Vjera Papa govori Papa na ekumenskom susretu s mladima u Tallinnu: Idimo na periferije, tamo ćemo pronaći Isusa
Papa govori

Papa na ekumenskom susretu s mladima u Tallinnu: Idimo na periferije, tamo ćemo pronaći Isusa

Papa Franjo na apostolskom putvanju Estoniji; ekumenski susret s mladima; Tallinn, 25. rujna 2018. (ANSA)

Papa Franjo se susreo s mladima u luteranskoj crkvi svetoga Karla u Tallinnu te istaknuo da ako imamo hrabrosti izići iz sebe, iz svojih egoizama, svojih zatvorenih ideja, i otići na periferije, tamo ćemo pronaći Isusa, jer On ide ispred nas u životu brata koji trpi i koji je odbačen

Posljednjega dana apostolskoga pohoda baltičkim zemljama papa Franjo je doputovao u Estoniju, u njezin glavni grad Tallinn. Nakon kurtoaznoga posjeta estonskoj predsjednici Kersti Kaljulaidi, i nakon što se odmah potom, u predsjedničkoj palači, obratio predstavnicima vlasti i diplomatskom zboru, Sveti je Otac otišao u luteransku crkvu, na ekumenski susret s mladima. U govoru se osvrnuo na izazove koji se odnose na ekumenizam i na nove naraštaje.

Nakon što je poslušao predstavnike različitih kršćanskih vjeroispovijesti nazočnih u Estoniji, te svjedočanstva nekoliko mladih, Papa je primijetio da je vrlo lijepo biti zajedno. Ako se potrudimo vidjeti se kao hodočasnici koji hode zajedno, naučit ćemo s pouzdanjem otvoriti srce svojem suputniku, bez sumnji, bez nepovjerenja, gledajući samo ono što stvarno tražimo, a to je mir pred licem jedinoga Boga. Mir je umješnost – objasnio je Papa – a i pouzdanje u druge također je nešto umješno. Tim putom ne smijemo prolaziti samo s vjernicima, nego sa svima.

Nasljedovati Gospodina

Sveti je Otac potom primijetio da kršćanske Crkve katkada povlače za sobom ponašanja u kojima je lakše govoriti i savjetovati nego slušati, te dopustiti da nas pita i prosvjetljuje ono što proživljavaju novi naraštaji. Znamo da želite i očekujete da vas prati, ne neki neumoljivi sudac, ni bojažljivi i pretjerano zaštitnički roditelj koji stvara ovisnost, nego netko tko se ne boji vlastite slabosti i zna učiniti da zablista blago koje, poput glinene posude, čuva u vlastitoj nutrini – istaknuo je papa Franjo te dodao – Danas vam hoću reći da želimo plakati s vama ako plačete, popratiti pljeskom i smijehom vaše radosti, i pomoći vam u nasljedovanju Gospodina.

Gdje je Isus, tamo je uvijek obnova

Kada je neka kršćanska zajednica doista kršćanska – dodao je Papa – ne bavi se prozelitizmom, nego samo sluša, prima, prati. Kako bismo bili blizu mladima – objasnio je – valja dati odgovore preokrećući brojne situacije koje ih udaljuju. Trebamo biti zajednica koja je transparentna, gostoljubiva, čestita, privlačna, komunikativna, dostupna, radosna i interaktivna, odnosno zajednica koja se ne boji.

Znamo da nas mnogi mladi ne žele ništa pitati, jer nas ne smatraju važnim sugovornicima u njihovu životu. Štoviše, neki izričito traže da ih se ostavi na miru, jer im smeta prisutnost Crkve, i čak ih iritira. Ljute ih seksualni i gospodarski skandali u vezi s kojima ne vide odlučnu osudu; ljuti ih što se zbog nedovoljne pripreme ne zna prikladno protumačiti život i osjetljivost mladih; ili im jednostavno smeta pasivna uloga koju im dajemo – primijetio je Papa.

Međutim, unatoč našem nedovoljnom svjedočanstvu, Sveti je Otac potaknuo mlade da nastave otkrivati Isusa u našim zajednicama. Jer – objasnio je – znamo da gdje je Isus tamo je uvijek obnova; uvijek postoji mogućnost za obraćenje, da ostavimo iza sebe sve ono što nas odvaja od Njega i od naše braće. Gdje je Isus, život uvijek ima okus Duha Svetoga.

Ljubav nije mrtva

Osvrnuvši se potom na riječi iz pjesme jedne glasovite estonske pjevačice, Papa je istaknuo da ljubav nije mrtva te pozvao mlade da se svi zauzmemo kako bi ljubav bila živa. Od nas traži samo da otvorimo svoje srce. Mnogi mladi vide kako završava ljubav njihovih roditelja, kako se raspada ljubav tek vjenčanih parova; u srcu osjećaju bol kada nikome nije važno to što trebaju emigrirati kako bi tražili posao, ili kada ih se gleda sumnjičavo zato što su stranci.

Moglo bi izgledati da je ljubav mrtva, ali znamo da nije, i mi imamo nešto za reći, za navijestiti, i to – prema Papinim riječima – s malo govora i mnogo gestā. To se sviđa Isusu, jer On je prošao čineći dobro, i kada je umro izabrao je snažnu gestu križa, a ne riječi. Molimo za apostolsku snagu kako bismo drugima donosili Evanđelje – kako bismo im ga nudili, ne nametali – te da od svojega kršćanskog života ne učinimo muzej uspomena – rekao je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Amedeo Lomonaco; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.