Vjera Papa govori Papa: Opaća audijencija 24. veljače 2016. god.
Papa govori Vjera

Papa: Opaća audijencija 24. veljače 2016. god.

Na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra, nastavljajući katehezu o milosrđu u Svetom pismu, Sveti je Otac govorio o milosrđu i moći. U raznim se odlomcima Svetoga pisma govori o moćnicima, kraljevima, ‘vrhovnicima’, također i o njihovoj bahatosti i njihovim zloporabama – ustvrdio je Papa.

Samovolja i zloporabe moćnika

Bogatstvo i moć mogu biti dobre i korisne stvarnosti ako su u službi općega dobra, u službi siromašnih i svih, s pravdom i ljubavlju. Ali kada se, kao što se često događa, koriste kao povlastica, s egoizmom i samovoljom, onda se pretvaraju u oruđe korupcije i smrti. Upravo se to dogodilo u prizoru Nabotova vinograda, opisanom u Prvoj knjizi o Kraljevima, dvadeset prvom poglavlju, o kojemu danas promišljamo.

Zemlja je Božja

U ovom se odlomku pripovijeda kako izraelski kralj Ahab želi kupiti vinograd od Nabota, jer vinograd graniči s kraljevom palačom. Prijedlog izgleda opravdan, čak velikodušan, ali u Izraelu su zemljišni posjedi smatrani gotovo neotuđivima. Levitski zakonik doista propisuje: „Zemlja se ne smije prodati potpuno, jer zemlja pripada meni, dok ste vi samo stranci i gosti kod mene“ (Lev 25,23). Zemlja je sveta jer je dar Božji, i stoga ju valja štititi i čuvati, jer je znak Božjega blagoslova koji se prenosi iz naraštaja u naraštaj i jamac je dostojanstva za sve. Razumljiv je dakle Nabotov negativni odgovor kralju: „Jahve me sačuvao od toga da ti ustupim baštinu svojih otaca“ (1 Kr 21,3) – rekao je Papa.

Izebela, zločesta kraljica

Kralj Ahab s gorčinom i zgražanjem reagira na odbijanje. Osjeća se uvrijeđenim – on moćni kralj – poniženim u svojoj kraljevskoj vlasti, i frustriran jer ne može ispuniti svoju želju za posjedom. Vidjevši ga mrzovoljna, njegova žena Izebela, poganska kraljica koja je umnožila idolatrijske kultove i ubijala Božje proroke (usp. 1 Kr 18,4) – nije bila loša, bila je zločesta! odluči poduzeti nešto. Vrlo su znakovite riječi kojima se obraća kralju: Poslušajte zlobu koja je u toj ženi: „Jesi li ti onaj koji kraljuje nad Izraelom? Ustani i jedi, i udobrovolji se. Ja ću ti pribaviti vinograd Nabota Jizreelca.“

Ona naglašava kraljev ugled i njegovu moć, koju, smatra ona, Nabotovo odbijanje dovodi u pitanje. Ona pak tu moć smatra apsolutnom, i stoga svaka kraljeva želja treba biti uslišana. Sveti je Ambrozije napisao jednu knjižicu o ovom prizoru, naslovljena je ‘Nabot’. Bilo bi dobro da je pročitamo u ovoj korizmi. Vrlo je lijepa, konkretna – primijetio je papa Franjo.

Moć je služenje

Isus nam, govoreći o ovim stvarima, veli: „Znate da vladari narodâ okrutno postupaju s njima, i da se velikaši služe svojom vlašću protiv njih. Neka ne bude tako među vama! Naprotiv, tko želi biti velik među vama, neka bude vaš poslužnik! A tko želi biti prvi među vama, neka bude vaš sluga“ (Mt 20,25-27). Ako se dakle izgubi dimenzija služenja, onda se moć preobražava u bahatost, postaje vladanje i ugnjetavanje. A upravo se to događa u prizoru Nabotova vinograda – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Izebela, kraljica, bezočno odlučuje ukloniti Nabota i provodi svoj plan. Služi se lažnim prividima izopačene zakonitosti: u ime kraljevo šalje dva pisma narodnim starješinama i glavarima naređujući da dva lažna svjedoka optuže Nabota da je proklinjao Boga i kralja, a taj se zločin kažnjava smrću. Ovako završava pripovijest: Nabot umire, kralj može prisvojiti njegov vinograd – kazao je Papa.

Pokvareni političari i velikaši izrabljuju siromašne

Govoreći spontano Papa je dodao: Ovo nije priča iz drugih vremena, ne. Ovo je današnja priča o moćnicima koji izrabljuju siromašne da se domognu novca, izrabljuju ljude. To je priča o trgovini ljudima, o ropskom radu, o bijednicima koji rade na crno i potplaćeni kako bi se bogatili moćnici. Ovo je priča o pokvarenim političarima koji uvijek žele više. Stoga sam rekao da će nam čitanje knjige svetoga Ambrozija o Nabotu pomoći jer je vrlo aktualna – kazao je Sveti Otac.

Žeđa za vlašću postaje požuda

Vidite dakle kamo vodi vršenje vlasti bez poštovanja života, bez pravde, bez milosrđa. A evo kamo vodi žeđa za vlašću: postaje požuda koja želi posjedovati sve. Glede toga jedan je ulomak iz proroka Izaije posebno poučan. U njemu Bog veli da se treba čuvati pohlepe bogatih zemljoposjednika koji žele posjedovati sve više kuća i zemlje. Prorok veli: „Jao vama koji kuću kući primičete i polje s poljem sastavljate, dok sve mjesto ne zauzmete te postanete jedini u zemlji“ (Iz 5,8) – podsjetio je papa Franjo.

Bilo bi lijepo kad bi izrabljivači danas tražili oprost

Prorok Izaija – dodao je Papa – nije bio komunist, ne! Bog je pak veći od zla i ljudskih prljavih igara. U svojem milosrđu šalje proroka Iliju da pomogne Ahabu da se obrati. Sad okrenimo stranicu… kako nastavlja pripovijest? Bog je vidio taj zločin i pokucao na Ahabovo srce, a kralj, suočen s grijehom, shvaća, ponižava se i traži oproštenje. Kako bi bilo lijepo da moćni izrabljivači danas učine isto! Bog prihvaća njegovo kajanje; ali, ubijen je nevin čovjek, počinjeni će grijeh imati neizbježne posljedice. Počinjeno zlo zaista ostavlja bolne trgove, a ljudska povijest nosi rane zla – ustvrdio je Papa.

Milosrđe može izliječiti rane i promijeniti povijest

Milosrđe i u ovom slučaju pokazuje ispravan put kojim treba ići. Milosrđe može izliječiti rane i promijeniti povijest. Otvori svoje srce milosrđu! Božje je milosrđe jače o ljudskog grijeha. Jače je, a Ahab je primjer. Mi priznajemo Božju moć, kada spominjemo dolazak nevinoga Božjega Sina koji je postao čovjekom da svojim praštanjem uništi zlo. Isus Krist je pravi kralj, ali njegova je vlast sasvim drukčija. Križ je njegovo prijestolje. On nije kralj koji ubija, naprotiv, daje život. Njegov hod prema svima, poglavito najslabijima, pobjeđuje samoću i sudbinu smrti kamo vodi grijeh. Isus Krist svojom blizinom i nježnošću vodi grješnike u prostor milosti i oprosta. To je Božje milosrđe – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.