Vjera Papa govori Papa: opća audijencija 02.12.2015. god.
Papa govori Vjera

Papa: opća audijencija 02.12.2015. god.

Suživot između bogatstva i bijede, u Africi i ne samo tamo, jest sablazan – istaknuo je Sveti Otac na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra govoreći o svom apostolskom putovanju u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku. Papu su se najviše dojmila svjedočanstva misionara i afričke mladeži.

U srcu Afrike opipljiv je suživot između bogatstva i bijede. To je papa Franjo osobno iskusio tijekom netom završenoga putovanja u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku. Sablazan je to! Ne samo u Africi, nego i ovdje, posvuda. Sablazan je suživot između bogatstva i bijede, to je sramota za čovječanstvo – ponovio je Sveti Otac.

Osvrćući se na netom završeno apostolsko putovanje, Papa je na općoj audijenciji naročito govorio o misionarima i mladima. Što se tiče Srednjoafričke Republike, posljednje postaje hodočašća, koja je – kako je rekao – prva u njegovim mislima, Sveti je Otac govorio o muškarcima i ženama koji su mladi ostavili svoje domovine i otišli u te krajeve; oni su odabrali naporan život, a katkada na goloj zemlji spavaju – kazao je.

Govoreći o „hrabrim misionarima“ koje je upoznao u Banguiju, spomenuo je jednu talijansku časnu sestru, koja ima 81 godinu, dvije više od mene – primijetio je. Ona je iz Konga u lađi, zajedno s jednom djevojčicom koja ju zove bakom, stigla u Srednjoafričku Republiku. Cijeli je život radila kao bolničarka i primalja, pomogla je rađanje više od 3200 djece. Cijeli je svoj život dala za život drugih. Mnoge časne sestre, svećenici i redovnici izgaraju naviještajući Isusa Krista – ustvrdio je papa Franjo.

Papa je pozvao da se slijedi njezin primjer te brojnih drugih ističući da misionarenje nije prozelitizam. Časna mi je pripovijedala kako k njima dolaze muslimanke jer znaju da su časne marne bolničarke i da ih dobro njeguju. Na prvom mjestu je dakle svjedočenje, a ako netko želi onda mu one drže vjeronauk. Svjedočenje je herojsko misionarenje Crkve – istaknuo je papa Franjo pozivajući mlade da razmisle o misionarskom pozivu.

Papa je mlade potaknuo da vlastitim životom naviještaju Isusa Krista. Dok si mlad valja razmišljati i moliti Boga da ti očituje svoju volju. Ali ne isključuj mogućnost da budeš misionar, da u drugim zemljama širiš vjeru u Isusa Krista, ali ne da se baviš prozelitizmom, jer to čine oni koji traže nešto drugo. Vjera se naviješta svjedočenjem, a tek onda riječju. Polako – kazao je Sveti Otac.

Papa se nada svjetlijoj budućnosti za Srednjoafričku Republiku, koja puno trpi, ali nastoji otkloniti oružane sukobe i velike patnje stanovništva. Sveti je Otac u glavnom gradu Banguiju otvorio prva vata Jubileja milosrđa, kao znak – kako je rekao – vjere i nade za srednjoafrički narod i za sve afričke narode kojima je potrebno iskupljenje i utjeha. Treba otkloniti rat, podjele, bijedu a odabrati mir, pomirbu i razvoj. To pretpostavlja preobrazbu savjesti, ponašanjâ i osobnih nakanâ – podsjetio je Papa.

Glede toga glavnu riječ imaju vjerske zajednice. Stoga se Papa sreo s evangeličkim zajednicama i predstavnicima lokalnih muslimana kako bi sa svima podijelio zauzimanje i molitvu za mir. Na predivnoj misi u Banguiju Papa je vidio brojne svećenike i redovnike, mnoštvo naroda, poglavito mladih: više od polovice srednjoafričkoga stanovništva još nema 18 godina; mladi su „obećanje za ići naprijed“ – istaknuo je Sveti Otac.

Govoreći o Keniji, simbolu „globalnoga izazova našega vremena“, koji se naročito zamjećuje u Nairobiju, a to je „zaštita stvorenoga“ rekao je da treba preinačiti razvojni model da bude „pravedan, uključujući i održiv“. Stoga je papa Franjo potaknuo sve  da vrjednuju prirodne i duhovne vrijednosti države: prirodna dobra, nove naraštaje te vrijednosti na kojima se temelji pučka mudrost, noseći Isusovu riječ koja poziva na postojanost u vjeri i na slobodu.

Brojne ponizne i jednostavne osobe s dostojanstvom žive tu riječ. Tu su riječ na tragičan i herojski način svjedočili sveučilištarci Garisse, koji su 2. travnja ubijeni jer su bili kršćani. Njihova je krv sjeme mira i bratstva za Keniju, za Afriku i za cijeli svijet – ustvrdio je Papa.

Osvrnuo se potom na posjet Ugandi, na pedesetu obljetnicu proglašenja svetima ugandskih mučenika, koji se odvijao u „zanosu svjedočenja nadahnutog Duhom Svetim“, primjerice u slučaju vjeroučitelja i njihovih obitelji, te u djelotvornoj ljubavi, koju je, kako je rekao, rukom dotaknuo u Domu Nalukolonga, kao i u primjeru mladih koji „unatoč teškoćama“ nastoje živjeti po evanđelju, idući protiv struje, te u primjeru mnogih svećenika, redovnika i redovnica, koji svaki dan obnavljaju svoju odanost Kristu i Božjem puku – podsjetio je Papa.

Sva ta raznovrsna svjedočenja, nadahnuta Duhom Svetim, kvasac su za cijelo društvo, a to jasno potvrđuje učinkovita borba protiv side u Ugandi i prihvat izbjeglica. Ta je raznovrsnost djelotvorne ljubavi Papu potaknula da Afriku nazove lijepom. Zaključujući audijenciju Papa je podsjetio kako je u nedjelju započelo Došašće. Potičem vas da ovo vrijeme, pripremajući se, u kontekstu Jubileja, za rođenje Isusa, lica milosrdnoga Boga, živite s duhom djelotvorne ljubavi, s većom zauzetošću za potrebite te usrdnijom osobnom i zajedničkom molitvom – kazao je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.