Vjera Papa govori Papa: Korizma je vrijeme odbacivanja lažnosti
Papa govori Vjera

Papa: Korizma je vrijeme odbacivanja lažnosti

Pomognite ljudima da otvore vrata svoga srca – rekao je Sveti Otac tijekom sinoćnje svete mise koju je za Pepelnicu slavio u bazilici svetoga Petra i kada je misionarima milosrđa  uručio misionarski mandat. Papa je rekao da nas na putove molitve, milosrđa i posta, zove Isus, Vrata, koja pobjeđuju grijeh i izbavljaju iz bijede.

Urudžba mandata misionarima milosrđa

Draga braćo, pomognite da se otvore vrata srdaca, da se pobjedi sram i da se ne bježi od svjetla. Nek vaše ruke braću i sestre blagoslivljaju očinstvom; nek se Očev pogled i ruke preko vas polažu na njegovu djecu i neka liječe njihove rane – potaknuo je Papa misionare milosrđa, „koji su znak i oruđe Božjega praštanja“, a potom se osvrnuo na smisao korizme.

Papa je rekao da je smisao korizme sadržan u dva poziva koja Crkva upućuje: da se izmirimo s Bogom i da mu se svim srcem vratimo. Krist zna koliko smo slabi i grješni, zna da nam je potrebno osjetiti se ljubljenima kako bismo činili dobro. On pobjeđuje grijeh i podiže nas iz bijeda, ako mu ih povjerimo. Na nama je da priznamo potrebu milosrđa, to je prvi korak kršćanina; treba ući kroz otvorena vrata, a vrata su Krist – kazao je Papa.

Prepreke zatvaraju vrata srca

Krist nudi novi i radostan život, kazao je papa Franjo priznajući da neke prepreka mogu zatvoriti vrata srca, poput „napasti oklopnih vrata“, odnosno življenja u vlastitom grijehu, kad ga se umanjuje i uvijek opravdava, misleći da nije teži od tuđeg; tako se pak zatvara ključanica duše i ostaje unutra, postaje zatočenicima zla. Druga pak prepreka je sram otvoriti tajanstvena vrata srca. Sram je zapravo dobar pokazatelj, jer pokazuje da se želimo riješiti zla; ipak nikad se ne smije pretvoriti u sumnju i strah.

Treća pak prepreka je „udaljavanje od vrata“, kada pobijedi nevoljnost i obeshrabrenje, kada ostajemo „sami sa sobom“. To se događa kada uranjamo u svoje bijede, kad neprestano mozgamo, kad gledamo samo negativne stvari, sve do poniranja u najtamnije zakutke duše – kazao je Papa.

Otajstvo grijeha

Papa se osvrnuo na otajstvo grijeha koji nas udaljuje od Boga, od drugih, od nas samih, spomenuo je napor da se ima pouzdanje u Boga i kako je teško ljubiti druge; zavode nas i privlače mnoge materijalne stvari koje iščeznu i na kraju nas ostave siromašne.

Tri lijeka protiv grijeha

Isus je povijesti grijeha suprotstavio povijest spasenja. Evanđelje nas na početku korizme poziva da budemo protagonisti, prihvaćajući tri lijeka protiv grijeha. Papa je naveo molitvu, djela milosrđa i post. To su putovi na koje nas poziva Isus da dosljednošću i iskrenošću pobijedimo licemjerstvo. Molitva je izraz otvaranja i pouzdanja u Boga, susret s Njim. Ona je priznanje da nismo samodostatni, da nam je potreban Bog  koji nam da život i spašava nas – kazao je Papa, a potom se osvrnuo na milosrđe.

Istinska ljubav nije izvanjski čin, kojim se umiruje savjest, već življenje služenja, pobjeđujući napast samodopadnosti – kazao je Sveti Otac dodajući da post i pokora pomažu da se oslobodimo od ovisnosti, daju nam snagu da budemo osjetljiviji i milosrdniji.

Korizma je vrijeme odsijecanja lažnosti, svjetovnosti, ravnodušnosti

Pogledom uprtim u Raspetoga, svjesni da ćemo se svi vratiti u prah, neka korizma bude vrijeme blagotvornoga obrezivanja pretvaranja, svjetovnosti i ravnodušnosti: da ne mislimo da je sve dobro, ako je nama dobro; da shvatimo da nije najvažnije laskanje, uspješnost ili konsenzus, već čišćenje srca i života; da ponovo otkrijemo kršćanski identitet, odnosno služeću ljubav, a ne služenje egoizmu – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.