Vjera Papa govori Papa na jutarnjoj misi: Nikada isključivati, nemamo na to pravo
Papa govori Vjera

Papa na jutarnjoj misi: Nikada isključivati, nemamo na to pravo

Kršćani uključuju, nikome ne zatvaraju vrata – čak i ako to izaziva otpor. Onaj tko isključuje druge zato što sebe smatra boljim, stvara sukobe i podjele i za to će jednoga dana odgovarati pred Božjim sudom – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta.

U današnjem čitanju iz Poslanice Rimljanima, sveti Pavao potiče da ne sudimo i ne preziremo svoga brata zato što to – kako je rekao Papa – vodi isključivanju iz naše „male skupine“, odnosno vodi u nekršćansku selekciju. Krist pak, u svojoj kalvarijskoj žrtvi, ujedinjuje i uključuje sve ljude u spasenje. U evanđelju su se Isusu približavali carinici i grješnici, to jest oni koji su bili isključeni, svi oni koji su bili „vani“, dok su farizeji i pismoznanci mrmljali.

Stav pismoznanaca i farizeja je stav isključivosti. Oni vele: „Mi smo savršeni; mi slijedimo zakon, a oni su grješnici i carinici.“ Isusov je međutim stav uključivost. Postoje dva puta u životu: put isključivanja osoba iz naših zajednica i put uključivanja. Prvi može biti malen, ali je u njemu korijen svih ratova: sve katastrofe i svi ratovi počinju s isključivanjem. Osobe se isključuju iz međunarodne zajednice, ali i iz obitelji, iz kruga prijatelja – koliko samo svađa… No, put kojem nas Isus poučava je potpuno drukčiji, suprotan ovome, a to je uključivanje – smatra papa Franjo.

Nije lako uključivati ljude zato što [u nama] postoji otpor; postoji stav selekcije. Zbog toga Isus pripovijeda dvije prispodobe: o izgubljenoj ovci i o ženi koja je izgubila drahmu. I pastir i žena čine sve kako bi pronašli ono što je izgubljeno. I kad to uspiju, ispune se radošću – rekao je Sveti Otac, dodajući:

Radosni su jer su pronašli ono što je bilo izgubljeno te odlaze susjedima, i prijateljima jer su toliko sretni i govore: „Pronašao sam, uključio sam“. To je Božja uključivanje, protivno isključivanju onih koji druge osuđuju; koji ljude izbacuju, govoreći: „ne, to ne, to ne…“, i oko sebe stvaraju samo uski krug prijatelja. To je – prema Papinim riječima – dijalektika isključivanja, a ne uključivanja. Bog nas je sve uključio u spasenje! No, mi sa svojim slabostima, sa svojim grijesima, sa zavišću i ljubomorom uvijek gajimo stav isključivosti koji može završiti s ratom.

Isus – ustvrdio je Papa – postupa poput Oca koji ga je poslao kako bi nas spasio: traži nas da bi nas uključio, da bismo bili jedna obitelj. Razmislimo malo i učinimo barem ono malo što možemo – nastavio je Sveti Otac – te nemojmo nikada osuđivati, govoreći: „Ma, ovaj čini ovo…“. Bog zna, to je njegov život, ali nemoj ga isključivati iz srca, iz molitve, iz pozdrava i osmjeha, a ako dođe prigoda, iz toga mu kažeš lijepu riječ. Nikada isključivati, nemamo na to pravo.

Tako sv. Pavao završava današnje čitanje: „Ta svi ćemo stati pred sudište Božje… Svaki će dakle od nas za sebe Bogu dati račun.“ Ako isključujem – zaključio je papa Franjo – onda ću pred Božjim sudištem jednoga dana za to morati dati račun. Molimo za milost da budemo ljudi koji uvijek uključuju – u mjeri zdrave razboritosti – ali uvijek. Nikome ne zatvoriti vrata, uvijek imati otvoreno srce: „Sviđa mi se, ne sviđa mi se“ – ali uz otvoreno srce.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.osservatoreromano.va/en

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.