Vjera Papa govori Papa: Kršćanin je dužan naviještati Evanđelje
Papa govori Vjera

Papa: Kršćanin je dužan naviještati Evanđelje

O naviještanju, zagovoru i nadi u  propovijedi je na jutrošnjoj misi u kapeli Doma sveta Marta govorio Sveti Otac; istaknuo je pak jaku kršćanski nadu u ponovni Isusov dolazak, te potaknuo na hrabro naviještanje Evanđelja.

Naviještati Evanđelje po cijenu života

Kršćanski život ima tri dimenzije: naviještanje, zagovor i nada – rekao je Sveti Otac komentirajući današnja misna čitanja. Kršćanin treba naviještati Isusovu smrt i uskrsnuće poradi našega spasenja. Isus je živ, to su apostoli naviještali svojim suvremenicima, a naviještanje su svjedočili svojim životom, svojom krvlju – kazao je Papa dodajući:

         Kada su Petar i Ivan dovedeni pred Veliko vijeće, oni su hrabro govorili da ne mogu prešućivati ono što su vidjeli i čuli, da ne mogu šutjeti. Mi kršćani vjerujemo da u sebi imamo Duha Svetoga, koji nam jamči da je Isus umro i uskrsnuo poradi naših grijeha. Kršćanin treba naviještati: „Krist je živ! Krist je uskrsnuo. Krist je među nama u zajednici, on nas prati na putu“. Nije uvijek lako prihvatiti taj navještaj, ali uskrsli Krist je stvarnost i treba ju svjedočiti – ustvrdio je papa Franjo.

Isus je naš zagovornik kod Boga

Govoreći pak o posredovanju, Papa je podsjetio na Isusovo obećanje na Posljednjoj večeri: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga. U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Idem pripraviti vam mjesto“. Što to znači? Kako Isus pripravlja mjesto? Moleći se za svakoga od nas. Isus u ovom trenutku zagovara za nas. Jednom je prije muke rekao Petru: „Petre, molio sam za tebe“. Sada je posrednik između Boga Oca i nas – istaknuo je Papa.

Isus je naša nada

Kako Isus moli? Vjerujem da Ocu pokazuje svoje rane, jer ih je ponio sa sobom: pokazuje ih Ocu imenujući svakoga od nas. To je Isusova molitva. U ovom trenutku Isus moli za nas, posreduje – rekao je Papa, a potom se osvrnuo na treću dimenziju kršćanskog života. Nada je jedno od obilježja kršćanskoga života. Kršćanin se nada ponovnom Kristovu dolasku. Čitava Crkva iščekuje Isusov ponovni dolazak. To je kršćanska nada – rekao je Papa dodajući:

Svatko se može pitati kako naviješta. Kakav je moj odnos s Isusom koji zagovara za mene? Kakva je moja nada? Vjerujem li da je Gospodin uskrsnuo, vjerujem li da se za mene moli Bogu? Svaki put kada ga zazivam, On moli, zagovara za mene. Vjerujem li zaista da će Gospodin ponovo doći? Bilo bi dobro da se propitujemo o svojoj vjeri: vjerujem li u naviještanje? Vjerujem li u posredovanje? Jesam li muškarac ili žena nade? – zaključio je Papa.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.