Vjera Papa govori PAPA: Navezanost na bogatstvo je idolopoklonstvo!
Papa govori Vjera

PAPA: Navezanost na bogatstvo je idolopoklonstvo!

Na misi, u Domu Sveta Marta, Sveti je Otac govorio o navezanosti na bogatstvo, kao o starom, ali i suvremenom idolopoklonstvu. Isus ne osuđuje bogatstvo kao takvo, nego navezanost na nj, jer ono u obitelji sije razdor i izaziva ratove – upozorio je.

“Navezanost na bogatstvo je idolopoklonstvo” – rekao je Papa podsjećajući na Isusove riječi, kako nije moguće služiti dvojici gospodara – ili se služi Bogu ili bogatstvu. Isus se bogatstvu ne protivi kao takvom, nego upozorava na opasnost da vlastitu sigurnost stavimo u novac. Osim toga, navezanost na novac sije razdor, kao što stoji u evanđelju koje govori o dvojici braće koji se svađaju oko nasljeđa.

“Pomislimo na tolike poznate nam obitelji koje su posvađane, jedni druge ne pozdravljaju, jedni druge mrze zbog nasljedstva. Tu više nije važna ljubav prema obitelji, prema djeci, braći, sestrama i roditeljima, nego novac, a to uništava. Isto tako i ratovi koje danas gledamo. U pozadini je novac: novac trgovaca oružjem, novac ratnih profitera.

Siguran sam – rekao je Papa – da svi znamo barem jednu tako razdijeljenu obitelj. Ipak, Isus je jasan: Budite oprezni i držite se daleko od svake pohlepe: to je opasno. Pohlepa nam daje lažnu sigurnost. Da, možemo ići u crkvu i moliti se, a da nam i dalje srce bude navezano (na bogatstvo), što na kraju loše završi.

Isus je ispripovjedio prispodobu o bogatašu, “zasigurno dobrom poduzetniku” čije je “zalaganje urodilo obilnom žetvom”. I umjesto razmišljanja: “Podijelit ću to s svojim radnicima, sa zaposlenicima, kako bi imali malo ‘više za svoje obitelji”; on je mislio: „Što da činim? Nemam kamo sa svojom ljetinom… Ah, znam: srušit ću stare žitnice i izgraditi druge, još veće“. Žeđ navezanosti na bogatstvo nikada ne prestaje. Ako ti je srce navezano na bogatstvo, kada imaš mnogo, želiš još više. I to (bogatstvo), navezanoj osobi, postaje bog” – upozorio je Papa.

Put spasenja – smatra Papa – jest put blaženstava: Prvo je siromaštvo duha, što je nenavezanost na bogatstvo koje je – ako ga posjedujemo –  zato da služi drugima, da se s njima podijeli, da mnogima pomogne da proslijede dalje. A znak da ne živimo u “grijehu idolatrije” je upravo davanje milostinje, dati “onima u potrebi”; ne dati od suviška, nego od onog što me „košta“; što je na neki način možda neophodno. To je dobar znak. To znači da je ljubav  prema Bogu veća od navezanosti na bogatstvo. Tri su pitanja koja si možemo postaviti, kazao je Papa:

PRVO: Dajem li? DRUGO: Koliko?. TREĆE: Kako dajem? Kako Isus daje; s ljubavlju koja miluje ili kao onaj koji plaćaju pristojbu? Kako dajem? – uporan je Sveti Otac. Kada nekomu pomažeš, gledaš li ga u oči? Dodirneš li mu ruku? To je tijelo Kristovo; to je tvoj brat, tvoja sestra. I u tom si trenutku poput Oca koji ni ptice nebeske ne ostavlja bez hrane. S koliko li ljubavi Otac daje!

Molimo Gospodina za milost da se oslobodimo idolopoklonstva, od navezanosti na bogatstvo; milost da se ugledamo na Nj, tako bogata u svojoj ljubavi, velikodušnosti i milosrđu. Molimo za milost da možemo pomoći drugima prakticiranjem u davanju milostinje, ali kako to čini On – kazao je i dodao – Isus Krist, premda jednak Bogu, oplijeni sam sebe, ponizi se i poništi – i on se također lišio (svoga bogatstva) – ustvrdio je Papa.

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.