Vjera Papa govori Papa liječnicima: Ne smije biti odbačenih ni isključenih iz punine ljudskoga života
Papa govori Vjera

Papa liječnicima: Ne smije biti odbačenih ni isključenih iz punine ljudskoga života

Neka skrb liječnika dospije i do najsiromašnijih. Ne smije biti „odbačenih“ – tim se riječima Papa obratio u srijedu skupu od 35 tisuća liječnika iz 144 zemlje, koji su došli u Rim na Svjetski kongres koji organizira Europsko kardiološko društvo.

„Crkveno je učiteljstvo uvijek isticalo važnost znanstvenog istraživanja za život i zdravlje ljudi“ – rekao je Papa, napominjući da ih i danas Crkva prati i podržava na tom „napornom putu“. Znanstvenik treba istraživati prirodu, koja je Božje stvorenje, znajući da je razvoj filozofskih i empirijskih znanosti te praktičnih vještina koje služe najslabijima i bolesnicima važna služba, koja je dio Božjega nauma. Otvaranje Božjoj milosti po vjeri ne ranjava um, nego ga štoviše potiče da „napreduje u poznavanju istine“ – objasnio je papa Franjo.

I znanstveniku, budući da nikada nije neutralan u istraživanju, potrebno je određeno pročišćavanje od „otrova“ za razum u traženju istine i izvjesnosti, koje ga također potiče da jasnije vidi bit stvari. Same znanosti nisu dovoljne, međutim, da bi se shvatilo otajstvo koje svaka osoba u sebi sadrži – rekao je Papa. Potaknuo je liječnike na posebnu pažnju za najsiromašnije, i marginalizirane te pozvao da im pomažu „javne i privatne zdravstvene strukture“. „Trebamo se boriti“ – kazao je – „da ne bude ‘odbačenih’“.

„Svojom dragocjenom aktivnošću vi pridonosite liječenju bolesnoga tijela i istovremeno imate mogućnost potvrditi da postoje zakoni utisnuti u samu narav, koje nitko ne može mijenjati nego samo ‘otkrivati, koristiti i uređivati’ tako da život uvijek sve više odgovara nakani Stvoritelja“ – ustvrdio je Papa, udijelivši im na koncu svoj blagoslov i ponovno pozvavši da „ne bude ‘odbačenih’“ ili isključenih „iz punine ljudskoga života“.

Preuzeto: www.http://hr.radiovaticana.va/

Photo: @LOSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.