Vjera Papa govori PAPA: Gdje nema druželjubivosti, vlada egoizam!
Papa govori Vjera

PAPA: Gdje nema druželjubivosti, vlada egoizam!

Gdje nema druželjubivosti, ima egoizma te svatko misli na sebe – upozorio je Sveti Otac u katehezi na današnjoj općoj audijenciji u Vatikanu. Papa je govorio o druželjubivosti, kao vrlini koja je zapostavljena, ako ne iščezla, a koja je tako potrebna, kako obiteljima, tako i Crkvi i društvu. Na samom početku audijencije Papa je pozvao da se izmoli jedna Zdravomarija za Nacionalni susret Talijanske crkve, na kojemu su okupljeni kardinali, biskupi, osobe posvećenog života te laici.

         Druželjubivost je kvaliteta karakteristična za obiteljski život. Upoznali smo je već u prvim godinama života. To je sposobnost međusobnog dijeljenja životnih dobara i koja vas čini sretnima što ste to mogli učiniti. Dijeliti i znati međusobno podijeliti dragocjena je vrlina! Njezin simbol, njezina “slika” je obitelj okupljena oko zajedničkog stola. Osim same raspodjele obroka i hrane, druželjubivost su osjećaji, priče, događaji… – to je osnovno iskustvo. Kada se slavi rođendan ili godišnjica, sastajemo se oko stola – rekao je Papa.

Gostoljubivost je siguran pokazatelj zdravih odnosa: ako u obitelji ima nešto što ne štima; ili neka skrivena rana, za stolom to brzo postane jasno. Obitelj koja gotovo nikad ne jede zajedno, ili u kojoj se za stolom, ne razgovara, nego se gleda televizija ili se bulji u mobitel, takva je obitelj “malo“ obitelj. Kada su djeca za stolom navezani na računalo, mobitel i ne slušaju se međusobno, to onda nije obitelj nego umirovljenički dom – smatra papa Franjo.

Kršćanstvo ima poseban poziv na druženje i druželjubivost. Gospodin Isus je rado poučavao za stolom i ponekad je kraljevstvo Božje predstavljao, kao svečanu gozbu. Isus je izabrao blagovaonicu kako bi učenicima ostavio svoju duhovnu oporuku – učinivši to za večerom – zgusnutu u spomen-činu svoje žrtve: daru svoga Tijela i Krvi, kao Hrane i Pića spasenja, koji njeguju istinsku i trajnu ljubav – kazao je Papa.

U tom smislu, možemo reći da je obitelj nekako „domaća“ na misi, jer na Euharistiju donosi svoje iskustvo druželjubivosti i otvara ju milosti sveopće druželjubivosti Božje ljubavi, za svijet. Sudjelujući u Euharistiji, obitelj se čisti od napasti da se zatvori u sebe samu; utvrđena u ljubavi i vjernosti, te širi granice svoga bratstva po želji Kristova Srcu.

U našem vremenu, obilježenom brojnim ‘zatvorenostima’ i premnogim ‘zidovima, druželjubivost – nastala iz obitelji a raširena po Euharistiji – postaje glavna prilika. Euharistija i obitelji koje se njome hrane mogu pobijediti zatvorenost i izgraditi mostove prihvata i ljubavi. Da, Euharistija Crkve obiteljî, sposobnih zajednici vratiti kvasac aktivne druželjubivosti i uzajamnog gostoprimstva, škola je ljudske uključivosti koja se ne boji sučeljavanja! Ne postoje ti maleni, siročad, slabi, bespomoćni, ranjeni i razočarani; beznadni i napušteni, koje euharistijska druželjubivost obitelji, ne bi mogla nahraniti, osvježiti, zaštititi i ugostiti – ustvrdio je Sveti Otac.

Sjećanje na obiteljske kreposti pomaže nam razumjeti. I sami znamo koja čuda se mogu dogoditi kada neka majka ima oči i pažnju, njegu i brigu za tuđu djecu, kao za svoju vlastitu. Znamo koliku snagu stječe narod čiji su očevi spremni na zaštitu bilo čijega djeteta, jer djecu smatraju nerazdjeljivim dobrom, i koji su sretni i ponosni ako ih mogu zaštititi.

Danas mnogi društveni konteksti predstavljaju zapreke za obiteljsku druželjubivost. Svakako, nije lako… Dužni smo pronaći način da ju se obnovi, i to prilagođujući je vremenu. Za stolom se govori i sluša – bez one tišine – tišine koja nije ona monaška – nego egoistička tišina, gdje svako radi za sebe i ne razgovara se – kazao je papa Franjo.

U bogatim zemljama, navikli smo prekomjerno trošiti na prehranu, a zatim trošimo za skidanje suvišnih kila, što odvraća našu pažnju od stvarne gladi tijela i duše tolikih. Gdje nema druželjubivosti, ima egoizma te svatko misli na sebe, dok premnoga braća i sestre nisu za stolom – što je pomalo sramotno! – dodao je.

Gledajmo otajstvo euharistijske gozbe. Gospodin razlama svoje Ttijelo i prolijeva svoju Krv za sve. Zaista, ne postoji podjela koja bi odoljela ovoj Žrtvi zajedništva. Jedino neiskrenost i sudioništvo u zlu, iz njega nas može isključiti.

Nijedna druga udaljenost ne može odoljeti snazi ovoga razlomljenog kruha i prolivena vina, Sakramenta Tijela Gospodinova. Živi i životni savez kršćanskih obitelji, koji – u dinamizmu svoje gostoljubivosti – prethodi, podupire i prihvaća svakodnevne teškoće i radosti, surađuje s milošću Euharistije, koja je u stanju svojom snagom – koja uključuje i spasava – stvoriti uvijek novo zajedništvo.

Kršćanska će obitelj upravo tako pokazati veličinu svojega pravog obzora, koji je obzor Crkve, Majke svih ljudi, svih napuštenih i marginaliziranih, u svakom narodu. Molimo da ova obiteljska druželjubivost raste i sazrijeva u milosnom vremenu predstojećeg jubileja Milosrđa.

Papa je na kraju, pozdravivši hodočasnike, kazao kako danas slavimo svetoga Martina iz Toursa, vrlo poznatu ličnost u Europi koji je i primjer zajedništva sa siromasima. U Godini milosrđa, koja je pred nama, ima i jedna sretna koincidencija – kazao je Papa – navršava se 17 stoljeća od Svečeva rođenja.

         Dragi mladi, neka vam Gospodin pomogne da budete promicatelji milosrđa i pomirenja; vas dragi bolesnici, neka podupre te ne izgubite pouzdanje – pa ni u trenucima teških kušnji; – a vama dragi mladenci, neka vam udijeli milost da u Evanđelju pronađete radost prihvata svakoga ljudskog života, naročito onoga slabog i nezaštićenog – kazao je na koncu Papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.