Vjera Papa govori Papa: Misa u kapeli Doma Sv. Marta 23.10.2015. god.
Papa govori Vjera

Papa: Misa u kapeli Doma Sv. Marta 23.10.2015. god.

Vremena se mijenjaju i mi kršćani se trebamo neprestano mijenjati, ali uvijek u slobodi i u istini vjere – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta. Papa je govorio o tome kako je važno da Crkva razlučuje „znakove vremenâ“, ne upadajući u ugodu konformizma, nego nadahnjujući se molitvom.

Vremena čine ono što trebaju: mijenjaju se. Kršćani trebaju činiti ono što Krist želi: prosuđivati vremena i mijenjati se s njima, ostajući „postojani u istini evanđelja“. Ono što nije dopušteno jest mirni konformizam koji je – kako je napomenuo Sveti Otac – zapravo nepokretan.

Papa se osvrnuo na odlomak iz poslanice sv. Pavla Rimljanima – u kojem apostol s velikom snagom propovijeda „slobodu koja nas je spasila od grijeha“ – kao i na odlomak evanđelja u kojem Isus govori o „znakovima vremenâ“, nazivajući licemjerima one koji ih znaju razumjeti, a nisu pozorni na vrijeme Sina čovječjega. Sveti je Otac rekao da nas je Bog stvorio slobodnima, ali da bismo tu slobodu uživali, moramo se otvoriti snazi Duha i dobro razumjeti što se događa u nama i oko nas, koristeći se razlučivanjem.

Slobodni smo suditi ono što se događa izvan nas. Ali da bismo sudili, trebamo dobro shvatiti što se to događa. A kako to učiniti; kako postići ono što Crkva zove „prepoznavanje znakova vremenâ“? Vremena se mijenjaju, a kršćanska mudrost osjeća te promjene, prosuđuje različita vremena i shvaća njihove znakove. Što znači jedna stvar, a što druga. I to činiti bez straha, u slobodi – ustvrdio je papa Franjo.

To, međutim, nije lako ostvariti, budući da postoji mnoštvo vanjskih utjecaja koji vrše pritisak na kršćane, potičući mnoge od njih na udobnost nedjelovanja. Mi se – kako je primijetio Papa – obično prilagođujemo, umirujemo s izražajima poput „meni su rekli“, „čuo sam“, „govori se“ ili „pročitao sam“. Tako smo upokojeni. Ali što je istina? Što je poruka koju mi Gospodin želi dati po znakovima vremenâ? – upitao je Papa.

Da bismo shvatili znakove vremenâ, prije svega je potrebna tišina i promatranje. Nakon toga valja iznutra promatrati stvarnost. Primjerice: zašto danas ima toliko ratova? Zašto se nešto dogodilo? I potom moliti… Tišina, razmatranje i molitva – samo tako možemo shvatiti znakove vremenâ i ono što nam Isus želi reći – ustvrdio je Sveti Otac.

Shvaćanje znakove vremenâ nije isključivost  neke kulturalne elite. Isus – podsjetio je Papa – ne kaže „gledajte kako to čine sveučilištarci, doktori, intelektualci…“ Isus se obraća seljacima, koji u svojoj jednostavnosti znaju razlikovati žito od kukolja.

Vremena se mijenjaju, a i mi se kršćani trebamo stalno mijenjati. Ali trebamo se mijenjati ostajući postojani u vjeri u Isusa Krista, postojani u istini evanđelja. Međutim, naš stav treba biti stalna obnova prema znakovima vremena. Slobodni smo jer nam je Krist darova slobodu. Naš je zadatak spoznati to što se u nama događa, razlučivati pokrete svoje duše, svoje misli, i to što se događa izvana; razlučivati znakove vremenâ – u tišini, u razmatranju i u molitvi – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.