Vjera Papa govori Papa mladima: Želite li me razveseliti? Čitajte Bibliju!
Papa govori Vjera

Papa mladima: Želite li me razveseliti? Čitajte Bibliju!

Biblija nije „književno remek-djelo“, nego „knjiga poput plamena, knjiga u kojoj Bog progovara“ – istaknuo je papa Franjo u predgovoru jednoga izdanja Biblije za mlade, objavljenog nedavno na njemačkom jeziku. Dragi mladi prijatelji – napisao je Sveti Otac – kad biste vidjeli moju Bibliju, možda vas ne bi zadivila. Rekli biste: „Ovo je Papina Biblija? Tako stara i istrošena knjiga?“

Možda biste mi htjeli pokloniti novu, čak i izdanje od 1000 eura; ali ne bih ju htio. Volim svoju staru Bibliju, koja me prati pola mojega života – nastavio je Papa. Vidjela je moje radosti, bila je okupana mojim suzama: ona je moje neprocjenjivo blago. Živim od nje i ni zašto je na svijetu ne bih dao.

Nakon što ju pročitate u jednom dahu, ne dopustite da završi na polici u knjižnici, skupljajući prašinu, sve dok je vaša djeca jednoga dana ne vide u antikvarijatu. Ne, to se ne smije dogoditi – poručio je Papa. Napomenuo je da su kršćani danas progonjeni više nego u prvim stoljećima Crkve, i to zato što nose križ i svjedoče Krista, zato što posjeduju Bibliju. Očito se radi o – kako je rekao – „iznimno opasnoj knjizi“. Tako je rizično posjedovati ju da je u nekim zemljama to gotovo kao da ste sakrili bombe u ormar.

Mahatma Gandhi je jednom rekao: „Vama kršćanima je povjeren tekst koji u sebi ima dovoljno dinamita da u milijun komadića eksplodira čitavu civilizaciju, preokrene svijet naglavačke i donese mir na planet poharan ratom. Prema njemu se, međutim, odnosite kao da je samo književno djelo i ništa više“. Da je Biblija samo književno remek-djelo, zbirka lijepih starih priča – napomenuo je Papa –, valjalo bi reći mnogim kršćanima koje ubijaju i muče zato što posjeduju Bibliju da su doista ludi što umiru za obično književno djelo.

Međutim, s Božjom riječi svjetlo je došlo na svijet i nikada se neće ugasiti. U rukama imate nešto božanstveno: knjigu koja je poput plamena, knjigu u kojoj Bog progovara. Zbog toga se sjetite – poručio je Sveti Otac – da Biblija nije napravljena kako bi ju se stavilo na policu, nego da bi ju se držalo u rukama i često, svakodnevno čitalo – bilo sami, bilo u društvu.

Mlade je potaknuo da Bibliju čitaju zajedno s prijateljima i ne boje se da zbog toga drugima ispadnu smiješni. Pažljivo ju čitajte, nemojte biti površni, kao da se radi o stripu! Božju se riječ ne može  samo preletjeti pogledom – napomenuo je, pozivajući mlade da se zapitaju što Biblija govori njihovom srcu. Samo tako će Božja riječ moći očitovati svu svoju snagu i preobraziti naš život – ustvrdio je papa Franjo.

Mladima je povjerio način kako čita svoju istrošenu Bibliju: često ju uzme, pročita dio, potom je stavi sa strane i – kako je napisao – daje da ga Gospodin gleda. Nisam ja taj koji gleda njega, već on gleda mene. Bog je doista prisutan – rekao je. Potom u dubini osjeća, zamjećuje što mu Gospodin govori. Ponekad ne govori i onda ne osjeća ništa doli praznine. Ali valja ostati strpljiv, čekajući, čitajući i moleći. Ponekad – priznao je – dogodi se da zaspi dok tako moli. Ali tada je „poput sina“ u okrilju „svojega oca“ i to je ono što je važno. Želite li me razveseliti? Čitajte Bibliju – potaknuo je na koncu Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatican

Foto: Radio Vatican

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.