Vjera Papa govori Papa mladima: Gajite plodnu i životvornu nadu
Papa govori Vjera

Papa mladima: Gajite plodnu i životvornu nadu

Papa Franjo se, nakon sinoćnjeg (20. rujna) slavlja večernje u havanskoj katedrali, susreo s mladima pred Kulturalnim centrom p. Felix Varela. I ovom je prigodom ostavio po strani pripremljeni govor te im se spontano obratio. Odgovarajući jednoj mladoj osobi, koja je rekla da sanja bolju Kubu, Sveti je Otac istaknuo da su mladi koji ne znaju sanjati zatvoreni u sebe. Pozvao je mlade da sanjaju velike stvari, dajući najbolje od sebe kako bi izgradili bolji svijet.

Zatim je odgovorio na pitanje kako naučiti raditi s osobama koje imaju drukčija mišljenje i stavove. Primijetio je da smo ponekad zatvoreni u vlastiti mali svijet, u vlastite ideološke ili vjerske klike. Prema Papinim riječima, kada vjera postane klika, onda gubi svoj najbolji dio: klanjanje Bogu, vjerovanje u Boga. Kad ja imam svoju ideologiju, a vi svoju, onda se zatvaram u tu ideološku kliku – upozorio je Papa.

Valja međutim imati otvoreno srce i um. Ako drukčije razmišljamo, zašto ne bismo razgovarali? Zašto bismo gledali samo na ono što nas razdvaja, a ne bismo vidjeli ono što nam je zajedničko? Valja raditi zajedno za opće dobro. To se zove društveno prijateljstvo, dok naprotiv, društveno neprijateljstvo uništava – napomenuo je papa Franjo, dodajući kako je najveće neprijateljstvo rat. Kad postoje podjele, onda nastupa smrt, i to smrt duše jer se uništava sposobnost zajedništva; uništava se društveno prijateljstvo. Danas od vas tražim da budete u stanju izgrađivati društveno prijateljstvo – rekao je Sveti Otac.

Nadalje je istaknuo da nada nije puki optimizam, već uključuje spremnost patiti kako bi se nešto ostvarilo. Jeste li vi spremni trpjeti za budućnost ili samo želite živjeti u sadašnjosti – upitao je Papa mlade. Naglasio je da je nada plodna i životvorna i stoga opet upitao: Jeste li spremni dati život ili ćete biti duhovno sterilni mladići i djevojke, nesposobni stvoriti život za druge?

Papa je zatim još jednom podigao glas protiv onih koji potiru nadu, navevši zanemarivanje mladih i njihovog zaposlenja, ubijanje nerođene djece i starijih osoba. U nekim je zemljama eutanazija ozakonjena, ali u mnogim drugim postoji skrivena eutanazija – upozorio je, objašnjavajući da takva kultura odbacivanja nadu razara. Pozvao je mlade da gaje nadu, jer su bez nje, kako se izrazio, već otišli u mirovinu iz malodušnosti. No put nade nije lagan i njime se ne može ići sam. Stoga je na koncu podsjetio na afričku izreku: „Ako želiš ići brzo, idi sam, ali ako želiš ići daleko, idi u društvu“.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.