Vjera Papa govori Papa: Isus stvara novoga čovjeka
Papa govori Vjera

Papa: Isus stvara novoga čovjeka

Dopustimo Isusu da nas preobrazi, dopustimo da nas ponovo stvori oslobađajući nas od naših grijeha –potaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, govoreći o promjeni koju donosi Gospodin. Bogu ćemo omogućiti da od nas učini nove žene i nove muškarce samo ako svoje grijehe budemo nazivali pravim imenom i prezimenom – dodao je Papa.

Pustinja će procvjetati, slijepi progledati, a gluhi ponovo čuti. Prvo liturgijsko čitanje, uzeto iz proroka Izaije, govori o obnovi. Sve će biti promijenjeno, „ružno u lijepo, loše u dobro“. Promjena je dakle na bolje, a to je izraelski narod očekivao od Mesije – kazao je Papa.

Govoreći pak o čitanju iz Lukina evanđelja, rekao je kako je Isus ozdravljao, „narodu je pokazivao put promjene i zato ga je narod slijedio“. Nije ga slijedio, primijetio je Papa, jer je govorio o aktualnosti, već zato jer je njegova poruka dopirala do srca“. Osim toga, narod ga je slijedio jer je vidio ozdravljenja – dodao ja Papa objašnjavajući:

To što je Isus činio nije bila jednostavna promjena „od ružnog u lijepo, od lošega u dobro, već preobrazba. Nije dakle riječ o uljepšavanju, o šminkanju, već o unutrašnjoj promjeni. Promjena je ponovno stvaranje. Bog je stvorio svijet, a čovjek je pao u grijeh; Isus dolazi stvoriti novi svijet. Poruka evanđelja se jasno vidi: prije ozdravljenja čovjeka, Isus mu oprašta grijehe. On ide u ponovno stvaranje; čovjeka grješnika pretvara u pravednika, od njega stvara pravednika. Čini ga novim čovjekom. To pak sablažnjava – ustvrdio je Sveti Otac.

Zakonoznaci „zapodijevaju raspravu, mrmljaju“ jer nisu mogli prihvatiti njegov autoritet. Isus je kadar od nas grješnika učiniti nove osobe. To je pak naslutila Magdalena, koja je bila zdrava, ali je „u sebi imala ranu, bila je grješnica“. Naslutila je da je „onaj čovjek mogao ozdraviti ranu njezine duše“. Mogao ju je dakle ponovo stvoriti. Za to je pak potrebna velika vjera – kazao je Papa dodavši:

Gospodin nam pomaže da se velikom vjerom pripremimo za Božić, jer je za ozdravljenje duše, za egzistencijalno ozdravljenje, za ponovno stvaranje, koje donosi Isus, potrebna velika vjera. Preobraženje je milost zdravlja koju donosi Isus. A valja pobijediti napast govrenja: „ja to ne mogu učiniti“, već se treba prepustiti da nas Isus preobrazi, da nas ponovo stvori. Hrabro!, to je Božja riječ.

Svi smo grješnici, ali zaviri u korijen svojega grijeha pa neka Gospodin u njega siđe i obnovi ga. Taj će gorki korijen procvjetati djelima pravde. A ti ćeš pak postati novi muškarac ili nova žena. Ali ako se površno ispovijedamo te nastavimo živjeti kao i prije, znači da Gospodinu ne dopuštamo da nas ponovo stvari. Dva poteza kistom i vjerujemo da je svršena priča. Ne, to nije dobro. Grijehe valja nazvati pravim imenom i prezimenom: učinio sam to i to, zbog toga se sramim u srcu. Tako svoje srce otvaram Gospodinu: Jedini moj Gospodine, obnovi me! Tako ćemo velikom vjerom kročiti prema Božiću – kazao je Papa.

Uvijek nastojimo prikriti težinu svojih grijeha, primjerice kad umanjujemo zavidnost, koja je vrlo gadna. Ona je poput zmijskoga otrova, koji, kako je rekao, nastoji uništiti drugu osobu. Papa dakle potiče da se ide u korijen grijehâ, te da ih se potom preda Gospodinu, da ih On izbriše i pomogne nam ići naprijed s vjerom. To je potkrijepio jednom pričicom o nekom svecu, koji je proučavao Sveto pismo, a bio je sklon srdžbi. Vršeći pokoru i odricanje od Gospodina je tražio oprost.

Razgovarajući s Gospodinom svetac je pitao: Jesi li zadovoljan, Gospodine? Odgovor je bio. Ne. Na to je svetac: Pa dao sam ti sve. Ne, nešto nedostaje. Svetac odgovorio drugom pokorom, molitvom i bdijenjem. Gospodine, sad sam ti i ovo dao. Jeli u redu? Ne, još uvijek nešto nedostaje… A što, Gospodine? Nema tvojih grijeha. Daj mi svoje grijehe! Od nas Gospodin danas traži naše grijehe. Hrabro! Daj mi svoje grijehe pa ću od tebe učiniti novoga muškarca ili novu ženu. Neka nam Gospodin udijeli milost da u to vjerujemo – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Carbon Brief

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.