Vjera Papa govori Papa: Kršćanin je rob ljubavi
Papa govori Vjera

Papa: Kršćanin je rob ljubavi

Ukočeni se boje slobode koju nam daje Bog; boje se ljubavi – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je kazao da je kršćanin ‘rob ljubavi’, a ne obveze, a vjernike je pozvao da se ne skrivaju iza strogosti Zapovijedi.

Gospodine, silno si velik! – Papa je propovijed započeo govoreći o pripjevnom psalmu u kojem se Bog hvali poradi njegovih čudesnih djela. Bog djeluje kako bi stvorio divotu stvorenja, a sa svojim Sinom djeluje kako bi ponovno stvorio stvorenja, otkupljenjem – kazao je papa Franjo prisjećajući se kako ga je nekoć neko dijete pitalo što je Bog radio prije nego je stvorio svijet. Njegov je odgovor bio: Ljubio je.

Otvoriti srce, a ne skrivati se iza strogosti Zapovijedi

Zašto je Bog stvorio svijet? Zato da ima nekoga kome može dati i s kim može podijeliti svoju puninu. A u ponovnom stvaranju Bog šalje svojega Sina da „ponovo uredi; obnovi“: da od ružnoga učini lijepo, od zablude istinu, od lošega dobro. Isus veli: ‘Otac moj neprestano radi, zato i ja radim’; zakonoznanci su se na te njegove riječi sablažnjavali i htjeli ga ubiti – podsjetio je Sveti Otac.

Zašto? Zato jer Božje stvari nisu prihvaćali kao dar, već kao pravdu: to su Zapovijedi. Oni su ih čak umnažali. Umjesto da su srce otvarali daru, oni su se skrivali i utočište tražili u krutosti Zapovijedi, koje su umnožili do 500 i više… Nisu znali prihvatiti dar; dar se prihvaća sa slobodom. Bojali se slobode koju nam Bog daje; bojali su se ljubavi – rekao je Papa.

Kršćanin rob ljubavi a ne obveze

Evanđelje veli da su htjeli ubiti Isusa jer je rekao da je Bog učinio divno djelo kao dar. Treba prihvatiti Očev dar. Stoga smo danas zahvaljivali Bogu: ‘Gospodine, silno si velik!’ Žarko te ljubim jer si mi dao ovaj dar. Stvorio si me i spasio. To je molitva hvale, radosti; takva molitva kršćanskom životu daje radost, a ne zatvorena, žalosna molitva osobe koja nikada ne zna prihvatiti dar, jer se boji slobode koju dar donosi. Zna jedino izvršavati obveze. Robovi obveze, a ne ljubavi. Kad postaneš rob ljubavi, bivaš slobodan. Lijepo je to ropstvo – istaknuo je Papa.

Pitajmo se kako prihvaćamo dar otkupljenja i Božjeg oprosta

Evo dva čudesna djela Božja: stvaranje i otkupljenje, odnosno ponovno stvaranje – istaknuo je Papa, a potom upitao: Kako prihvaćam taj Božji dar – stvorenje? Prihvaćam li ga kao dar, ljubim li stvorenje, čuvam li stvoreno? Stvorenje je dar – ustvrdio je ponavljajući:

Kako prihvaćam otkupljenje, oprost koji mi Bog daje; to da me posinjuje u svom Sinu; prihvaćam li to s ljubavlju, nježnošću, sa slobodom ili se skrivam iza strogosti zatvorenih Zapovijedi, koje bivaju sve „tamnije“, jer ne oslobađaju? Svatko se od nas može pitati kako živi stvaranje i otkupljenje. Neka nam Gospodin omogući shvatiti njegovu ljubav prema nama da i mi možemo danas reći: ‘Silno si velik, Gospodine! Hvala ti!’ – zaključio je Papa.

Izvor i foto: hr.radiovaticana.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.