Kad vidim svoga Gospodina na križu, želim li ga rabiti za vlastito uzdizanje? Neka nam Gospodin udijeli milost jednostavnosti jednoga djeteta, da tražimo samo put služenja… Ili možda zamišljam neko drugo pitanje: Gospodine, služio sam ti cijeli život. Cijeli život sam bio posljednji. A sada, što?, što nam veli Gospodin? Reci za samoga sebe: sluga sam beskoristan – zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican Radio – English Section

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.