Vjera Papa govori Papa u intervjuu: ‘Rušiti zidove koji dijele, a izgrađivati mostove’
Papa govori Vjera

Papa u intervjuu: ‘Rušiti zidove koji dijele, a izgrađivati mostove’

Ne sudim osobe iz politike. Želim samo razumjeti koje posljedice, njihove odluke imaju na siromašne i isključene – Papine su riječi iz intervjua koji je dao Eugeniju Scàlfariju (7. Studenog 2016.), a koji je jutros objavljen u novom izdanju „Republike“. Papa Franjo podsjeća kako – zidove koji dijele – treba rušiti.

Trump, nejednakost, mučeništvo kršćana. Papa Franjo se osvrće na ova pitanja u razgovoru s Eugeniom Scàlfarijem, koji je dao nekoliko dana prije izbora Donalda Trumpa za šefa Bijele kuće. Papa u načelu ne sudi novog američkog predsjednika, ali kaže kako ga zanimaju učinci poteza političara na “siromašne” i “isključene”.

Zato, rekao je Papa, imamo rušiti zidove koji dijele: težiti za povećanjem blagostanja i pravednije ga rasporediti. Iz toga slijedi da se izgrađuju mostovi, koji omogućuju da se nejednakosti umanje, a sloboda i prava se povećaju. Dakle, treba se boriti protiv nejednakosti, što je najveće zlo u svijetu. A novac je ono što ih stvara.

Tu su zatim i ratovi: mržnja protiv mržnje, samo pojačava postojanje mržnje i zla u svemiru. Upitan o činjenici kako to da se mnoge zemlje isto tako oružjem bore proiv samozvane Islamske države, Papa je kazao da smo „mi kršćani oduvijek bili mučenici“, ali svojom smo vjerom osvojili veliki dio svijeta… Jesu li nam bili neophodni oružje i ratovi? NE;  mučenici? DA – i to mnogi – kazao je Sveti Otac za dnevnik „Republika“.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.