Vjera Papa govori Papa mladima: Zamijenite ugodu kauča s cipelama i idite Božjim putovima, mijenjajući svijet
Papa govori Vjera

Papa mladima: Zamijenite ugodu kauča s cipelama i idite Božjim putovima, mijenjajući svijet

Nismo došli na svijet kako bismo vegetirali, kako bismo život proveli na kauču, nego da bismo ostavili utisak i velikane svijeta naučili kako graditi mostove bratstva – poruka je Svetoga Oca za više od milijun i šesto tisuća mladih koji su se okupili na Kampusu milosrđa u Krakovu, na bdjenju za Svjetski dan mladih. Papa ih je pozvao da idu Božjim putem kako bi nadvladali strah i teror koji uzrokuju zatvaranje i paraliziranost. Potaknuo je mlade da pouče odrasle kako zajedno živjeti u različitosti.

Bratski most za mijenjanje svijeta

Trebate nam kako biste nas naučili suživotu, dijalogu, dijeljenju u raznolikosti kultura – ne kao da je to prijetnja, nego prigoda. Imajte hrabrosti poučiti nas da je lakše graditi mostove nego podizati zidove – rekao je papa Franjo. Predložio je jedan konkretan „most“ koji je moguće ostvariti na licu mjesta: pružiti si i stisnuti ruku. To je „prvotni“ i „veliki bratski most“ za koji je poželio da ga nauče graditi i „velikani ovoga svijeta“.

Nemojte živjeti u snu, nemojte dopustiti da drugi odlučuju o vašoj budućnosti. Umjesto ugode, radije birajte slobodu; zamijenite paralizirajući kauč za cipele kako biste išli Božjim putovima i današnji svijet zarazili radošću – poručio je Sveti Otac.

„Pitam vas: želite li biti mladi koji su zaspali, omamljeni? Želite li da drugi za vas odlučuju o budućnosti? Želite li biti slobodni? Želite li biti budni? Želite li se boriti za svoju budućnost?“ „Dragi mladi“ – nastavio je Papa – „nismo došli na svijet kako bismo ‘vegetirali’, njime prošli u ugodi“ – naprotiv, došli smo „ostavili utisak. A ima toliko ljudi koji ne žele da mladi budu slobodni“, koji „vam ne žele dobro, koji vas žele omamiti“. „Ne, to ne! Trebamo braniti našu slobodu“ – ustvrdio je Papa.

Ništa ne opravdava bratovu krv

Prije Papina nagovora nekoliko mladih je svjedočilo o svojem iskustvu – među njima i jedna Sirijka iz ratom teško pogođenog grada Alepa. „Toliko mladih živi u ratu, oni nisu više anonimni, vijest u novinama, nego imaju ime, imaju lice, imaju povijest“ – rekao je Sveti Otac o Siriji.

„Dosta zaboravljenih gradova! Nikada se više ne smije dogoditi da su braća ‘okružena smrću i ubijanjem’, osjećajući se kao da im nitko neće pomoći.“ Pozvao je stoga na molitvu za žrtve rata, „kako bismo jednom zauvijek mogli shvatiti da ništa ne opravdava bratovu krv, da nema ništa dragocjenije od osobe kraj nas“.

Budite protagonisti, Krist pobjeđuje strah

Papa je mlade potaknuo da se odazovu snu, Božjoj „ludosti“ koja traži da svatko u svakom životnom okruženju promijeni svijet, s Kristom nadvlada strah koji paralizira i oduzima radost susreta i prijateljstva.

„Mi ne želimo uništavati. Mi ne želimo pobijediti mržnju s još više mržnje, poraziti nasilje s dodatnim nasiljem, nadvladati teror s još terora. Naš odgovor na to u svijetu koji je u ratu ima ime“ – naglasio je –, „zove se bratstvo, zove se zajedništvo, zove se obitelj“. Bog nije okupiran prošlim greškama, nego računa na budućnost i za promjenu svijeta zove svakoga tko je spreman odazvati se – poručio je papa Franjo na bdjenju Svjetskog dana mladih.

Izvor: radiovatican.va

Foto: World Youth Day – Facebook

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.