Vjera Papa govori Papa: Grješnici trebaju osjetiti majčinstvo Crkve
Papa govori Vjera

Papa: Grješnici trebaju osjetiti majčinstvo Crkve

Ispovjednici trebaju pokrivačem milosrđa pokrivati grješnike – rekao je Sveti Otac misionarima milosrđa s kojima se sinoć susreo, a kojima je danas u bazilici svetoga Petra tijekom popodnevne mise za Pepelnicu podijelio misionarski mandat. Papa je istaknuo kako su misionari „pozvani očitovati majčinstvo Crkve“ , a ponovio je da „sudska toljaga“ neće vratiti ovčica u ovčinjak, već svjedočanstvo i svetost života.

Od misionara milosrđa traži se da u prvom redu budu svjedoci Božje blizine i ljubavi, rekao je Papa stavivši naglasak na značenje „ toga znaka od posebne važnosti“ za Jubilej, a potom je objasnio što je mandat “kako bi ga se dosljedno obavljalo te da bude stvarna pomoć“.

Prije svega želim vas podsjetiti da ste pozvani da u ovoj službi očitujete majčinstvo Crkve. Ne možemo riskirati da neki pokajnik ne osjeti majčinsku prisutnost Crkve koja ga prihvaća i ljubi. Ako zbog naše strogoće to ne bi mogao osjetiti, onda bi to  bila velika šteta za samu vjeru, jer bi se priječilo pokajniku da se uključi u Tijelo Kristovo – ustvrdio je Papa.

Pozvani smo da budemo živo očitovanje Crkve koja poput majka prihvaća svakoga tko joj se približi. Ulazeći u ispovjedaonicu, uvijek se sjećajmo da Krist prihvaća, sluša, oprašta i daje mir. Mi smo njegovi službenici, i nama prvima On oprašta. Stoga, koji god grijeh bude ispovjeđen, ili ako se osoba ne usuđuje ispovjediti grijeh ali ga je svojim gestama opisala, to je dostatno – svaki misionar milosrđa treba imati na umu da je i sam grješnik i da je ponizni kanal Božjega milosrđa – primijetio je Sveti Otac.

Papa je potaknuo misionare da u srcu pokajnika otkrivaju želju za oprostom. Upravo je ta pokajnikova želja početak njegova obraćenja. Srce se obraća Bogu priznajući svoj grijeh nada se oproštenju. Ta želja jača kad se u vlastitom odluči promijeniti život i ne griješiti više. To je trenutak pokajnikova povjeravanja Božjem milosrđu i posvemašnjeg pouzdanja da će ga Bog razumjeti, da će mu oprostiti i okrijepiti ga – objasnio je papa Franjo.

Papa potiče misionare milosrđa da ozbiljno shvate češnju za Bogom i njegovim oprostom, jer je ona istinsko očitovanje milosti Duha koji potiče obraćenje srca. Katkada se pokajnik plaši ispovjediti grijeh, stoga postoji govor gesta: „raširene ruke“ u traženju oprosta. Ako netko dođe i osjeća da treba skinuti neki teret s duše, a ne uspijeva to izreći, a ti si shvatio o čemu je riječ… Dobro je, on je to rekao svojim dolaskom – kazao je Papa ističući da je “sram“ glavni pokazatelj obraćenja; sram zbog počinjenoga grijeha i da se to priopći drugome. Ispovjednik treba poštovati taj sram – ustvrdio je Sveti Otac.

Podsjećajući na učestalost srama u Svetom pismu, Papa je ustvrdio da se pred ispovjednikom pojavljuje ‘gola’ osoba, sa svojim slabošću i granicama, koja ne zna što bi trebala reći; srami se jer je griješila i jer svoj grijeh ne može priznati pred drugom osobom. Ne zaboravimo da je pred nama osoba a ne grijeh, pokajnik koji se želi osloboditi od svojega  tereta, koji želi da ga se prihvati i da mu se oprosti – kazao je Papa dodajući:

Mi smo dakle pozvani da ne sudimo s osjećajem superiornosti, kao da smo bezgrješni. Ne ćemo s „toljagom suda“ izgubljenu ovcu vratiti u ovčinjak, već svetošću života kojom započinje obnova i reforma u Crkvi. Biti ispovjednik po Srcu Isusovu znači pokrivačem milosrđa pokrivati grješnika; učiniti da se više ne srami već da ponovo osjeti svoje sinovsko dostojanstvo te da iznova može osjetiti gdje se nalazi. U milosrđe se uzdajte, nosite grješnika na ramenima. Na svojim leđima misionar milosrđa nosi grješnika, tješi ga snagom samilosti. Kada osjetite težinu ispovjeđenih grijeha, ograničenost svoje osobe i svojih riječi, uzdajte se u snagu milosrđa koje s bezgraničnom ljubavlju dolazi ususret svima – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.