Vjera Papa govori Papa: U napastima valja moliti a ne voditi dijalog s đavlom
Papa govori Vjera

Papa: U napastima valja moliti a ne voditi dijalog s đavlom

Isusova milost u napastima nam pomaže da se ne skrivamo pred Bogom, već da tražimo oprost kako bismo se pridigli i išli naprijed – kazao je Papa u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Napasti nas potiču da se skrivamo pred Bogom, ostajući sa svojom krivnjom, grijehom i pokvarenošću. Đavao je vrlo iskusan u prijevarama, on je otac laži, lažljivac je – istaknuo je Papa osvrćući se na prvo misno čitanje. Đavao s Evom započinje dijalog i tako je malo po malo zavodi. S Isusom je pak druga priča. Pokušava prevariti i Isusa, ali mu ne polazi za rukom. Potom se đavao očituje kakav jest, a Isus mu daje Očev odgovor. S đavlom se ne razgovara, jer se može završiti poput Adama i Eve: goli – ustvrdio je Sveti Otac.

Đavao je loš platiša, slabo plaća. Varalica je. Obećava sve, a ogoli te do kože. I Isus je ostao gol, ali na križu, iz poslušnosti Ocu. Lukav je đavao, ne može se s njim voditi dijalog. Svi znamo što su napasti, jer smo im svi podložni. Brojne su: ispraznost, oholost, požuda, škrtost…vrlo brojne – ustvrdio je papa Franjo.

Danas se puno govori o korupciji, i zbog nje treba tražiti pomoć od Boga. U svijetu ima mnogo pokvarenih ljudi, za njih znamo iz novina. Možda su počeli sa sitnicama, s krađom u prodaji, 900 grama umjesto kilograma? Korupcija započinje sa sitnicama, s razgovorom: Nije istina, neće ti naškoditi ovo voće. kušaj, dobro je. Nitko neće primijetiti da fali jedan plod. Tako se, malo po malo, padne u grijeh, u korupciju – upozorio je Papa.

Crkva nas uči da ne budemo naivni, da ne kažem, glupi – rekao je Papa. Uči nas da otvorimo oči i da od Boga tražimo pomoć, jer se sami ne možemo boriti protiv Zloga. Ako zapodjeneš dijalog s njim, on će te pobijediti. Neka nam Bog udijeli milost i neka nas prati u borbi s napastima; a ako smo pak prevareni zbog naše slabosti u napastima, neka nam podari hrabrosti da se pridignemo i idemo naprijed. Isus je zato došao – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican Radio

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.