Vjera Papa govori Papa: Korizma je vrijeme kada imamo reći ‘ne’ zamrlosti duha
Papa govori Vjera

Papa: Korizma je vrijeme kada imamo reći ‘ne’ zamrlosti duha

Korizma je vrijeme u kojem smo pozvani reći ‘ne’: ‘ne’ „molitvi koja umiruje našu savjest; ‘ne’ milostinji koja nas čini samozadovoljnima; ‘ne’ postu od kojeg se osjećamo dobro“ – istaknuo je papa Franjo na jučerašnjoj misi za Pepelnicu u Bazilici sv. Sabine na rimskom brijegu Aventinu.

Sveti je Otac svoju propovijed započeo citirajući riječi proroka Joela iz prvog misnog čitanja: „Vratite se k meni svim srcem svojim… Vratite se Gospodinu“ (Joel 2,12-13). Nitko se ne bi trebao osjećati isključenim – nastavio je Papa – „Saberite starce, sakupite djecu, čak i nejač na prsima. Neka ženik iziđe iz svadbene sobe, a nevjesta iz odaje“ (2,16). Svi su vjerni pozvani da se vrate i slave svoga Boga, „jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali“ (2,13).

Korizma – kazao je papa Franjo – put je koji „vodi prema trijumfu milosrđa nad svime što bi nas zdrobilo ili svelo na nešto što nije vrijedno našeg dostojanstva kao djece Božje.“ Papa je govorio i o značenju pepeljenja: pepeo nas podsjeća na naše podrijetlo, da smo prah; no – nastavio je – pepeo nas također podsjeća kako je Bog u svakog od nas udahnuo život. „Dah Božjeg života“, rekao je Sveti Otac, „spašava nas od zamrlosti koja prigušuje našu vjeru, hladi našu ljubav, ubija svaku nadu“.

Papa je kazao da je Korizma vrijeme u kojem smo pozvani reći ‘ne’: ‘ne’ „duhovnoj zamrlosti“ koju uzrokuje ravnodušnost; ‘ne’ „otrovnom zagađivanju ispraznim i besmislenim riječima“; ‘ne’ „molitvi koja umiruje našu savjest; ‘ne’ milostinji koja nas čini samozadovoljnima; ‘ne’ postu od kojeg se osjećamo dobro“, ‘ne’ svim oblicima isključivanja.

No Korizma je i vrijeme za prisjećanje, vrijeme „za razmišljanje i za propitivanje što bi bilo s nama da nam je Bog zatvorio svoja vrata.“ Također riječ je o vremenu u kojem se pitamo što bi bilo s nama da nije bilo tolikih ljudi koji su nam pomogli na našem putu.

„Korizma je vrijeme da ponovno počnemo disati“, kazao je Sveti Otac. „To je vrijeme da otvorimo naša srca dahu Jedinoga koji je sposoban naš prah pretvoriti u čovječnost. (…) Riječ je o vremenu u kojem smo pozvani u svojem životu napraviti mjesta za sve dobro koje možemo učiniti. To je vrijeme u kojem po strani ostavljamo sve što nas izolira i paralizira. Korizma je vrijeme suosjećanja kada zajedno s psalmistom možemo reći: „Vrati mi radost svoga spasenja i učvrsti me duhom spremnim“ kako bismo svojim životom mogli naviještati hvalu Tvoju, a da naš prah snagom Tvoga daha života postane prah ljubavi“, rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: radiovatican.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.