Vjera Papa govori Papa na međureligijskom susretu kod spomenika “Ground Zero” molio za mir
Papa govori Vjera

Papa na međureligijskom susretu kod spomenika “Ground Zero” molio za mir

Tijekom međureligijskog susreta kod spomenika Ground Zero – mjestu terorističkog napada u New Yorku prije 14 godina – Papa je jučer (25. rujna) rekao kako nam je izgrađivati zajedništvo utemeljeno na različitosti jezika, kultura i religija. Pozvani smo reći ‘ne’ svakom pokušaju nametanja krute uniformnosti – istaknuo je papa Franjo.

Spomenik Ground Zero nazvao je mjestom suza i tugovanja za žrtve svjetonazora koji poznaje samo nasilje, mržnju i osvetu, ali je napomenuo da je ono postalo i mjesto spašenih životâ te „himan trijumfa života nad prorocima razaranja i smrti“. Na mjestu gdje su 2001. godine srušena dva nebodera Svjetskoga trgovačkog centra, Papa je pozvao da budemo proroci izgradnje, a ne uništenja; proroci pomirenja i mira.

Unatoč svim našim razlikama i neslaganjima, možemo živjeti u miru – rekao je Sveti Otac u prisutnosti predstavnika različitih religija. No to se može biti samo ako iz srca iskorijenimo sve osjećaje mržnje, zamjeranja te želju za osvetom. Znamo da je to moguće samo kao nebeski dar – dodao je Papa, pozivajući sve na molitvu za mir u našim domovima, obiteljima i zajednicama, mir na svim mjestima gdje se čini da rat nikada ne prestaje, mir za one koji znaju samo za patnju, jednostavno – mir.

Papa je rekao da je susret kod spomenika Ground Zero s 12 predstavnika različitih vjerskih tradicija, koje obogaćuju život New Yorka, izvor velike nade. Vjerujem da će naša zajednička prisutnost biti snažan znak naše želje da budemo sila za pomirenje, mir i pravednost u ovoj zajednici i u čitavome svijetu – napomenuo je.

Nasilje nikad nije neosobno, apstraktno ili samo materijalno – istaknuo je nadalje Sveti Otac – nego uvijek postoje lica, konkretne priče i imena. U članovima obitelji poginulih vidimo bol koja nas dira i vapi u nebesa, ali vidimo i snagu ljubavi i pamćenja. Oni koji su dali život spašavajući ljude nakon napada nisu razmišljali o rasi, nacionalnosti, religiji ili politici, već se radilo o solidarnosti, o bratstvu, o ljudskosti – naglasio je papa Franjo.

Na koncu je izrekao molitvu sjećanja za sve poginule prije 14 godina i za one koje tuguju. Molio je da Bog udjeli mir našem nasilnom svijetu, osobito onima čija su srca i misli prožeti mržnjom i koji ubijanje opravdaju vjerom. Utješi nas, osnaži nas u nadi i daj nam mudrost i hrabrost kako bi istinski mir i ljubav vladali među narodima i u svim srcima – zaključio je molitvu Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.