Vjera Papa govori Papa ide u Afriku kao glasnik mira i pomirenja
Papa govori Vjera

Papa ide u Afriku kao glasnik mira i pomirenja

Papa Franjo dolazi u Afriku kao glasnik mira i pomirenja – rekao je p. Federico Lombardi za vrijeme jučerašnjeg brifinga o skorom putovanju Svetoga Oca u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku, od 25. do 30. studenog. To je 11. međunarodno putovanje pape Franje i prvi pohod Africi, a istaknute će biti teme mira, međureligijskog dijaloga i svjedočanstva kršćanskih mučenika.

Afrika je postala protagonist – istaknuo je p. Lombardi na brifingu u Tiskovnom uredu Svete Stolice, podsjetivši da je sv. Ivan Pavao II. posjetio 42 afričke države, skoro sve na kontinentu. U Keniji će biti istaknut Papin govor agencijama Ujedinjenih naroda za okoliš i habitat. Značajan će biti i posjet siromašnoj četvrti Nairobija. Tamo će održati govor koji je u kontinuitetu s govorom pučkim pokretima u Boliviji, a nakon toga će se susresti s mladima.

U petak, 27. studenog, Papa će otići u Ugandu, gdje će središnji događa biti misa za mučenike u toj državi, nakon čega će posjetiti karitativni centar u Nalukolongu, koji vode isusovci. Pater je Lombardi podsjetio da je u Ugandi aktivno 288 zdravstvenih ustanova koje vodi Katolička Crkva.

Na koncu, 29. studenog Sveti će Otac posjetiti Srednjoafričku Republiku, gdje će pružiti snažnu poruku mira – počevši od pohoda izbjegličkom logoru i jednoj katoličkoj župi, gdje je prihvaćeno više od 2000 raseljenih osoba. Znamo da Papa ide u tu državu kako bi iskazao blizinu narodu koji pati zbog sukoba i napetosti – rekao je p. Federico Lombardi. Dodao je da unatoč nasilju u toj zemlji, papamobil neće biti prekriven blindiranim staklom, kako bi Sveti Otac mogao imati izravan dodir s narodom. Papa također neće tom prigodom nositi pancirku.

Osobito će značajan biti susret s tamošnjom muslimanskom zajednicom, u središnjoj džamiji grada Bangui. Papa cijeni međureligijski dijalog koji se tamo odvija, a njegove protagoniste vidi u mjesnom nadbiskupu, jednom evangeličkom pastoru i jednom imamu. Središnji će događaj biti misa u katedrali, gdje će Sveti Otac otvoriti sveta vrata za Jubilej milosrđa.

Odgovarajući na pitanja novinara, pater je Lombardi naglasio da poruka mira i pomirenja za afričko putovanje nije promijenjena, nego je i ojačana nakon tragičnih napada u Parizu. Istaknuo je da se ništa ne mijenja što se tiče Papina pohoda Srednjoafričkoj Republici.

Papa će za vrijeme petodnevnog pohoda imati 19 govora: 14 na talijanskom, 2 na engleskom, 2 na španjolskom i jedan na francuskom. Pater Lombardi je napomenuo da će kardinal Pietro Parolin pratiti Papu na pohodu Keniji i Ugandi, ali ne i Srednjoafričkoj republici, zato što je zadužen predstavljati Svetu Stolicu na konferenciji o klimi u Parizu.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.