Vjera Sinoda o obitelji 2015. Papa na misi zaključenja Sinode: Sada je vrijeme milosrđa
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Papa na misi zaključenja Sinode: Sada je vrijeme milosrđa

Sada je vrijeme milosrđa – rekao je Papa u današnjoj homiliji na misi zaključenja Biskupske sinode u Bazilici sv. Petra, upozoravajući pritom na dvije opasnosti: ostati gluhi na probleme drugih, ne dopustiti da nas uznemire ili pak pasti u “vjeru rasporeda”, u kojoj svatko mora poštovati naš ritam i u kojoj je svaki problem smetnja pred kojom gubimo strpljenje. Sinodske je oce potaknuo da nastave ići putem koji Gospodin želi, ne dopuštajući da ih okalja pesimizam ili grijeh.

I danas su Isusovi učenici pozvani povesti ljude k suosjećajnom milosrđu koje spašava. Kada vapaj čovječanstva postane, poput vapaja slijepca Bartimeja, još snažniji, nema drugog odgovora osim da svoje riječi i svoje srce suobličimo Isusu. Zbog toga valja uvijek živjeti u duhu usmjerenosti prema drugome, izbjegavajući opasnost da se samo prođe kraj problema, ne dopuštajući da nas uznemire – ustvrdio je papa Franjo.

To je iskušenje “iluzorne duhovnosti”: možemo ići prema pustinjama čovječanstva, ne uviđajući što je stvarno na obzorju, već videći ono što mi želimo vidjeti; možemo izgraditi viđenje svijeta, ne prihvaćajući ono što nam Gospodin stavlja pred oči. Vjera koja se ne zna ukorijeniti u život ljudi ostaje suha i, unatoč oazama, stvara druge pustinje – napomenuo je Sveti Otac.

Druga je međutim opasnost “vjera rasporeda”, koja ne gleda u srca osobâ – kazao je Papa, objašnjavajući: možemo hoditi uz Božji narod, ali uz već spreman raspored hoda, gdje je sve unaprijed predviđeno: znamo kamo ići i koliko nam vremena treba; svi trebaju poštovati naš ritam i svaka nas nelagoda uznemiruje.

Valja se prisjetiti – nastavio je Papa – da Isus želi uključiti osobito one koji su na marginama i koji mu vape. Sinodske je oce podsjetio da im je hoditi zajedno putem kojim to želi Gospodin. Molimo ga, da na nas upravi svoj iscjeljujući i spasonosni pogled, koji zna kako širiti svjetlost. Ne dopustimo nikada da nas okalja pesimizam ili grijeh, nego tražimo i upravimo pogled na slavu Božju, koja svijetli u čovjeku istinski živom – potaknuo je na koncu Sveti Otac.

Izvor: www.radiovatican.va

Foto: Radio Vatican – English Section

 

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.