Vjera Papa govori Papa na susretu s beksućnicima: Nema nikakvog opravdanja za nedostatak domova
Papa govori Vjera

Papa na susretu s beksućnicima: Nema nikakvog opravdanja za nedostatak domova

Na susretu s beskućnicima u Washingtonu, pri karitativnom centru Župe sv. Patrika, papa je Franjo rekao da nam vjera pomaže suočiti se s nepravednim i bolnim situacijama. Osnovana 1794. godine za pastoral irskih katolika koji su radili na izgradnji Bijele kuće i zgrade američkog Kongresa, sveti Patrik najstarija je župa u Washingtonu.

U govoru beskućnicima, Papa je kazao da ga oni podsjećaju na sv. Josipa, kojem se Isus obratio svaki put kad je bio u nevolji. I sveti se Josip suočio s nekim teškim situacijama, osobito kad je ostao bez krova nad glavom upravo kad je Marija trebala roditi svojega sina, Isusa. Biblija jasno kaže da za njih nije bilo mjesta u svratištu i stoga je Sin Božji na svijet došao kao beskućnik – primijetio je Papa.

Poput svetoga Josipa, mnogi se od vas svakodnevno pitaju: Zašto smo beskućnici, bez doma? To je pitanje koje si svi možemo postaviti: Zašto su ova naša braća i sestre bez kuće? Ne može se naći društvenog ili moralnog opravdanja, bilo kakvog opravdanja za nedostatak domova – naglasio je Papa, dodajući kako znamo da nas Bog nikad ne napušta u našim patnjama.

Kao što je podržavala sv. Josipa, tako vjera i u naše teške situacije unosi svjetlo koje raspršuje tamu. Vjera nas otvara tihoj Božjoj prisutnosti u svakom trenutku našega života, u svakoj osobi i svakoj prilici – kazao je papa Franjo. Vjera nam objavljuje da je Bog uz nas, a njegova nas prisutnost potiče na djela ljubavi.

Po vjeri znamo da Bog kuca na naša vrata i poziva nas na ljubav, suosjećanje i služenje jedni drugima – napomenuo je Sveti Otac, dodajući da se Isus poistovjećivao sa svima koji pate i podnose bilo koji oblik nepravde. Papa je nadalje istaknuo molitvu kao protuotrov neosjetljivosti i ravnodušnosti prema patnjama bližnjega. Kako je rekao, molitva nas ujedinjuje, čini nas braćom i sestrama te otvara naša srca i podsjeća nas na prekrasnu istinu koju ponekad zaboravljamo: u molitvi učimo reći „Oče“ i učimo se vidjeti kao braća i sestre.

U molitvi nema bogatih i siromašnih, već postoje samo sinovi i kćeri, braća i sestara. U molitvi nema prve i druge klase, već postoji samo bratstvo. Zaključivši govor, Papa je s okupljenima izmolio Očenaš i blagoslovio ih, tražeći da ni oni ne zaborave moliti za njega.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.