Vjera Papa govori Papa novom biskupu: Budi milosrdan, nemoj držati duge homilije i brani obitelj
Papa govori Vjera

Papa novom biskupu: Budi milosrdan, nemoj držati duge homilije i brani obitelj

Papa Franjo predsjedao je jučer popodne, u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, misom biskupskog ređenja mons. Angela De Donatisa, koji je ove godine imenovan za pomoćnoga rimskog biskupa. Papa mu je povjerio formaciju klera u Rimu, osobito ga moleći da bude milosrdan u riječima i djelima.  Homilija Svetoga Oca temeljila se na tekstu iz Rimskoga pontifikala, koji ističe odgovornost na koju je novi biskup pozvan. Biti biskup je služba, a ne čast – ustvrdio je papa Franjo.

Navještaj Riječ u svakoj zgodnoj i nezgodnoj prigodi, opominji i kori, ali uvijek s blagošću; strpljivo ispravljaj zablude. Neka tvoje riječi budu jednostavne, tako da ih svi razumiju, nemoj držati duge homilije. Dopusti mi da ti kažem: sjeti se svojega oca, koji je bio tako sretan što je blizu svojega mjesta pronašao drugu župu gdje se slavila misa bez homilije! Homilije trebaju biti kanali Božje milosti: jednostavne, tako da ih svi razumiju i da svi požele postati bolji – poručio je Papa.

Novome je biskupu rekao da se brine za formaciju svećenika, đakona i sjemeništaraca s očinskim i bratskim srcem te da vodi brigu o siromasima, nezaštićenima i svima potrebitima. Slušaj rado i sa strpljivošću – preporučio mu je Sveti Otac, dodajući:

Molim te, kao brat, da budeš milosrdan. Crkvi i svijetu je potrebno puno milosrđa. Poučavaj svećenike i sjemeništarce putu milosrđa. Riječima, ali prije svega svojim ponašanjem. Pokazuj milosrđe Oca koji uvijek prima, uvijek ima mjesto u svojem srcu i nikada nikoga ne odbacuje. Čekaj ih. To ti želim: veliko milosrđe. Na koncu, kod predaje biskupskoga prstena, rekao mu je: Nemoj zaboraviti da je prije ovoga prstena bio prsten tvojih roditelja. Brani obitelj.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Click Vatican

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.