Vjera Papa govori Papa na obnovi za svećenike: Milosrđe i praštanje
Papa govori Vjera

Papa na obnovi za svećenike: Milosrđe i praštanje

Pope Francis delivers his speech at Copacabana beach to participate in a re-enactment of the 14 Stations of the Cross -- scenes of Jesus carrying the cross to his crucifixion -- in Rio de Janeiro, on July 26, 2013. Pope Francis, who is in Rio for the weeklong gathering of young Catholics World Youth Day, took his high-octane mission to "shake up" Catholic faith back to the streets of Brazil Friday, greeting throngs of pilgrims, meeting convicts and hearing youngsters confess their sins. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)

Božja blagost bila je tema Papine homilije na misi tijekom duhovne obnove za svećenike koju je sinoć, u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, organizirala Međunarodna služba katoličke karizmatske obnove te Katoličko bratstvo. Božju nježnost najbolje izražava njegova blizina – primijetio je Papa. Podsjetio je na 23 koptska mučenika koje su smaknuli teroristiDaesha (odnosno, samozvane Islamske države), ističući da su i u vremenu nevolje svjedočili Božju blizinu i umrli s Isusovim imenom na usnama.

Svećenike je pozvao da budu službenici Božje blagosti, šaljivo ih moleći da „ostave bič u sakristiji“. Služba blagosti je božanska milost – istaknuo je papa Franjo. Obraćajući se sudionicima obnove nakon mise, potaknuo ih je da se vrate u svoje župe s nježnošću i milosrđem koje su sami iskusili.

Govoreći pak prije svete mise na duhovnoj obnovi, održanoj na temu „Pozvani na svetost za novu evangelizaciju“, Papa se osvrnuo na brojne teme; od ljepote Crkve, zajedništva i milosrđa do pohoda Africi u studenom. Potvrdio je da će posjetiti Srednjoafričku Republiku i Ugandu, napomenuvši kako je pohod Keniji moguć, ali zbog organizacijskih problema još nije siguran.

Govoreći spontano na španjolskom, Sveti je Otac istaknuo važnost zajedništva u Crkvi te napomenuo da ako svećenik ima problema sa svojim biskupom, treba mu to reći osobno, „kao muškarac“; a isto vrijedi i za biskupe. Govoreći pak o raspravama i prepirkama u Crkvi, primijetio je da toga ima oduvijek i da je Crkva bez prepirki mrtva. „Znate li gdje nema prepirki? Na grobljima“ – rekao je Papa.

Također je istaknuo ulogu žene te ženski genij nazvao „milošću“ za Crkvu. Podsjetio je kako je Crkva ženskoga roda. Ona je – kako je rekao – Kristova zaručnica i Majka svetog Božjeg naroda. Kad se žene suoče s pritužbama određenih feministkinja, valja reći samo jednu stvar: Marija je važnija od apostola – napomenuo je papa Franjo.

Svećenike je ohrabrio da se ne umore posjećivati Isusa u svetohraništu, gdje će, makar ne znali što mu reći, pronaći ljubav. Potaknuo ih je na pomno pripremanje homilije i da se čuvaju pukog moraliziranja umjesto propovijedanja evanđelja. Kad se pak suočavaju s teškim pitanjima, osobito vezanima uz milosrđe, svećenik se treba zapitati: „Kako bi Isus tu postupio?“. U šali je Papa svećenicima rekao da ako previše praštaju, mogu „okriviti“ Isusa što im je „dao loš primjer“, ali i napomenuo da župnik nema pravo odbiti krštenje za dijete samohrane majke ili rastavljenih roditelja.

Upozorio je i na navezanost na bogatstvo te objasnio kako valja izbjegavati ideologije koje „stvaraju klasnu borbu“. Umjesto toga, prema riječima Svetoga Oca, treba propovijedati evanđelje i biti sa siromasima.

Govoreći o svojem iskustvu s članovima karizmatskog pokreta, šaljivo je priznao da je, kad ih je prvi put susreo, pomislio da im „u glavi nisu sve na broju“, ali da je kasnije uvidio kako je bio u krivu. Krštenje u Duhu djelo je Duha Svetoga po osobnom susretu s Isusom, koje mijenja živote – rekao je Papa.

Ponekad zaboravljamo da nismo vlasnici, već djelitelji milosti – nastavio je papa Franjo, upozoravajući na opasnost klerikalizma. Istaknuo je kako laici trebaju raditi u Crkvi ali da ih ne treba klerikalizirati. Čuvajte se ugodnog grijeha klerikalizma – upozorio je Sveti Otac. Također je podsjetio na progonjene kršćane i govorio o ekumenizmu krvi, istaknuvši da su kršćani ujedinjeni po mučenicima koji su umrli za vjeru u jednog te istog Krista.

Na kraju je Papa odgovarao na pitanja koja su mu postavili neki od prisutnih svećenika. Upitan o Africi, Sveti je Otac potvrdio da će pohoditi taj kontinent u studenom, te naglasio da svijet mora prestati odlaziti u Afriku kako bi izrabljivao i krao njezina bogatstva, već da treba u nju ulagati, što bi okončalo i potrebe ljudi za iseljavanjem. Na pitanje o Aziji, papa je Franjo istaknuo kako ona za Crkvu ima najveći potencijal, ali da i taj kontinent pati od problema poput konsumizma i materijalizma. Na kraju je potvrdio da će na predstavljanju nove enciklike, Laudato si, biti prisutni katolik, pravoslavac i ateist, zato što je, kako je rekao, „u zaštiti stvorenoga“ potrebno zajedništvo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.