Vjera Papa govori PAPA: Obratiti se znači napustiti putove koji nisu od Boga!
Papa govori Vjera

PAPA: Obratiti se znači napustiti putove koji nisu od Boga!

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U Evanđelju ove, Druge nedjelje došašća, odjekuje poziv Ivana Krstitelja: Obratite se, jer kraljevstvo je Božje blizu! (Mt 3,2). Ovim će riječima Isus započeti svoje poslanje u Galileji (Mt 4,17), a takav će biti i navještaj koji će učenici trebati pronijeti u svom prvom misionarskom iskustvu (usp. Mt 10,7). Evanđelist Matej time želi predstaviti Ivana kao onoga koji pripravlja put Kristu koji dolazi i učenicima kao nastavljačima Isusova propovijedanja. Riječ je o istom radosnom navještaju: dolazi kraljevstvo Božje, ono je čak i blizu; među nama je! Ova je riječ veoma važna… ’Kraljevstvo je Božje među vama’ – kaže Isus. Ivan naviješta ono što će sam Isus poslije kazati: ‘Kraljevstvo je Božje došlo i nalazi se među vama’. Ovo je središnja poruka svakoga kršćanskog poslanja. Kad neki misionar ili kršćanin naviješta Isusa, ne djeluje pozelitistički; kao da se radi o navijaču koji za svoj klub želi pridobiti više sljedbenika – ne, nego jednostavno želi navijestiti: ‘Kraljevstvo je Božje među vama!’. Tako misionar pripravlja put Isusu koji ide ususret svom narodu.

 No što je to kraljevstvo Božje; kraljevstvo nebesko?! Sinonimni su. Odmah pomislimo na nešto onostrano: na život vječni. Svakako, istina je; kraljevstvo Božje se će se beskrajno proširiti i nakon zemaljskog života, ali radosna vijest koju nam donosi Isus – i koju Ivan pred-navješćuje te koja jest Kraljevstvo Božje, ne trebamo čekati samo u budućnosti: približilo se, na neki način je već prisutno i već mu sada možemo iskusiti duhovnu snagu. ‘Kraljevstvo je Božje među vama!’, reći će Isus. Bog dolazi u našu povijest ustanoviti svoje gospodstvo, u našu svakodnevicu; i ondje gdje se ona prihvaća u vjeri i poniznosti, niču ljubav, radost i mir.
Uvjet za ulazak i sudioništvo u ovom kraljevstvu je promjena našeg života, odnosno, obraćenje. Obratiti se svaki dan; svakodnevno učiniti korak naprijed (u obraćenju). Riječ je o tome da se napuste putovi ovoga svijeta, koji se čine zgodnima, ali vode u zabludu odn. Idole ovoga svijeta: uspjeh pod svaku cijenu, moć na račun najslabijih, žeđ za bogatstvom, užitak po svaku cijenu. Ovdje je, s druge strane, riječ o otvaranju puta Gospodinu koji dolazi: On našu slobodu ne dokida, nego nam daruje istinsku sreću. Isusovim rođenjem u Betlehemu, Bog sam je taj koji prebiva među nama, kako bi nas oslobodio egoizma, grijeha i iskvarenosti; kao i od ovih stvari, koje su od Đavla: traženje uspjeha pod svaku cijenu, moć na račun najslabijih, žeđ za bogatstvom, užitak po svaku cijenu.
Božić je dan velike radosti pa i one vanjske, ali naročito je vjerski (religijski) događaj zbog čega je neophodna duhovna priprava. U ovom vremenu Došašća, dopustimo danas vodi Krstiteljev poticaj: ‘Pripravite put Gospodnji, poravnite mu staze!’ (r. 3.). Mi Gospodnji put pripravljamo i poravnavamo mu staze; kad ispitujemo savjest, kada preispitujemo svoje ponašanje, kako bismo se otresli ovih grješnih stavova koje sam spomenuo i koje nisu od Boga: uspjeh pod svaku cijenu, moć na račun najslabijih, žeđ za bogatstvom, užitak po svaku cijenu. Neka nam Djevica Marija pomogne da se pripremimo na susret s ovom, uvijek-sve-većom ljubavlju, koja se u božićnoj noći učinila malom, maleckom, poput sjemena koje pada u zemlju – sjemena kraljevstva Božjega.

Izvor: radiovatican.va

Foto: CathNewsUSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.