Vjera Papa govori Papa ide u Afriku kao glasnik mira i pomirenja
Papa govori Vjera

Papa ide u Afriku kao glasnik mira i pomirenja

Papa Franjo dolazi u Afriku kao glasnik mira i pomirenja – rekao je p. Federico Lombardi za vrijeme jučerašnjeg brifinga o skorom putovanju Svetoga Oca u Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku, od 25. do 30. studenog. To je 11. međunarodno putovanje pape Franje i prvi pohod Africi, a istaknute će biti teme mira, međureligijskog dijaloga i svjedočanstva kršćanskih mučenika.

Afrika je postala protagonist – istaknuo je p. Lombardi na brifingu u Tiskovnom uredu Svete Stolice, podsjetivši da je sv. Ivan Pavao II. posjetio 42 afričke države, skoro sve na kontinentu. U Keniji će biti istaknut Papin govor agencijama Ujedinjenih naroda za okoliš i habitat. Značajan će biti i posjet siromašnoj četvrti Nairobija. Tamo će održati govor koji je u kontinuitetu s govorom pučkim pokretima u Boliviji, a nakon toga će se susresti s mladima.

U petak, 27. studenog, Papa će otići u Ugandu, gdje će središnji događa biti misa za mučenike u toj državi, nakon čega će posjetiti karitativni centar u Nalukolongu, koji vode isusovci. Pater je Lombardi podsjetio da je u Ugandi aktivno 288 zdravstvenih ustanova koje vodi Katolička Crkva.

Na koncu, 29. studenog Sveti će Otac posjetiti Srednjoafričku Republiku, gdje će pružiti snažnu poruku mira – počevši od pohoda izbjegličkom logoru i jednoj katoličkoj župi, gdje je prihvaćeno više od 2000 raseljenih osoba. Znamo da Papa ide u tu državu kako bi iskazao blizinu narodu koji pati zbog sukoba i napetosti – rekao je p. Federico Lombardi. Dodao je da unatoč nasilju u toj zemlji, papamobil neće biti prekriven blindiranim staklom, kako bi Sveti Otac mogao imati izravan dodir s narodom. Papa također neće tom prigodom nositi pancirku.

Osobito će značajan biti susret s tamošnjom muslimanskom zajednicom, u središnjoj džamiji grada Bangui. Papa cijeni međureligijski dijalog koji se tamo odvija, a njegove protagoniste vidi u mjesnom nadbiskupu, jednom evangeličkom pastoru i jednom imamu. Središnji će događaj biti misa u katedrali, gdje će Sveti Otac otvoriti sveta vrata za Jubilej milosrđa.

Odgovarajući na pitanja novinara, pater je Lombardi naglasio da poruka mira i pomirenja za afričko putovanje nije promijenjena, nego je i ojačana nakon tragičnih napada u Parizu. Istaknuo je da se ništa ne mijenja što se tiče Papina pohoda Srednjoafričkoj Republici.

Papa će za vrijeme petodnevnog pohoda imati 19 govora: 14 na talijanskom, 2 na engleskom, 2 na španjolskom i jedan na francuskom. Pater Lombardi je napomenuo da će kardinal Pietro Parolin pratiti Papu na pohodu Keniji i Ugandi, ali ne i Srednjoafričkoj republici, zato što je zadužen predstavljati Svetu Stolicu na konferenciji o klimi u Parizu.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.