Vjera Papa govori PAPA: Konkretnost kršćanske vjere
Papa govori Vjera

PAPA: Konkretnost kršćanske vjere

Naša vjera i stvari koje se naše vjere tiču jesu konkretne, kao što je konkretno utjelovljenje Riječi Božje koja nije postala idejom nego tijelom – mesom – skraćeni je sadržaj današnje propovjedi pape Franje, pred okupljenim vjernicima, u kapeli Doma Svete Marte, u Vatikanu. Konkretnost upućuje i na tvarnost i zbilju te našoj vjeri tako daje vjerodostojnost.

Mi ponekad zaboravimo da je naša vjera konkretna – Riječ je postala tijelom, nije postala idejom, nego tijelom. I kada recitiramo Vjerovanje, govorimo o konkretnim stvarima: ‘Vjerujem u Boga Oca, koji je stvorio nebo i zemlju; vjerujem u Isusa Krista koji je rođen, koji je umro…’  – sve su to konkretne stvari – rekao je Sveti Otac te nastavio:  Naše vjerovanje ne kaže: vjerujem da trebam učiniti ovo ili ono, ili da su stvari ovakve ili onakve za ove ili one – Ne! Riječ je o konkretnim stvarima – ponovio je papa Franjo te dodao: Konkretnost vjere koja vodi prema slobodi, prema svjedočenju – sve do mučeništva; koja se protivi kompromisima ili idealizaciji vjere – istaknuo je Papa.

Za učitelje Zakona, Riječ nije postala tijelom nego zakonom; i tako se mora učiniti to i tako; dotle i ne dalje – kazao je Papa te nastavio: I tako su zatvoreni u racionalistički mentalitet, koji nije završio s njima jer u povijesti Crkve se pojavljuje toliko puta… I sama je Crkva – koja je osudila racionalizam i prosvjetiteljstvo, nakon toga toliko puta zapala u teologiju onoga: „može se – ne može se; onoga do ovdje – do ondje; te je zaboravila na snagu i slobodu Duha, ono rađenje od Duha koji daje slobodu – slobodu propovijedanja i naviještanja da Isus Krist jest Gospodin – kazao je papa Franjo.

Vjetar puše kamo želi i čuješ mu zvuk, ali ne znaš odakle dolazi ni kamo ide. Tako je sa svim svakim koji je rođen od Duha – ponovio je Papa riječi iz današnjeg evanđeoskog odlomka: čuje mu zvuk, slijedi vjetar, slijedi glas Duha bez znanja o tome kamo ide ili gdje će završiti. Jer opredijelio se za konkretnost vjere i za rođenje u Duhu i od Duha – kazao je Sveti Otac.

Neka nam Gospodin svima da ovog uskrsnog Duha, da hodimo ulicama Duha bez kompromisa, bez ukočenosti, u slobodi naviještanja Isusa Krista onakvim kakav je i došao – u tijelu – kazao je između ostalog papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.