Vjera Papa govori Papa liječnicima: Ne smije biti odbačenih ni isključenih iz punine ljudskoga života
Papa govori Vjera

Papa liječnicima: Ne smije biti odbačenih ni isključenih iz punine ljudskoga života

Neka skrb liječnika dospije i do najsiromašnijih. Ne smije biti „odbačenih“ – tim se riječima Papa obratio u srijedu skupu od 35 tisuća liječnika iz 144 zemlje, koji su došli u Rim na Svjetski kongres koji organizira Europsko kardiološko društvo.

„Crkveno je učiteljstvo uvijek isticalo važnost znanstvenog istraživanja za život i zdravlje ljudi“ – rekao je Papa, napominjući da ih i danas Crkva prati i podržava na tom „napornom putu“. Znanstvenik treba istraživati prirodu, koja je Božje stvorenje, znajući da je razvoj filozofskih i empirijskih znanosti te praktičnih vještina koje služe najslabijima i bolesnicima važna služba, koja je dio Božjega nauma. Otvaranje Božjoj milosti po vjeri ne ranjava um, nego ga štoviše potiče da „napreduje u poznavanju istine“ – objasnio je papa Franjo.

I znanstveniku, budući da nikada nije neutralan u istraživanju, potrebno je određeno pročišćavanje od „otrova“ za razum u traženju istine i izvjesnosti, koje ga također potiče da jasnije vidi bit stvari. Same znanosti nisu dovoljne, međutim, da bi se shvatilo otajstvo koje svaka osoba u sebi sadrži – rekao je Papa. Potaknuo je liječnike na posebnu pažnju za najsiromašnije, i marginalizirane te pozvao da im pomažu „javne i privatne zdravstvene strukture“. „Trebamo se boriti“ – kazao je – „da ne bude ‘odbačenih’“.

„Svojom dragocjenom aktivnošću vi pridonosite liječenju bolesnoga tijela i istovremeno imate mogućnost potvrditi da postoje zakoni utisnuti u samu narav, koje nitko ne može mijenjati nego samo ‘otkrivati, koristiti i uređivati’ tako da život uvijek sve više odgovara nakani Stvoritelja“ – ustvrdio je Papa, udijelivši im na koncu svoj blagoslov i ponovno pozvavši da „ne bude ‘odbačenih’“ ili isključenih „iz punine ljudskoga života“.

Preuzeto: www.http://hr.radiovaticana.va/

Photo: @LOSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.