Vjera Papa govori Papa obiteljima povjerio poslanje razumijevanja i praštanja
Papa govori Vjera

Papa obiteljima povjerio poslanje razumijevanja i praštanja

U Godini milosrđa, svaka kršćanska obitelj može postati povlašteno mjesto za iskustvo radosti praštanja. Praštanje je bit ljubavi koja može razumjeti pogreške i ispraviti ih. U obitelji se odgaja za oprost, zato što smo sigurni da ćemo u njoj pronaći razumijevanje i podršku, unatoč pogreškama koje možemo učiniti – rekao je Sveti Otac na misi koju je za obitelji slavio u Bazilici svetoga Petra na današnji blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa.

Najljepša stvar u današnjim čitanjima – rekao je Papa – je što čitave obitelji zajedno hodočaste: očevi, majke i djeca zajedno idu u kuću Gospodnju, kako bi posvetili blagdan molitvom. To je pouka i za naše obitelji. Kako je utješno – napomenuo je – razmatrati nad tim da su Marija i Josip učili Isusa moliti. Oni su tijekom dana zajedno molili, a potom svake subote išli u sinagogu slušati riječi Zakona i Proroka.

Tako je važno da naše obitelji zajedno idu prema jednom te istom cilju. Na tom životnom hodočašću se dijele trenuci molitve. Što može biti ljepše – upitao je Papa – od blagoslova koji otac i majka udjeljuju svojoj djeci na početku i svršetku svakoga dana, ocrtavajući na njihovom čelu znak križa? Jednako je tako važno da se obitelji zajedno kratko pomole prije jela, kako bi zahvalili Gospodinu za darove i naučili kako ih dijeliti s potrebitima – objasnio je papa Franjo.

Napomenuo je da hodočašće ne završava kada dođemo do cilja, nego kad se vratimo kući i nastavimo svakodnevni život, primjenjujući stečene duhovne plodove. Primjer tome je Isus koji, po povratku iz Hrama, „bijaše poslušan“ Mariji i Josipu.

Nemojmo izgubiti pouzdanje u obitelj. Prekrasno je kad uvijek možemo otvoriti svoje srce drugome, ništa ne držeći skrivenim. Gdje je ljubav, tamo je i razumijevanje i oprost. Svima vama, drage obitelji, povjeravam to tako važno poslanje, koje je više nego ikada potrebno svijetu i Crkvi – rekao je na kraju homilije Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.