Vjera Papa govori Papa: Grješnici trebaju osjetiti majčinstvo Crkve
Papa govori Vjera

Papa: Grješnici trebaju osjetiti majčinstvo Crkve

Ispovjednici trebaju pokrivačem milosrđa pokrivati grješnike – rekao je Sveti Otac misionarima milosrđa s kojima se sinoć susreo, a kojima je danas u bazilici svetoga Petra tijekom popodnevne mise za Pepelnicu podijelio misionarski mandat. Papa je istaknuo kako su misionari „pozvani očitovati majčinstvo Crkve“ , a ponovio je da „sudska toljaga“ neće vratiti ovčica u ovčinjak, već svjedočanstvo i svetost života.

Od misionara milosrđa traži se da u prvom redu budu svjedoci Božje blizine i ljubavi, rekao je Papa stavivši naglasak na značenje „ toga znaka od posebne važnosti“ za Jubilej, a potom je objasnio što je mandat “kako bi ga se dosljedno obavljalo te da bude stvarna pomoć“.

Prije svega želim vas podsjetiti da ste pozvani da u ovoj službi očitujete majčinstvo Crkve. Ne možemo riskirati da neki pokajnik ne osjeti majčinsku prisutnost Crkve koja ga prihvaća i ljubi. Ako zbog naše strogoće to ne bi mogao osjetiti, onda bi to  bila velika šteta za samu vjeru, jer bi se priječilo pokajniku da se uključi u Tijelo Kristovo – ustvrdio je Papa.

Pozvani smo da budemo živo očitovanje Crkve koja poput majka prihvaća svakoga tko joj se približi. Ulazeći u ispovjedaonicu, uvijek se sjećajmo da Krist prihvaća, sluša, oprašta i daje mir. Mi smo njegovi službenici, i nama prvima On oprašta. Stoga, koji god grijeh bude ispovjeđen, ili ako se osoba ne usuđuje ispovjediti grijeh ali ga je svojim gestama opisala, to je dostatno – svaki misionar milosrđa treba imati na umu da je i sam grješnik i da je ponizni kanal Božjega milosrđa – primijetio je Sveti Otac.

Papa je potaknuo misionare da u srcu pokajnika otkrivaju želju za oprostom. Upravo je ta pokajnikova želja početak njegova obraćenja. Srce se obraća Bogu priznajući svoj grijeh nada se oproštenju. Ta želja jača kad se u vlastitom odluči promijeniti život i ne griješiti više. To je trenutak pokajnikova povjeravanja Božjem milosrđu i posvemašnjeg pouzdanja da će ga Bog razumjeti, da će mu oprostiti i okrijepiti ga – objasnio je papa Franjo.

Papa potiče misionare milosrđa da ozbiljno shvate češnju za Bogom i njegovim oprostom, jer je ona istinsko očitovanje milosti Duha koji potiče obraćenje srca. Katkada se pokajnik plaši ispovjediti grijeh, stoga postoji govor gesta: „raširene ruke“ u traženju oprosta. Ako netko dođe i osjeća da treba skinuti neki teret s duše, a ne uspijeva to izreći, a ti si shvatio o čemu je riječ… Dobro je, on je to rekao svojim dolaskom – kazao je Papa ističući da je “sram“ glavni pokazatelj obraćenja; sram zbog počinjenoga grijeha i da se to priopći drugome. Ispovjednik treba poštovati taj sram – ustvrdio je Sveti Otac.

Podsjećajući na učestalost srama u Svetom pismu, Papa je ustvrdio da se pred ispovjednikom pojavljuje ‘gola’ osoba, sa svojim slabošću i granicama, koja ne zna što bi trebala reći; srami se jer je griješila i jer svoj grijeh ne može priznati pred drugom osobom. Ne zaboravimo da je pred nama osoba a ne grijeh, pokajnik koji se želi osloboditi od svojega  tereta, koji želi da ga se prihvati i da mu se oprosti – kazao je Papa dodajući:

Mi smo dakle pozvani da ne sudimo s osjećajem superiornosti, kao da smo bezgrješni. Ne ćemo s „toljagom suda“ izgubljenu ovcu vratiti u ovčinjak, već svetošću života kojom započinje obnova i reforma u Crkvi. Biti ispovjednik po Srcu Isusovu znači pokrivačem milosrđa pokrivati grješnika; učiniti da se više ne srami već da ponovo osjeti svoje sinovsko dostojanstvo te da iznova može osjetiti gdje se nalazi. U milosrđe se uzdajte, nosite grješnika na ramenima. Na svojim leđima misionar milosrđa nosi grješnika, tješi ga snagom samilosti. Kada osjetite težinu ispovjeđenih grijeha, ograničenost svoje osobe i svojih riječi, uzdajte se u snagu milosrđa koje s bezgraničnom ljubavlju dolazi ususret svima – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.