Vjera Papa govori Papa na jutarnjoj misi: Nikada isključivati, nemamo na to pravo
Papa govori Vjera

Papa na jutarnjoj misi: Nikada isključivati, nemamo na to pravo

Kršćani uključuju, nikome ne zatvaraju vrata – čak i ako to izaziva otpor. Onaj tko isključuje druge zato što sebe smatra boljim, stvara sukobe i podjele i za to će jednoga dana odgovarati pred Božjim sudom – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta.

U današnjem čitanju iz Poslanice Rimljanima, sveti Pavao potiče da ne sudimo i ne preziremo svoga brata zato što to – kako je rekao Papa – vodi isključivanju iz naše „male skupine“, odnosno vodi u nekršćansku selekciju. Krist pak, u svojoj kalvarijskoj žrtvi, ujedinjuje i uključuje sve ljude u spasenje. U evanđelju su se Isusu približavali carinici i grješnici, to jest oni koji su bili isključeni, svi oni koji su bili „vani“, dok su farizeji i pismoznanci mrmljali.

Stav pismoznanaca i farizeja je stav isključivosti. Oni vele: „Mi smo savršeni; mi slijedimo zakon, a oni su grješnici i carinici.“ Isusov je međutim stav uključivost. Postoje dva puta u životu: put isključivanja osoba iz naših zajednica i put uključivanja. Prvi može biti malen, ali je u njemu korijen svih ratova: sve katastrofe i svi ratovi počinju s isključivanjem. Osobe se isključuju iz međunarodne zajednice, ali i iz obitelji, iz kruga prijatelja – koliko samo svađa… No, put kojem nas Isus poučava je potpuno drukčiji, suprotan ovome, a to je uključivanje – smatra papa Franjo.

Nije lako uključivati ljude zato što [u nama] postoji otpor; postoji stav selekcije. Zbog toga Isus pripovijeda dvije prispodobe: o izgubljenoj ovci i o ženi koja je izgubila drahmu. I pastir i žena čine sve kako bi pronašli ono što je izgubljeno. I kad to uspiju, ispune se radošću – rekao je Sveti Otac, dodajući:

Radosni su jer su pronašli ono što je bilo izgubljeno te odlaze susjedima, i prijateljima jer su toliko sretni i govore: „Pronašao sam, uključio sam“. To je Božja uključivanje, protivno isključivanju onih koji druge osuđuju; koji ljude izbacuju, govoreći: „ne, to ne, to ne…“, i oko sebe stvaraju samo uski krug prijatelja. To je – prema Papinim riječima – dijalektika isključivanja, a ne uključivanja. Bog nas je sve uključio u spasenje! No, mi sa svojim slabostima, sa svojim grijesima, sa zavišću i ljubomorom uvijek gajimo stav isključivosti koji može završiti s ratom.

Isus – ustvrdio je Papa – postupa poput Oca koji ga je poslao kako bi nas spasio: traži nas da bi nas uključio, da bismo bili jedna obitelj. Razmislimo malo i učinimo barem ono malo što možemo – nastavio je Sveti Otac – te nemojmo nikada osuđivati, govoreći: „Ma, ovaj čini ovo…“. Bog zna, to je njegov život, ali nemoj ga isključivati iz srca, iz molitve, iz pozdrava i osmjeha, a ako dođe prigoda, iz toga mu kažeš lijepu riječ. Nikada isključivati, nemamo na to pravo.

Tako sv. Pavao završava današnje čitanje: „Ta svi ćemo stati pred sudište Božje… Svaki će dakle od nas za sebe Bogu dati račun.“ Ako isključujem – zaključio je papa Franjo – onda ću pred Božjim sudištem jednoga dana za to morati dati račun. Molimo za milost da budemo ljudi koji uvijek uključuju – u mjeri zdrave razboritosti – ali uvijek. Nikome ne zatvoriti vrata, uvijek imati otvoreno srce: „Sviđa mi se, ne sviđa mi se“ – ali uz otvoreno srce.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: http://sites/svjetlo-vjere.com/files.osservatoreromano.va/en

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.