Vjera Papa govori Papa: Kršćnin strpljivo podnosi bol nadajući se vječnoj radosti
Papa govori Vjera

Papa: Kršćnin strpljivo podnosi bol nadajući se vječnoj radosti

Kršćanin ne umrtvljuje bol već trpi u nadi da će nam Bog dati radost koju nitko ne može oduzeti – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Bolovi i radost rodilje

U današnjem evanđelju, Isus, prije svoje muke, upozorava učenike da će biti žalosni, ali i da će se ta žalost okrenuti u usklik radosti. Isus navodi sliku rodilje: „Žalosna je jer je došao njezin čas; ali kad rodi dijete, ne spominje se više muke“. U boli se nada, u radosti kliče – ustvrdio je Papa dodajući:

To je ono što nada i radost zajedno čine u našem životu, kad smo u mukama, kada smo u problemima, kada trpimo. To nije umrtvljenje boli. Bol je trpljenje, ali ako se radosno i s nadom podnosi, onda otvara vrata radosti novoga ploda. Ova nam Gospodinova slika može mnogo pomoći u teškoćama; katkada vrlo ružnim zbog kojih možemo posumnjati u svoju vjeru… Ali s radošću i nadom idemo naprijed, jer nakon ove oluje dolazi novi čovjek, kao kad žena rodi. Isus veli da ta radost i nada ne prolaze – podsjetio je Papa

Radost i nada, a ne jednostavno veselje ili optimizam

Radost i nada idu zajedno. Radost je bez nade jednostavna zabava, prolazno veselje. Nada bez radosti nije nada, ne nadmašuje zdravi optimizam. Nerazdvojne su radost i nada, a zajedno potiču eksploziju koju Crkva u svojoj liturgiji, takoreći, bestidno viče: Neka kliče tvoja Crkva!; od radosti neka kliče, bez ustezanja, jer kad je velika radost, nema formalnosti, sve je radosno – istaknuo je Papa.

Izlazak iz sebe

Gospodin nam veli da će u životu biti problema, te da radost i nada nisu pučka zabava, već nešto drugo. Radost jača nadu, a nada cvjeta u radosti. Tako idemo naprijed, a obadvije, kao kršćanske krjeposti, označavaju izlazak iz nas samih. Radostan se čovjek ne zatvara u sebe; nada te vodi na izlaz, ona je sidro na nebeskoj plaži i vodi te van. Treba izaći iz sebe, s radošću i nadom – potaknuo je Papa.

Trajna radost

Sve može poremetiti ljudsku radost, Isus nam želi dati radost koju nitko ne može oduzeti: trajnu, čak i u najmračnijim trenutcima. Tako se dogodilo za Gospodinovo uzašašće. Učenici su nastavili gledati u nebo kad je Gospodin otišao, bili su malo žalosni. Anđeli su ih probudili – kazao je papa Franjo dodajući.

Lukino evanđelje veli da su se apostoli sretni vratili, puni radosti jer su vidjeli da je naše čovještvo ušlo u nebo, prvi put. U radost se pretvara nada da ćemo zauvijek živjeti s Gospodinom i obuzima čitavu Crkvu. Neka nam Gospodin udijeli milost velike radosti koja je izraz čvrste nade, da ona postane radost u našem životu, a neka On čuva tu radost i nadu da nam ih nitko ne može oduzeti – zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.hr

Foto: Stefano Spaziani

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.