Vjera Papa govori Papa mladima: Štitite obitelj! Uvijek ju štitite!
Papa govori Vjera

Papa mladima: Štitite obitelj! Uvijek ju štitite!

Korupcija koja uništava osobu, radikalizam koji primamljuje nezaposlene, plemensko suparništvo koje rađa neprijateljstvo među pripadnicima istoga naroda – o tim je temama govorio papa Franjo na današnjem susretu s mladima u Nairobiju i svojem zadnjem javnom nastupu u Keniji. Tom je prigodom, kako već običava, po strani ostavio svoj pripremljeni govor te je spontano odgovarao na pitanja koja su mu postavljali mladi.

Plemensko suparništvo – napomenuo je Sveti Otac – znači imati ruke za leđima s kamenjem, spremni baciti ga na druge. Ono što pobjeđuje, međutim, je ispružena ruka i suživot u poštovanju. Tribalizam se pobjeđuje jedino slušanjem, A potom se otvara srce i pruža ruka kako bi se nastavio dijalog. Ako ne razgovarate i ne slušate se, onda će uvijek biti plemenskog suparništva, koje je poput crva koji izjeda društvo – ustvrdio je papa Franjo.

Korumpirana osoba ne živi u miru – kazao je, napominjući da se ne radi samo o politici, već o svim ustanovama, uključujući i Vatikan. Korupcija je poput šećera: slatka, sviđa nam se, a posije nam škodi te završavamo kao dijabetičari. Svaki put kad primimo mito, razaramo svoje srce, osobnost i svoju domovinu. Korupcija nije put života, već put smrti – upozorio je Papa mlade.

Govoreći pak o novačenju mladih u radikalne skupine koje ih pretvaraju u ubojice, istaknuo je da se to valja izbjeći pružajući mladima obrazovanje i posao. Opasnost leži u nedostatku zaposlenja i obrazovanja, a to ovisi o nepravednom međunarodnom sustavu koji „u središtu gospodarstva nema osobu, već boga novca“.

Jedan ga je mladić pitao kako rasuditi Božju prisutnost u životnim tragedijama. Papa je kao odgovor izvadio krunicu iz džepa i objasnio da je ona „povijest Božjeg neuspjeha“, misleći time na postaje križnoga puta. Samo je jedan put, a to je gledati u Sina Božjega, koji se učinio „tragedijom“ i dao se uništiti na križu. U tome je i izazov naše vjere, u nadi. Priča nije završila tim neuspjehom; slijedilo je uskrsnuće koje je sve obnovilo – napomenuo je papa Franjo.

Štitite obitelj! Uvijek ju štitite. Ne samo gdje ima napuštene djece, već i gdje su napuštene stare osobe, koje nitko ne posjećuje. Ako drugi nisu imali razumijevanja prema vama, imajte vi razumijevanja prema drugima; ako vi niste primili ljubav, ljubite druge; ako ste vi osjetili bol osamljenosti, približite se onima koji su sami. Čovjek je lijek za čovjeka. A Bog je postao čovjekom kako bi nas izliječio. Postupimo tako i mi prema drugima – potaknuo je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Radio Vatican

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.