Vjera Papa govori Papa: ‘Nemojte žrtvovati ritam poljodjelskog života radi zarade’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Nemojte žrtvovati ritam poljodjelskog života radi zarade’

Nemojte žrtvovati ritam seoskog načina života radi zarade – kazao je jutros papa Franjo članovima Međunarodne katoličke udruge poljoprivrednika (ICRA). Riječ je o nevladinoj organizaciji koja promiče ekološku, socijalnu i ekonomsku održivost poljoprivrede kao i međunarodnu sigurnost hrane.

Papa je pohvalio udrugu za njezinu skrb za seoski život, a koja se temelji na viziji katoličkog socijalnog nauka. Rekao je kako je to rječit izraz imperativa da se „obrađuje i uzdržava svjetski vrt“ (Laudato Si’, 67), a riječ je o zadaći na koju smo pozvani ako želimo nastaviti stvarateljsku djelatnost Božju i zaštiti

Usprkos tomu što je poljoprivreda od središnje važnosti za čovjeka, Sveti Otac je rekao da je paradoksalno što se ona više ne smatra primarnom djelatnošću gospodarstva, a opet nastavlja biti važna za razvojnu politiku te za rješavanje problema u sigurnosti hrane kao i u životu seoskih zajednica.

Upozorio je kako je opasno promatrati poljoprivredu isključivo s ekonomske strane. Papa je pozvao poljoprivrednike da im zarada ne bude iznad svega, toliko da žrtvuju ritam poljodjelskog načina života, sa svojim vremenima za rad i odmor, s tjednim odmorom i brigom za obitelj.

Sveti Otac je rekao da njihova udruga pokazuje kako je moguće ponašati se kao kršćani u konkretnom seoskom načinu života, gdje važnost ljudske osobe, obitelji i zajednice kao i osjećaj solidarnosti predstavljaju bitne vrijednosti, čak i u situacijama značajne nerazvijenosti i siromaštva.

Papa se nada kako se nikad nećemo naći u ulozi „nijemih svjedoka strašnih nepravdi“ kao što se zna dogoditi kada „mislimo da možemo ostvariti značajnu korist tako da ostatak čovječanstva, sadašnjeg i budućeg, plaća visoku cijenu propadanja okoliša“ (Laudato Si’, 36).

Na kraju papa Franjo je članovima Međunarodne katoličke udruge poljoprivrednika kazao kako su pozvani predlagati trijezni način života i kulturu poljodjelskog rada, koji svoj temelj i cilj ima u središnjosti ljudske osobe, otvorenosti i raspoloživosti za druge te u velikodušnosti.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Catholic News Service

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.